Πρόοδος επεκτάσεων γραμμών Μετρό και Τραμ: Μάρτιος – Απρίλιος 2017

Επόμενος σταθμός Πειραιάς! Η άφιξη του μετροπόντικα στο σταθμό Μανιάτικα στις 22 Μαρτίου και η γρήγορη αναχώρησή του μετά από λίγες βδομάδες με επόμενο σταθμό τον Πειραιά ήταν η είδηση του προηγούμενου διμήνου στη επέκταση της γραμμής του Μετρό από την Αγία Μαρίνα προς τον Πειραιά.

Ο μετροπόντικας έφτασε στο σταθμό Μανιάτικα, τον πρώτο από τους τρεις σταθμούς Μετρό της επέκτασης που κατασκευάζονται στο δήμο του Πειραιά, ακριβώς ένα χρόνο μετά την αναχώρησή του από το σταθμό της Νίκαιας. Η μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται στο υπέδαφος της περιοχής ανάμεσα στους δύο σταθμούς που προκάλεσε δυσκολίες στο έργο του TBM.

Μετά από μία ανέλπιστα σύντομη στάση, ο μετροπόντικας συνέχισε την πορεία του με επόμενο σταθμό αυτό του Πειραιά. Ο σταθμός του Πειραιά, που βρίσκεται σε απόσταση 1.200 περίπου μέτρων από τα Μανιάτικα, είναι ο πλέον δύσκολος κατασκευαστικά σταθμός της επέκτασης και αυτός που μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει την πιο μεγάλη καθυστέρηση. Εδώ και πολλούς μήνες είναι σε εξέλιξη η κατασκευή διαφραγματικών τοίχων, ενώ οι κύριες εργασίες εκσκαφής τους σταθμού αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όσον αφορά την εκσκαφή της σήραγγας, το έργο του μετροπόντικα αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος της χρονιάς, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί κανένα πρόβλημα. Στη συνέχεια, μέσα στο 2018, θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις ώστε τα έργα στους τρεις πρώτους σταθμούς της επέκτασης να μπουν στην τελική ευθεία. Με την Αττικό Μετρό πλέον και επισήμως να προωθεί την τμηματική παράδοση της επέκτασης, οι σταθμοί Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια αναμένεται να ανοίξουν το πρώτο τρίμηνο του 2019. Το σενάριο αυτό πάντως είναι υπεραισιόδοξο και προϋποθέτει πως αφενός δεν θα υπάρξει κανένα απρόβλεπτο πρόβλημα, και πως αφετέρου όλες οι εργασίες θα συνεχιστούν με μεγάλη ταχύτητα.

Η ιστορία πάντως έχει δείξει πως η επέκταση Αγία Μαρίνα – Δημοτικό Θέατρο είναι η επέκταση των καθυστερήσεων. Όταν το 2012 υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο, το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε πως η επέκταση θα ήταν έτοιμη σε 5,5 χρόνια, δηλαδή μέσα στο 2017. Σήμερα, η Αττικό Μετρό κάνει επισήμως λόγο για λειτουργία της επέκτασης στο σύνολό της ως το τέλος του 2020 ή τις αρχές του 2021, δηλαδή σε διπλάσιο χρόνο απ’ ότι αρχικά προβλεπόταν.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα στα έργα της επέκτασης, δείτε: Επέκταση Μετρό προς Πειραιά: 5 χρόνια καθυστερήσεων και προβλημάτων

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η πορεία των εργασιών της επέκτασης τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2017, έχει ως εξής:

  • Στη σήραγγα διπλής τροχιάς, από την έναρξη της επέκτασης έως το φρέαρ εισόδου του ΤΒΜ, έχει ολοκληρωθεί η μόνιμη επένδυση πυθμένα σήραγγας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες μόνιμης επένδυσης θόλου σήραγγας.
  • Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής υποσταθμού της ΔΕΗ και τοιχίων Πρόσβασης 2. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του κλιμακοστασίου 5 και αποξήλωσης στηθαίου στην ανατολική πλευρά.
  • Φρέαρ Μεγάλου Αλεξάνδρου: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης.
  • Φρέαρ Ταξιαρχών: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες υδατοστεγάνωσης πλάκας οροφής.
  • Φρέαρ Πισιδίας: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες παράκαμψης δικτύου ΟΤΕ.
  • Σταθμός Νίκαια: Στη βόρεια είσοδο του σταθμού, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκσκαφής και εγκατάστασης του συστήματος προσωρινής αντιστήριξης, οι εργασίες υδατοστεγάνωσης και κατασκευής της μόνιμης επένδυσης. Στον κυρίως σταθμό (Μάρτιος), σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες χρωματισμών στο επίπεδο -2 της πλάκας έκδοσης εισιτηρίων καθώς και στο επίπεδο -4 των σιδηροτροχιών του κυρίως Σταθμού. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εποξειδικών βαφών στα κλιμακοστάσια κινδύνου Νο 5 και Νο 6 καθώς και οι εργασίες τοποθέτησης κυλιόμενων κλιμάκων.
  • Φρέαρ Τζαβέλλα: Έχουν ολοκληρωθεί οι διερευνητικές τομές για τα δίκτυα Ο.Κ.Ω. καθώς και οι εργασίες παράκαμψης δικτύου ΕΥΔΑΠ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση πινακίδων για κυκλοφοριακή παράκαμψη.
  • Σταθμός Μανιάτικα: Στην κύρια σήραγγα του σταθμού, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής μόνιμης επένδυσης τοιχίων, μόνιμης επένδυσης θόλου και σκυροδέτησης κλίνης ΤΒΜ.
  • Σταθμός Πειραιάς: Σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία κατασκευής διαφραγματικών τοίχων κάτω από την πεζογέφυρα και η κατασκευή κεφαλόδεσμου. Σε εξέλιξη (Μάρτιος) βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής πασσάλων πρόσβασης 3.
  • Φρέαρ Ρολόι: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή παράκαμψης δικτύου ομβρίων και η επίχωση σκάμματος αρχαιολογικής ανασκαφής.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Στο βόρειο κλιμακοστάσιο, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης, με πρόοδο Α΄ φάσης 34/45μ.μ και Β΄ φάσης 25/45μ.μ
    Στο νότιο κλιμακοστάσιο, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης, με πρόοδο Α΄ φάσης 35,5/45μ.μ και Β΄ φάσης 22/45μ.μ
    Στη σήραγγα ΝΑΤΜ τριπλής τροχιάς προς ΠΑ.ΠΕΙ. σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης οπλισμών τοιχίων.
    Στη σήραγγα ΝΑΤΜ τριπλής τροχιάς προς Δημοτικό Θέατρο, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες υδατοστεγάνωσης θόλου και τοποθέτησης οπλισμού θόλου και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες συναρμολόγησης καλουπιού θόλου.
  • Η εκσκαφή του συνόλου των σηράγγων έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 68,7%

