Μήπως να το κλείσουμε καλύτερα;

Από τις πρώτες μέρες του athenstransport.com ήταν φανερό. Όταν δημιουργείς πρωτότυπο περιεχόμενο και το ρίχνεις στον ωκεανό του διαδικτύου, θα υπάρχουν πολλά μικρά και μεγάλα ψάρια που θα μαζευτούν τριγύρω.

Blogs, δημοσιογραφικές ιστοσελίδες (επαγγελματικές και ερασιτεχνικές), εφημερίδες και portals, θα ριχτούν στην μάχη αρπαγής του περιεχομένου. Γιατί στο διαδίκτυο το ζητούμενο είναι το content, όχι το πρωτότυπο ρεπορτάζ, η έρευνα, η γνώμη. Λέξεις φτιαγμένες από pixels που θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα και τα κλικ, θα φέρουν έναν επισκέπτη και ένα λεπτό του ευρώ σε διαφημιστικά έσοδα παραπάνω.

Όταν ξεκινάς μία ιστοσελίδα επειδή γουστάρεις τη θεματολογία και το γράψιμο, όλο αυτό σου φαίνεται κάπως περίεργο και άγριο. «Κυνήγησέ τους όσο μπορείς αλλά να μην επηρεάζεσαι προσωπικά» ήταν η προτροπή φίλης δημοσιογράφου με μεγαλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο.

Και κάπου εκεί ξεκινάς να υπερασπίζεσαι τα γραφόμενά σου, τα pixels που σου ανήκουν. Η διαδικασία σε λίγο γίνεται ρουτίνα: «κάποιο λάθος μάλλον έκανε ο συντάκτης μας, ξέχασε να προσθέσει ότι αντέγραψε 15 κείμενα από το site σας», «σιγά μη βάλουμε και link προς το site σου, αφού είναι στο internet μπορούμε να αντιγράψουμε ό,τι θέλουμε», «αν μας αφήσεις να αντιγράφουμε όσα κείμενά σου μας αρέσουν θα κάνεις καλό στη σελίδα σου, θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα», «για να σε αντιγράφουν σημαίνει ότι κάνεις καλή δουλειά, δες το ως κομπλιμέντο», κ.λπ. κ.λπ.

Μετά από 6 χρόνια κάποιοι θα μπουν στο νόημα. Θα σε αντιγράφουν μεν αλλά θα προσθέσουν και ένα “πηγή: athenstransport” από κάτω για να κάνουν το χρέος τους. Μερικοί, σε μικρά ή μεγάλα μέσα, θα είναι πιο ευγενικοί, θα σε αναφέρουν ως «αξιόπιστη σελίδα», θα βάλουν link προς το site σου, θα σου μιλήσουν και θα σου δείξουν ότι εκτιμούν τη δουλειά σου.

Άλλοι όμως θα συνεχίσουν να παρασιτούν εις βάρος σου.

Όσο μεγαλύτερο το ψάρι, τόσο μεγαλύτερο το θράσος. Ίσως είναι η υπερηφάνεια της εργασίας σε κάποιο μεγάλο μαγαζί, η φυγοπονία της εποχής μας, ο πειρασμός του έτοιμου content που προσφέρει το διαδίκτυο. Αν πάρεις ένα έτοιμο άρθρο από το Athens Transport, προσθέσεις δυο-τρεις σάλτσες (άλλες οι ανάγκες σε μέγεθος του διαδικτυακού, άλλες του έντυπου), έχεις έτοιμη τη σημερινή στήλη για την εφημερίδα σου. Βγήκε το μεροκάματο και σήμερα.

Κάποιες μέρες το θράσος έχει πλάκα. Κοίτα να δεις, αντέγραψαν ακόμα και ένα λάθος αριθμό που ανέφερε το άρθρο μας. Ένα τηλέφωνο να έκαναν ή ένα googling, θα το είχαν βρει το λάθος. Πάω στοίχημα πως αν γράφαμε κάτι εξωφρενικά ψεύτικο, θα το αντέγραφαν κι αυτό.

