Ηλεκτρονικό εισιτήριο ΟΑΣΑ: Πληροφόρηση και παραπληροφόρηση

Πότε θα βρίσκεται σε λειτουργία το ηλεκτρονικό εισιτήριο του ΟΑΣΑ; Η απάντηση εξαρτάται από το ποιο ΜΜΕ θα εμπιστευτείς και ποικίλει από «σε λίγες μέρες» μέχρι και «το 2018»! Τρελάθηκαν οι δημοσιογράφοι ή μήπως ο ΟΑΣΑ δεν ξέρει και ο ίδιος τι του γίνεται; Η απάντηση μάλλον βρίσκεται κάπου στη μέση.

Εδώ και πολλούς μήνες είχαμε παρατηρήσει ότι ο ΟΑΣΑ δεν χειρίστηκε καλά την υπόθεση «ηλεκτρονικό εισιτήριο». Αντί να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τα ΜΜΕ ενημερώνοντας συνεχώς το επιβατικό κοινό για το τι γίνεται και το τι πρόκειται να γίνει, αντιμετώπισε την υπόθεση με μυστικοπάθεια. Η μόνη ενημέρωση που υπήρχε ήταν μέσω δημοσιευμάτων του τύπου (βασισμένα σε σκόρπιες πληροφορίες και διαρροές) ή μέσω προβλέψιμων δηλώσεων στελεχών ή του υπουργού Σπίρτζη («έρχεται πολύ σύντομα το ηλεκτρονικό εισιτήριο», «θα λυθεί επιτέλους το πρόβλημα της εισιτηριοδιαφυγής», εκσυγχρονίζονται οι συγκοινωνίες» κλπ κλπ).

Και κάπου εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα, ίσως μοιραία για ένα τόσο πολύπλοκο και πολυσύνθετο έργο. Ο ανάδοχος προχώρησε σχετικά αργά στην υλοποίηση, η εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού έγινε με ρυθμούς αργότερους του αναμενόμενου, κάποιοι επιμέρους διαγωνισμοί καθυστέρησαν την πρόοδο του έργου, οι συγκοινωνιακοί φορείς άργησαν να κλείσουν δικές τους εκκρεμότητες (και ακόμα τρέχουν!), σε κάποια φάση ανακαλύφθηκε ότι δεν υπάρχει απόφαση για το τι θα γίνει με τον Προαστιακό, και το χειρότερο όλων, ο αρχικός σχεδιασμός του συστήματος πήρε κόκκινη κάρτα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Κάπως έτσι, η υλοποίηση ενός έργου που θα διαρκούσε 2 χρόνια βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 2 χρόνια και 7 μήνες.

Ο ΟΑΣΑ και πάλι σιωπά αντί να ενημερώσει το επιβατικό κοινό για το τι συμβαίνει, ενώ η επίσημη γραμμή είναι ότι το έργο θα λειτουργήσει «σύντομα». Διάφοροι δημοσιογράφοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση γράφοντας ό,τι τους κατέβει προκειμένου είτε να κερδίσουν μερικά κλικς παραπάνω είτε να δημιουργήσουν πολιτικές εντυπώσεις, δίνοντας την εικόνα αποτυχίας ή γράφοντας πράγματα που δεν στέκουν (διαβάσαμε για παράδειγμα ότι σύντομα το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα βρίσκεται σε «δοκιμαστική λειτουργία». Μόνο που αυτό έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο!)

Σε τι στάδιο βρίσκεται πραγματικά το ηλεκτρονικό εισιτήριο σήμερα;

Αφήνοντας στην άκρη φήμες, διαρροές και υποθέσεις, το σίγουρο είναι ότι το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου τρέχει αργά και σταθερά. Καθημερινά υπάρχει πρόοδος και εξελίξεις. Προς το παρόν δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία για την έναρξη της πλήρους λειτουργίας του, αφού αυτό εξαρτάται από το πότε θα υλοποιηθούν οι διάφορες εκκρεμότητες.

Τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη η διασύνδεση των επί μέρους συστημάτων με το τραπεζικό σύστημα ώστε να είναι η δυνατή η αγορά εισιτηρίων και καρτών με πιστωτικές κάρτες από όλα τα σημεία πώλησης. Για το σκοπό αυτό η ΣΤΑΣΥ προχώρησε ήδη τυπικά στην ίδρυση υποκαταστημάτων, έτσι ώστε κάθε σταθμός του Μετρό να θεωρείται ξεχωριστό υποκατάστημα της εταιρείας.

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται η τοποθέτηση εξοπλισμού του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε σταθμούς του Προαστιακού της Αθήνας. Επίσημη ενημέρωση για το τι θα γίνει με το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τις μετεπιβιβάσεις από και προς τον Προαστιακό δεν υπάρχει ακόμα αλλά όλα δείχνουν πως τα ηλεκτρονικά εισιτήρια του ΟΑΣΑ θα γίνονται τελικά δεκτά και στο αστικό τμήμα του Προαστιακού.

Η μεγαλύτερη όμως εκκρεμότητα είναι ως γνωστόν αυτή ανάμεσα στον ΟΑΣΑ και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ο ΟΑΣΑ αναμένει την θετική γνωμοδότηση της αρχής «άμεσα». (Αν αυτό είναι ρεαλιστικό ή όχι θα το δούμε.) Από τη στιγμή που θα συμβεί αυτό, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη λειτουργία του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ο ΟΑΣΑ ετοιμάζει ήδη τις ανακοινώσεις για τη λειτουργία του συστήματος, και εφόσον όλα πάνε καλά με τις εκκρεμότητες, φαίνεται πως δεν θα χαθεί άλλος χρόνος.

Το μεγάλο στοίχημα θα είναι η διαδικασία προσωποποίησης των καρτών απεριορίστων διαδρομών των επιβατών. Μέσω του διαδικτύου, αλλά πιθανόν και από τα εκδοτήρια εισιτηρίων, οι κάτοχοι μηνιαίων και άλλων καρτών θα μπορούν να κάνουν αίτηση για την αντικατάστασή τους με ηλεκτρονικές. Και βέβαια, όσοι θέλουν να αποκτήσουν κάρτα για πρώτη φορά θα μπορούν να εκδίδουν κατευθείαν ηλεκτρονική. Η όλη διαδικασία προφανώς θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων, όπως είναι ήδη γνωστό, θα μπορούν παράλληλα να χρησιμοποιούνται οι παλιές κάρτες και τα παλιά χάρτινα εισιτήρια, ενώ οι μπάρες σε σταθμούς θα παραμένουν ανοικτές έτσι ώστε να είναι δυνατή η διέλευση και από τους επιβάτες αυτούς. Όπως έχουμε γράψει, η ΣΤΑΣΥ θα συντηρεί τα παλιά εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα τουλάχιστον ως τον Ιανουάριο του 2018.

Παρά τις καθυστερήσεις και την λάθος επικοινωνιακή διαχείριση, το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου αργά ή γρήγορα θα γίνει πραγματικότητα για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Σίγουρα στο δεύτερο μισό της χρονιάς θα έχουμε πολλές ενδιαφέρουσες ειδήσεις να μοιραστούμε.

3 Comments

  1. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση αυτή η κυβέρνηση να εφαρμόσει ηλεκτρονικό εισιτήριο.Θα τους πουν νεοφιλελεύθερους μόλις κλείσουν οι μπάρες και γι αυτούς είναι ο,τι χειρότερο μπορούν να φανταστούν.Οι επόμενοι ίσως το εφαρμόσουν αλλά στη χώρα του άρπα κολα και ότι να ναι αλαλούμ ποτέ δεν ξέρει κανείς.Ειναι ένα κλασικό παράδειγμα ασυνεννοησίας,έλλειψης σχεδιασμού και πρόληψης προβλημάτων και αδιανόητα κακής διακυβέρνησης που έτυχε τώρα για κακή μας τύχη…

  2. Ας ελπίσουμε όντως ότι το αστικό δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου θα ενταχθεί στο ηλεκτρονικό εισητήριο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*