Γραμμή 4 Μετρό: Το σκάψιμο θα ξεκινήσει προκαταβολικά

Προκαταβολικά θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό, με αποτέλεσμα δρόμοι και πεζοδρόμια σε όλη την Αθήνα να γίνουν εργοτάξια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανοικτό και το ενδεχόμενο η Αθήνα να μετατραπεί σε δεύτερη Θεσσαλονίκη, με λαμαρίνες να καλύπτουν τα εργοτάξια του Μετρό, χωρίς κανείς να μπορεί να υπολογίσει πότε θα ξεκινήσουν και πότε θα ολοκληρωθούν οι κύριες εργασίες.

Σύμφωνα με το νόμο για τα δημόσια έργα που ψήφισε πέρυσι η σημερινή κυβέρνηση, κανένα δημόσιο έργο δεν μπορεί να συμβασιοποιηθεί αν δεν έχουν πρώτα ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις, καθώς και μία σειρά από πρόδρομες εργασίες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι αρχαιολογικές έρευνες και η παράκαμψη δικτύων κοινής ωφέλειας (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, τηλεφωνία, φυσικό αέριο κλπ.)

Αν και οι εργασίες αυτές πολύ συχνά συμβάλλουν στις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν όλα τα μεγάλα δημόσια έργα, η πρόωρη έναρξη των εργασιών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αιώνια» εργοτάξια τα οποία θα περιμένουν την τύχη του κυρίως διαγωνισμού. Ειδικά για την περίπτωση του εν εξελίξει διαγωνισμού της γραμμής 4 του Μετρό,  έχουμε να κάνουμε με ένα έργο χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Έτσι, η πρόωρη έναρξη των πρόδρομων εργασιών μπορεί να βάλει την πόλη σε μπελάδες.

Σήμερα, η Αττικό Μετρό προετοιμάζεται να προκηρύξει διαγωνισμό για τις πρόδρομες εργασίες της γραμμής 4 μέσα στο φθινόπωρο. Αυτό σημαίνει ότι στους δρόμους της Αθήνας ενδεχομένως να στηθούν 24 περίπου εργοτάξια από τις αρχές του 2018, πριν ολοκληρωθεί καν ο κύριος διαγωνισμός για τη γραμμή. Αν και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης πρόσφατα δήλωσε ότι οι εργασίες για τη γραμμή 4 θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2018, το προκαταβολικό σκάψιμο δεν μπορεί να θεωρηθεί «έναρξη των εργασιών».

Ο κύριος διαγωνισμός -και συγκεκριμένα η πρώτη φάση που περιλαμβάνει την εκδήλωση ενδιαφέροντος- προκηρήχθηκε στις 10 Απριλίου και ύστερα από τρεις διαδοχικές παρατάσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτή την Πέμπτη 10 Αυγούστου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, προς το παρόν έχουν εκδηλώσει ενδαφέρον τέσσερις κοινοπραξίες. Αυτές είναι:

  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – VINCI (Γαλλία) – SIEMENS (Γερμανία),
  • ΑΚΤΩΡ – AnsaldoBreda (Ιταλία),
  • J&P ΑΒΑΞ – Ghella (Ιταλία) – Alstom (Γαλλία), και
  • Μυτιληναίος – FCC (Ισπανία)

Προκειμένου η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, όπως και ο διαγωνισμός για τις πρόδρομες εργασίες, να ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο, έως τότε θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί μεταξύ άλλων δύο σημαντικές εκκρεμότητες που αφορούν την κατασκευή ή όχι δεύτερου σταθμού Μετρό στην Κυψέλη καθώς και η τελική χωροθέτηση του σταθμού της Καισαριανής, είτε στο κέντρο της πόλης, είτε πλησίον της Πανεπιστημιούπολης.

Το Α’ τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας (Άλσος Βεΐκου – Γουδί) θα έχει μήκος περίπου 12,9 χιλιόμερα και θα περιλαμβάνει 14 υπόγειους σταθμούς και 10 ενδιάμεσα και τερματικά φρεάτια.

Δείτε επίσης:

1 Comment

  1. Υποπτεύομαι ότι μάλλον αυτά τα έργα, τα λεγόμενα πρόδρομα έργα, εννούσε ο υπουργός όταν δήλωνε ότι τα έργα για την γραμμή 4 του μετρό θα ξεκινήσουν αρχές του 2018 καΙ όχι τα έργα της βασικής σύμβασης η οποία θα αργήσει πολύ να υπογραφεί και να οριστικοποιηθεί με δεδομένο μάλιστα ότι δεν έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*