Τις υπόλοιπες μέρες το θράσος της κλεψιάς σε επηρεάζει προσωπικά. Κυρίως επειδή ξέρεις ότι τo content σου δεν εμφανίζεται ξαφνικά στη σελίδα. Η είδηση δεν έρχεται ουρανοκατέβατη. Τα άρθρα δεν γράφονται ούτε ενημερώνονται από μόνα τους. Όλα είναι αποτέλεσμα σχεδόν απλήρωτης εργασίας, που μπορεί να γουστάρεις μεν, αλλά παραμένει εργασία.

Γιατί να δουλεύεις καθημερινά πάνω σε ένα site ξέροντας ότι συνεχώς κάποιος θα παραμονεύει να σε αντιγράψει, να οικειοποιηθεί την εργασία σου παρουσιάζοντάς την ως δική της, χωρίς να έχει καν την αξιοπρέπεια να σου δώσει μία αναφορά και αυτό να γίνεται ξανά και ξανά και ξανά και ξανά;

Η απάντηση είναι επειδή γουστάρεις αυτό που κάνεις και σταματάς να νοιάζεσαι για το τι κάνουν οι άλλοι.

Αλλά δεν μπορείς να το βλέπεις έτσι όλες τις μέρες. Υπάρχουν μέρες που σκέφτεσαι ότι αυτό δεν βγάζει πουθενά. Σπαταλάς χρόνο καθημερινά και άλλοι βγάζουν λεφτά εις βάρος σου. Αλλά φυσικά δε νοιάζεται κανείς. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να παραμιλάς στο twitter και να γράφεις το επόμενο άρθρο.

Για πόσο καιρό όμως μπορεί να συνεχιστεί αυτό; Όταν δεν υπάρχει σημαντικό οικονομικό κίνητρο όλα εξαρτώνται από το μέχρι πότε θα συνεχίζεις να γουστάρεις. Και από το μέχρι πότε θα έχεις “thick skin” και το θράσος των άλλων θα σε επηρεάζει όσο το δυνατόν λιγότερο.

Δεν ξέρω μέχρι πότε αυτή η σελίδα θα συνεχίσει να υπάρχει. Αλλά το σίγουρο είναι ότι αν συνεχίσει θα είναι επειδή πραγματικά γουστάρουμε.

12 Comments

  1. Η ενημέρωση που μας προσφέρει το athenstranport
    είναι εξαιρετικής ποιότητας και πάρα πολύ υψηλού επιπέδου, πρόκειται για μία πραγματικά αξιόπιστη και ιδιαιτέρως ενημερωτική ιστοσελίδα η οποία μας ενημερώνει έγκαιρα και έγκυρα για όλα τα ζητήματα που συσχετίζονται την αστική και προαστιακή (τα γύρω προάστια) συγκοινωνία της Αθήνας και ιδιαιτέρα για
    όσους από εμάς μετακινούμαστε με μέσα μαζικής μεταφοράς και δεν έχουμε στην
    ιδιοκτησία μας ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητο είναι σωτήρια η ενημέρωση που μας προσφέρει για τις εργατικές κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τις στάσεις
    εργασίας, για τα δρομολόγια για την ισχύ των κομίστρων των αστικών συγκοινωνιών
    στα μέσα αστικής και προαστιακής μεταφοράς, για τις νέες λεωφορειακές γραμμές,
    για τις τροποποιήσεις δρομολόγιων και τόσα άλλα σπουδαία .

    Πολύ στεναχωρέθηκα που διάβασα ότι υπάρχουν
    εργαζόμενοι που παράγουν απλήρωτη εργασία διότι οι εργαζόμενοι που μοχθούν για να μας προσφέρουν αυτό το σπουδαίο ενημερωτικό έργο πρέπει να λαμβάνουν κανονικά τις προβλεπόμενες από το νόμο εργατικές αμοιβές τους . Τουλάχιστον να αμείβονται με όσα προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφουν τα εργατικά συνδικάτα με τους εργοδότες για κάθε εργασιακό κλάδο ή με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Πρέπει εμείς οι αναγνώστεςσας με κάποιο τρόπο να δείξουμε κάποια μορφή αλληλεγγύης σε όλους τους απλήρωτους δημοσιογράφους και υπολοίπους εργαζόμενους του σπουδαίου αυτού ιστολογίου.