Δείτε επίσης: 


Γραμμή 4 Μετρό

Το τμήμα Α της γραμμής 4 του Μετρό και οι μελλοντικές επεκτάσεις (κλικ για μεγέθυνση)

Με την πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη γραμμή 4 του Μετρό να ξεκινάει από τις 10 Απριλίου, εγκαινιάζουμε την ενότητα για τη γραμμή 4. Βέβαια, καθώς ο διαγωνισμός βρίσκεται ακόμα στην αρχή και η χρηματοδότηση για το έργο δεν έχει ακόμα εξασφαλισθεί, θα αργήσουμε ακόμα να δούμε έργα. Αν όλα πάνε καλά με το διαγωνισμό (και βρεθούν λεφτά!) οι πρόδρομες εργασίες των έργων θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2018, σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο.

Το πρώτο τμήμα της γραμμή 4 του Μετρό (Άλσος Βεΐκου – Γουδή)  θα έχει μήκος 12,9 περίπου χιλιομέτρων και 14 σταθμούς. Περισσότερες  πληροφορίες για τη γραμμή 4:


Πρόοδος επέκτασης Τραμ

Άλλο ένα καλοκαίρι ταλαιπωρίας στο κέντρο του Πειραιά εξαιτίας των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που βρίσκονται σε εφαρμογή εξαιτίας των έργων του Τραμ. Τα έργα πλέον βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αλλά η πρόοδος του ποικίλει ανάλογα με το σημείο της γραμμής. Πλέον το πιο αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για ολοκλήρωση των έργων στις αρχές του 2018, σε διπλάσιο χρόνο απ΄ότι προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Η πρόοδος των έργων της επέκτασης τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό έχει ως εξής:

  • Στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής κλιμακοστασίου διασύνδεσης της στάσης Καραϊσκάκη με την υπόγεια πεζοδιάβαση. Έχουν ολοκληρωθεί επίσης οι υποδομές ΠΜ και ΗΜ καθώς και ο αστικός σχεδιασμός της στάσης.
  • Στη γέφυρα Παπανδρέου και την Μικράς Ασίας, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αστικού σχεδιασμού και ασφαλτικών και έχει, πλέον, αποδοθεί στην κυκλοφορία το πλήρες οδόστρωμα
  • Στη γέφυρα Λαμπράκη σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή της πεζογέφυρας διαπλάτυνσης του πεζοδρομίου.
  • Στην οδό Γρ. Λαμπράκη, ολοκληρώθηκε ο τροχιόδρομος από την αναστροφή Λαμπράκη μέχρι την οδό Βασ. Γεωργίου.
  • Στην οδό Βασ. Γεωργίου, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες οδοφωτισμού στο προσκείμενο από Γρ. Λαμπράκη μέχρι την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου. Σε εξέλιξη (Μάρτιος) βρίσκονται οι εργασίες αστικού σχεδιασμού από την οδό Αλκιβιάδου μέχρι την Ηρώων Πολυτεχνείου, συμπεριλαμβανομένης της στάσης Κοραή (Δημαρχείο).
  • Στην Ακτή Ποσειδώνος, βρίσκονται σε εξέλιξη οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή του τροχιοδρόμου (προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, μετατοπίσεις δικτύων ΗΛΠΑΠ, οδοφωτισμού κ.λπ.).
  • Στην οδό Ομ. Σκυλίτση, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή του τροχιοδρόμου και αστικού σχεδιασμού, από την πλατεία Ιπποδαμείας μέχρι την 34ου Συντάγματος.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*