ΣΤΑΣΥ και Αττικό Μετρό θέλουν να αναλάβουν έργα στο Ισραήλ

Ενημέρωση 4/8:

Μετά την ΣΤΑΣΥ και η Αττικό Μετρό έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για επέκταση των δραστηριοτήτων της και στο εξωτερικό. Χτες Πέμπτη 3 Αυγούστου, η εταιρεία από κοινού με την Ισραηλινή Gadish κατέθεσαν εκδήλωση ενδιαφέροντος, διεκδικόντας την ανάληψη του project management δύο γραμμών ελαφρού αστικού σιδηροδρόμου του Τελ Αβίβ.

Το Τελ Αβίβ έχει προγραμματίσει την κατασκευή 8 γραμμών Τραμ, εκ των οποίων η πρώτη βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένονται τους προσεχείς μήνες.


Έχοντας κατακτήσει το 100% της Αθηναϊκής αγοράς των Μέσων Σταθερής Τροχιάς (hint: δημόσιο μονοπώλιο), η ΣΤΑΣΥ θέλει να ανοίξει τα φτερά της και να αναλάβει τη λειτουργία μέσων σταθερής τροχιάς και στο εξωτερικό.

Η αρχή είναι πιθανό να γίνει με το Ισραήλ και συγκεκριμένα με το νέο Τραμ της Ιερουσαλήμ. Σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας υπεγράφη το μνημόνια συνεργασίας που αφορά τη συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. σε κοινοπρακτικό σχήμα για τη διεκδίκηση του έργου χρηματοδότησης, κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης της «Green Line» Light Rail Track (ελαφρύ μετρό) στην πόλη της Ιερουσαλήμ.

Σήμερα, το Τραμ της Ιερουσαλήμ αποτελείται από μία μόνο γραμμή (κόκκινη) με μήκος 13,8 χλμ και 23 στάσεις. Η προτεινόμενη πράσινη γραμμή θα έχει μήκος 19,6 χλμ, 36 στάσεις, και αναμένεται να εξυπηρετεί 200.000 επιβάτες την ημέρα. Το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής θα είναι 2 δισ. ευρώ.

Οι κοινοπρακτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει η ΣΤΑΣΥ αποτελείται από την Ισραηλινή Pangea Israel Projects (κατασκευαστική εταιρεία και συντονιστής του σχήματος), την Αμερικανική IDT Telecoms (εταιρείας τηλεπικοινωνιών και βασικός χρηματοδότης του σχήματος) και την Κινεζική China Railway Engineering Group Co., LTD (θα αναλάβει τα σιδηροδρομικά έργα και την προμήθεια των συρμών).

Η ΣΤΑΣΥ θα αναλάβει το ρόλο του “experience provider”, ουσιαστικά θα χρησιμοποιηθει δηλαδή ώστε να αποδειχθεί ότι η κοινοπραξία έχει εμπειρία στη διαχείριση έργων σταθερής τροχιάς. Στο διαγωνισμό, που έχει ως ημερομηνία υποβολής φακέλων τις 9 Νοεμβρίου, η ΣΤΑΣΥ θα συμμετάσχει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και χωρίς απαίτηση εγγυητικής επιστολής.

Προς το παρόν είναι άγνωστο τι οικονομικά οφέλη ενδεχομένως να έχει η ΣΤΑΣΥ σε περίπτωση επιτυχίας στο διαγωνισμό, και ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος της, αν έχει, κατά τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας του έργου.

Πηγή: naftemporiki.gr

1 Comment

  1. Στα μέσα σταθερής τροχιάς της πρωτεύουσας πρέπει να συνυπολογίσουμε και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που διαχειρίζεται το αστικό δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου άρα ο σωστός επιστημονικός όρος στην οικονομική επιστήμη είναι δυοπώλιο (και όχι μονοπώλιο). Όμως το δυοπώλιο είναι η χειρότερη μορφή ολιγοπωλίου. Ωστόσο μπορούμε γενικά να αναφερόμαστε σε μονοπώλιο καθώς σε όλες σχεδόν τις διαδρομές των μέσων σταθερής τροχιάς της πρωτεύουσας δραστηριοποιείται είτε μόνον η ΣΤΑΣΥ, είτε μόνον η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με εξαίρεση το κομμάτι Δουκίσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο καθώς σε αυτό το κομμάτι δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα και οι δύο εταιρείες η ΣΤΑΣΥ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τουλάχιστον το δημόσιο μονοπώλιο ή δημόσιο δυοπώλιο μπόρει να το ελέγχει δημοκρατικά και να το επηρρεάζει ως προς τον τρόπο που λειτουργεί η κοινωνία μέσω του δημοκρατικού αντριπροσωπευτικού πολιτικού συστήματος, ενώ σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο ή ένα ιδιωτικό δυοπώλιο η κοινωνία δεν έχει την δύναμη να κάνει καμία παρέμβαση διότι όλα τα καθορίζει η απρόσωπη αγορά,όλα τα αποφασίζουν κάποιοι ιδιώτες με βάση τα προσωπικά τους οικονομικά συμφέροντα και η κοινωνία βρίσκεται στην γωνία υποχρεωμένη να υποταχθεί και να υποκύψει στις αποφάσεις τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*