    Επιπλέον θα ήθελα να υποβάλλω ένα ερώτημα: Επειδή
    διατηρώ λογαριασμό και σε ακόμα ένα ιστολόγιο που ενασχολείται συστηματικά με την προαστιακή συγκοινωνία και αρκετές φορές αναμεταδίδω και αντιγράφω με δική μου πρωτοβουλία σπουδαία άρθρα του αξιόπιστου και αγαπημένου μας athenstransport όμως πάντα αναγράφω και την πηγή του άρθρου τουλάχιστον σε δύο διαφορετικά σημεία (στην αρχή του άρθρου και στο τέλος του άρθρου) . Θα ήθελα να ρωτήσω αν κατά την άποψης σας πράττω σωστά ή όχι;

    Επιπλέον θα καταθέσω και κάτι το οποίο με προβλημάτισε από τα προαναφερόμενα
    στο άρθρο: Αν κάποιος συμπολίτης μας διαβάσει ένα άρθρο σε μία ιστοσελίδα Α, η
    οποία το έχει αντιγράψει από μία ιστοσελίδα Β, χωρίς όμως η ιστοσελίδα Α να κάνει αναφορά ότι το άρθρο αποτελεί αντιγραφή- πρωταρχική πηγή – από την ιστοσελίδα Β και
    αυτός ο συμπολίτης μας θεωρήσει ενδιαφέρον αυτό το άρθρο και αποφασίζει να το
    αναδημοσιεύσει σε μία τρίτηιστοσελίδα Γ, μη γνωρίζοντας ωστόσο ο συμπολίτης μας ότι η πραγματική πρωταρχική πηγή του άρθρου είναι η ιστοσελίδαΒ (καθώς δεν το αναγράφει ως πηγή η ιστοσελίδα Α που το πρωτοανέγνωσε) θα δώσει ως πηγή του άρθρου την ιστοσελίδα Α οπού απλώς έτυχε να το πρωτοδιαβάσει χωρίς όμως να έχει
    πρόθεση να αποκρύψει την πραγματική πηγή του άρθρου αλλά τελικά λόγω άγνοιας
    πρωταρχικής πηγής δίδει ως πηγή την δεύτερη αναδημοσίευση καθώς δεν γνωρίζει
    την πραγματική πρωταρχική πηγή , αυτός ο συμπολίτης μας έχει ευθύνη που δεν
    αναγράφει λόγω άγνοιας την πραγματική πρωτογενή πηγή αλλά δίδει ως πηγή μία
    δευτερεύουσα αναδημοσίευση;

    Το athenstransport το αγαπάμε και το θέλουμε πάντα ζωντανό στις ενημερωτικές επάλξεις για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πολύ θα στενοχωρηθούμε αν ω μη γένοιτο κλείσει καθώς είναι αναντικατάστατο!!!

  2. Η ενημέρωση που μας προσφέρει το athenstranport είναι εξαιρετικής ποιότητας
    και πάρα πολύ υψηλού επιπέδου, πρόκειται για μία πραγματικά αξιόπιστη και ιδιαιτέρως ενημερωτική ιστοσελίδα η οποία μας
    ενημερώνει έγκαιρα και έγκυρα για όλα τα ζητήματα που συσχετίζονται την αστική
    και προαστιακή (τα γύρω προάστια) συγκοινωνία της Αθήνας και ιδιαιτέρα για όσους
    από εμάς μετακινούμαστε με μέσα μαζικής μεταφοράς και δεν έχουμε στην ιδιοκτησία
    μας ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητο είναι σωτήρια η ενημέρωση που μας προσφέρει
    για τις εργατικές κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τις στάσεις
    εργασίας, για τα δρομολόγια για την ισχύ των κομίστρων των αστικών συγκοινωνιών
    στα μέσα αστικής και προαστιακής μεταφοράς, για τις νέες λεωφορειακές γραμμές,
    για τις τροποποιήσεις δρομολόγιων και τόσα άλλα σπουδαία .

