Γραμμή 4 Μετρό: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού, 4 οι μνηστήρες

Ολοκληρώθηκε σήμερα Πέμπτη 10 Αυγούστου η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό (Άλσος Βεΐκου – Γουδή). Τέσσερις κοινοπραξίες, όπως αναμενόταν, κατέθεσαν φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Αυτές είναι:

  • ΤΕΡΝΑ ΑΕ – VINCI (Γαλλία) – SIEMENS AG “TVS” (Γερμανία),
  • J&P ΑΒΑΞ AE – GHELLA SpA (Ιταλία) – ALSTON TRANSPORT SA (Γαλλία)
  • ΑΚΤΩΡ ATE – ANSALDO STP SpA (Ιταλία) – HITACHI RAIL ITALY SPA
  • FCC (Ισπανία)  ARCHIRODON-Μυτιληναίος

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού, που περιλαμβάνει την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος προκηρύχθηκε στις 10 Απριλίου και ολοκληρώνεται σήμερα ύστερα από τρεις παρατάσεις.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών που αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Επίσης, μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται και ο διαγωνισμός για τις προκαταρκτικές εργασίες για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 (παρακάμψεις δικτύων κοινής οφέλειας, αρχαιολογικά κλπ). Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο κύριος διαγωνισμός για τη γραμμή 4 δεν μπορεί να συμβασιοποιηθεί αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αυτές.

Άλλο εμπόδιο στην υπογραφή της σύμβασης είναι και η έλλειψη χρηματοδότησης για την κατασκευή της γραμμής, αφού η κυβέρνηση προς το παρόν έχει αποτύχει στο να την εξασφαλίσει. Όπως αναφέρεται στα τεύχη προκήρυξης του διαγωνισμού, δεν είναι δυνατή η υπογραφή της σύμβασης αν πρώτα δεν έχει εξασφαλθιστεί η χρηματοδότηση.

Το πρώτο τμήμα της γραμμής 4

Κύριο αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η κατασκευή του Α’ τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας (Άλσος Βεΐκου – Γουδί). Πρόκειται για τμήμα μήκους 12,9 περίπου χιλιομέτρων, το οποίο περιλαμβάνει 14 υπόγειους σταθμούς και 10 ενδιάμεσα και τερματικά φρεάτια.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.450.000.000 (ένα δισεκατομμύριο και τετρακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ), χωρίς ΦΠΑ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει δαπάνες για αρχαιολογικές εργασίες, παρακάμψεις δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας, απρόβλεπτα και αναθεώρηση, ενώ ο τελικός προϋπολογισμός του έργου θα καθοριστεί στα τεύχη του β’ σταδίου του διαγωνισμού.

 

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*