Νεκρός γκραφιτάς στο Θησείο, με την αστυνομία πάντα απούσα

Ένα τραγικό αλλά δυστυχώς όχι πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο αμαξοστάσιο του ΗΣΑΠ στο Θησείο όταν ένας 19χρονος Γάλλος πέθανε από ηλεκτροπληξία ενώ έκανε γκράφιτι σε συρμούς του ηλεκτρικού.

Το πρόβλημα των βανδαλισμών με γκράφιτι στους συρμούς του ΗΣΑΠ αλλά και του Μετρό το έχουμε αναδείξει κατά το παρελθόν και όλα δείχνουν πως η Αθήνα συνεχίζει να αποτελεί προορισμό για Ευρωπαίους γκραφιτάδες ως η πόλη όπου όλα επιτρέπονται.

Η έλλειψη ασφάλειας βέβαια δεν χαρακτηρίζει αποκλειστικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά αποτελεί γενικότερο πρόβλημα της πόλης. Όταν όμως προτείνονται και προαναγγέλονται λύσεις που ποτέ δεν εφαρμόζονται, τότε οι ευθύνες αποκτούν και ονοματεπώνυμο.

Ήδη από τις αρχές του 2016 ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης είχε προαναγγείλει πως οι εταιρείες σεκιούριτι θα φύγουν από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενώ την ασφάλεια θα την αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ. Η ανικανότητα των εταιρειών αυτών να προσφέρουν τις υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνονται αδρά είναι προφανής, ενώ ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός τις έχει κατηγορήσει πως ευθύνονται άμεσα (χωρίς όμως να δώσει ποτέ στοιχεία) για τα φαινόμενα βανδαλισμών στους σταθμούς του Μετρό.

Και ενώ ανά καιρούς επαναλαμβάνεται πως γίνονται συζητήσεις με την Ελληνική Αστυνομία ώστε να υπάρξει συνεργασία, οι συμβάσεις με τις εταιρείες σεκιούριτι συνεχίζουν να ανανεώνονται. Όπως έχουμε γράψει και κατά το παρελθόν, είναι πολύ πιθανό η αστυνομία να μη μπορεί να διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό ώστε να φυλάσσει όλους τους σταθμούς του Μετρό. (Για αυτό το λόγο άλλωστε έχει προταθεί η δημιουργία ειδικού σώματος της Αστυνομίας για τις συγκοινωνίες ή η αναβίωση της υπηρεσίας ασφάλειας του Μετρό που αποτελούταν από προσωπικό της ΣΤΑΣΥ.)

Και κάπως έτσι δεν αλλάζει τίποτα. Τα έξοδα για τους καθαρισμούς και τις αποκαταστάσεις βλαβών στον ηλεκτρικό και στο Μετρό θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις ήδη ελλειματικές συγκοινωνίες. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα.

3 Comments

  1. Οι σεκιουριτάδες δεν έχουν αστυνομικές αρμοδιότητες: το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ειδοποιήσουν την αστυνομία. Να θυμίσω πως ούτε καν οι Ειδικοί Φρουροί δεν έχουν την εξουσία να προβούν σε συλλήψεις, γι’ αυτό περιπολούν πάντα μαζί με αστυνομικό! Το πόσο εφικτή είναι η 24ωρη φύλαξη των αμαξοστασίων απ’ την αστυνομία δεν το ξέρω, αλλά μάλλον όχι και τόσο!

  2. Στο ότι οι εταιρείες security δεν είναι αντάξιες να ανταποκριθούν στις υπηρεσίες τις οποίες καλούνται να προσφέρουν, είναι κάτι στο οποίο κανείς δε θα διαφωνήσει. Από τη μια οι εργαζόμενοι σε αυτές είναι με δεμένα τα χέρια και δε μπορούν ούτε καν να απομακρύνουν έναν επαίτη από το Μετρό αν δε συνοδεύονται από αστυνομικό της ΕΛ.ΑΣ., πόσο μάλλον να ανταποκριθούν σε πιο σοβαρά περιστατικά όπως αυτά της εισόδου ατόμων στα αμαξοστάσια-χώροι εναπόθεσης συρμών. Από την άλλη, όμως, από τη στιγμή που ο καθένας που παίρνει μία ιατρική γνωμάτευση και παρακολουθεί την αντίστοιχη ειδικότητα μπορεί να λάβει άδεια security, ποιος σοβαρός θα πει “δώστε τους περισσότερα δικαιώματα”; Το ζήτημα ωστόσο είναι τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ΣΤΑΣΥ και των αναδόχων και που αυτοί δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Γιατί το να γενικολογούμε και να μπλέκουμε διάφορα πράγματα στην ίδια κουβέντα είναι συχνά βολικό, αλλά ισοπεδωτικό. Οπότε ας μάθουμε πρώτα σε τι έχουν αποδειχτεί πραγματικά ανεπαρκείς οι εταιρείες αυτές (στα λεωφορεία τι διαφορετικό συμβαίνει στα αμαξοστάσια και δεν γίνονται στόχο γκραφιτάδων) και μετά ας ανοίγουμε την κουβέντα με το τι είπε ο Σπίρτζης, τι έκανε ο Θωμόπουλος, τι προτείνει ο Ταστάνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*