    Πολύ στεναχωρέθηκα που διάβασα ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που παράγουν
    απλήρωτη εργασία διότι οι εργαζόμενοι που μοχθούν για να μας προσφέρουν αυτό το
    σπουδαίο ενημερωτικό έργο πρέπει να λαμβάνουν κανονικά τις προβλεπόμενες από το
    νόμο εργατικές αμοιβές τους . Τουλάχιστον να αμείβονται με όσα προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας
    που υπογράφουν τα εργατικά συνδικάτα με τους εργοδότες για κάθε εργασιακό κλάδο
    ή με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Πρέπει εμείς οι αναγνώστες
    σας με κάποιο τρόπο να δείξουμε κάποια μορφή αλληλεγγύης σε όλους τους απλήρωτους
    δημοσιογράφους και υπολοίπους εργαζόμενους του σπουδαίου αυτού ιστολογίου.

    Επιπλέον θα ήθελα να υποβάλλω ένα ερώτημα: Επειδή διατηρώ λογαριασμό
    και σε ακόμα ένα ιστολόγιο που ενασχολείται συστηματικά με την προαστιακή
    συγκοινωνία και αρκετές φορές αναμεταδίδω και αντιγράφω με δική μου πρωτοβουλία σπουδαία άρθρα του αξιόπιστου και αγαπημένου μας
    athenstransport όμως πάντα αναγράφω και την
    πηγή του άρθρου τουλάχιστον σε δύο διαφορετικά σημεία (στην αρχή του άρθρου και
    στο τέλος του άρθρου) . Θα ήθελα να ρωτήσω αν κατά την άποψης σας πράττω σωστά
    ή όχι;

    Επιπλέον θα καταθέσω και κάτι το οποίο με προβλημάτισε από τα προαναφερόμενα
    στο άρθρο: Αν κάποιος συμπολίτης μας διαβάσει ένα άρθρο σε μία ιστοσελίδα Α, η οποία το έχει αντιγράψει από μία ιστοσελίδα
    Β, χωρίς όμως η ιστοσελίδα Α να κάνει αναφορά ότι το άρθρο αποτελεί αντιγραφή-
    πρωταρχική πηγή – από την ιστοσελίδα Β και
    αυτός ο συμπολίτης μας θεωρήσει ενδιαφέρον αυτό το άρθρο και αποφασίζει να το αναδημοσιεύσει σε μία τρίτη
    ιστοσελίδα Γ, μη γνωρίζοντας ωστόσο ο συμπολίτης μας ότι η πραγματική πρωταρχική πηγή του άρθρου είναι η ιστοσελίδα
    Β (καθώς δεν το αναγράφει ως πηγή η ιστοσελίδα Α που το πρωτοανέγνωσε) θα δώσει
    ως πηγή του άρθρου την ιστοσελίδα Α οπού απλώς έτυχε να το πρωτοδιαβάσει χωρίς όμως να έχει
    πρόθεση να αποκρύψει την πραγματική πηγή του άρθρου αλλά τελικά λόγω άγνοιας
    πρωταρχικής πηγής δίδει ως πηγή την δεύτερη αναδημοσίευση καθώς δεν γνωρίζει
    την πραγματική πρωταρχική πηγή , αυτός ο συμπολίτης μας έχει ευθύνη που δεν
    αναγράφει λόγω άγνοιας την πραγματική πρωτογενή πηγή αλλά δίδει ως πηγή μία δευτερεύουσα
    αναδημοσίευση;

    Το athenstransport το
    αγαπάμε και το θέλουμε πάντα ζωντανό στις ενημερωτικές επάλξεις για τα μέσα
    μαζικής μεταφοράς και πολύ θα στενοχωρηθούμε αν ω μη γένοιτο κλείσει καθώς είναι
    αναντικατάστατο!!!

  3. Μήπως θα ήταν καλύτερο να υποβληθεί καταγγελία προς το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ για παραβίαση αρχών δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος; Όπως, επίσης, θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα η διοίκηση της “Καθημερινής” (αν δεν έχει ήδη γίνει).

  4. μη μασάς. καταλαβαίνω ότι μερικές φορές το γιατί και το γαμώτο είναι έντονα, αλλά εμείς εκτιμάμε τη δουλειά σου!
    νά’σαι καλά και καλή δύναμη!

  5. Αηδία, πραγματικά. Πληρώνονται για να δουλεύουν ως δημοσιογράφοι και απλώς αντιγράφουν περιεχόμενο από ένα μικρό ερασιτεχνικό μπλογκ. Τι σκατά;

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*