Τι θα φέρει το φθινόπωρο στις συγκοινωνίες της Αθήνας

Με τη θερινή περίοδο να οδεύει προς το τέλος, οι συγκοινωνίες της Αθήνας επιστρέφουν σιγά-σιγά στους κανονικούς τους ρυθμούς. Ήδη από το Σαββατοκύριακο το Μετρό κινείται με χειμερινά δρομολόγια ενώ τα θερινά δρομολόγια ολοκληρώνονται στο τέλος αυτής της εβδομάδας και στα υπόλοιπα μέσα.

Η έναρξη όμως των χειμερινών δρομολογίων αναμένεται να φέρει και επιστροφή των γνωστών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τις συγκοινωνίες εδώ και χρόνια. Η έλλειψη λεωφορείων θα έχει και πάλι αποτέλεσμα πολλά δρομολόγια να μείνουν ανεκτέλεστα και το φετεινό χειμώνα. Προσθήκη καινούριων οχημάτων δεν θα έχουμε σε καμία περίπτωση φέτος αφού ο σχετικός διαγωνισμός για αγορά μόλις 92 νέων λεωφορείων δεν έχει καν ξεκίνησει.

Εν τω μεταξύ στα μέσα σταθερής τροχιάς το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ προειδοποιεί πως οι ανάγκες σε προσωπικό έχουν φτάσει στο κόκκινο. Λόγω των συνταξιοδοτήσεων και των μηδενικών προσλήψεων ο αριθμός των εργαζομένων είναι κατά 400 άτομα μικρότερος από αυτόν που προβλέπεται από το οργανόγραμμα της εταιρείας. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται προβλήματα από την τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στην συντήρηση των τρένων, του εξοπλισμού γραμμής , αλλά και στην λειτουργία. Ιδιαίτερα με τις επεκτάσεις του συστήματος που θα αρχίσουν να παραδίδονται σταδιακά από το 2018 (Τραμ στον Πειραιά), τα προβλήματα αναμένεται να οξυνθούν.

Για τον ΟΑΣΑ το μεγάλο στοίχημα της φετινής χειμερινής περιόδου είναι η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο που ήδη έχει καθυστερήσει πολλούς μήνες. Με το σημαντικότερο εμπόδιο (το γνωστό πρόβλημα με τα προσωπικά δεδομένα) να έχει πλέον ξεπεραστεί, η μετάβαση πλέον είναι ένα καθαρά διαδικαστικό ζήτημα (που φυσικά πρέπει να αντιμετωπιστεί με επαγγελματισμό και μεθοδικότητα για να μη καταλήξει σε φάρσα).

Αν υποθέσουμε ότι όλα τα τεχνικά ζητήματα θα διευθετηθούν στην ώρα τους, η πρόκληση για τον ΟΑΣΑ είναι να επικοινωνήσει με τους Αθηναίους και να τους πείσει να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Θα γίνει καλή δουλειά ή οι επιβάτες θα τρέχουν τελευταία στιγμή για να μάθουν πληροφορίες για το νέο τρόπο μετακίνησης; Το athenstransport.com φυσικά θα βοηθήσει όσο είναι δυνατό.

ATH.ENA TICKET, το νέο εισιτήριο για τις συγκοινωνίες της Αθήνας

Στο κομμάτι των νέων έργων αναμένουμε την έναρξη της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για τη γραμμή 4 του Μετρό. Οι τέσσερις κοινοπραξίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή του τμήματος από το Άλσος Βεΐκου ως το Γουδή αναμένεται να ριχθουν στη μάχη για τη μεγάλη εργολάβία. Διαγωνισμούς για δύο μεγάλα σιδηροδρομικά έργα στην Αθήνα ετοιμάζει και η ΕΡΓΟΣΕ. Περισσότερες πληροφορίες για αυτούς σε λίγες μέρες.

Τέλος, μετά από ένα και πλέον χρόνο αναμονής μέσα στο επόμενο διάστημα περιμένουμε να πέσουν οι υπογραφές μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και των Ιταλικών κρατικών σιδηροδρόμων για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αν και πολλά έχουν γραφεί ανά καιρούς, οι Ιταλοί μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιήσει κανένα σχέδιο λειτουργίας για την επόμενη μέρα. Δεδομένου ότι πολλά σημαντικά σιδηροδρομικά έργα βρίσκονται σε φάση κατασκευής, ίσως οι σημαντικότερες αλλαγές που θα δούμε το πρώτο διάστημα να αφορούν κυρίως το marketing αλλά και θέματα εσωτερικής λειτουργίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Φωτο: George Spanoudakiss/flickr.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*