Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Ιούλιος – Αύγουστος 2017

Ως τα τέλη του 2017 ή τις αρχές του 2018 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό της η εκσκαφή της σήραγγας για την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά. Ο γρήγορος ρυθμός εκσκαφής συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και σήμερα ο μετροπόντικας βρίσκεται στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά, όπου και ο μελλοντικός σταθμός ανταπόκρισης με το σταθμό του ΗΣΑΠ.

Με το 85% του μήκους της σήραγγας να έχει ήδη ανασκαφεί, πλέον απομένουν λίγες εκατοντάδες μέτρα ως το σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου που θα σημάνει και το τέλος του έργου του μετροπόντικα ύστερα από τέσσερα χρόνια υπόγειας διαδρομής (περιλαμβανομένων και αρκετών μηνών ακινησίας).

Μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρώθηκε η κατασκευή διαφραγματικών τοίχων στο σταθμό του Πειραιά, και τώρα αναμένεται η έναρξη των κύριων εργασιών εκσκαφής μέσα στους επόμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση, οι εργασίες στους τρεις τελευταίους σταθμούς της επέκτασης (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν το 2020 (το νωρίτερο) κυρίως λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στο δυσκολότερο κατασκευαστικά σταθμό της επέκτασης, στο λιμάνι του Πειραιά.

Αντίθετα, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες στους σταθμούς Αγίας Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια και έτσι, αν δεν προκύψουν προβλήματα και οι εργασίες συνεχιστούν με γρήγορους ρυθμούς, είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε παράδοση του τμήματος Αγία Μαρίνα – Νίκαια μέσα στο 2019.

Η πρόοδος των εργασιών της επέκτασης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, έχει ως εξής:

  • Φρέαρ εισόδου TBM: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης του φρέατος και οι εργασίες κατασκευής της πλάκας θεμελίωσης. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής περιμετρικών τοιχίων.
  • Φρέαρ Κομνηνού: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης της συνδετήριας σήραγγας. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής μόνιμης επένδυσης της συνδετήριας σήραγγας.
  • Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τοποθέτησης κεραμικών πλακιδίων δαπέδου, αγωγού ομβρίων και φρεατίων. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες συνδέσεων στον αγωγό ομβρίων.
  • Φρέαρ Μ. Αλεξάνδρου: Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης καθώς και οι εργασίες διαμόρφωσης πυθμένα και αποστράγγισης του φρέατος. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης συνδετήριας σήραγγας.
  • Φρέαρ Πισιδίας: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προεργασίες για την υλοποίηση της κυκλοφοριακής παράκαμψης, κατά τη διάρκεια της κατασκευής (Ιούλιος)
  • Σταθμός Νίκαια:  Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες χρωματισμών, στους χώρους κοινού στο επίπεδο -2 έκδοσης εισιτηρίων του σταθμού (Ιούλιος)
    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προεργασίες βαφών στα δάπεδα (ρίχτια) των κλιμακοστασίων κινδύνου του κυρίως σταθμού.
    Στη βόρεια είσοδο του σταθμού – πρόσβαση 3, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης κυλιόμενων κλιμάκων 12 Α και 12Β.
  • Σταθμός Μανιάτικα: Στην έξοδο διαφυγής στην οδό Γυθείου, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εργοταξιακής κατάληψης και περίφραξης, οι εργασίες κατασκευής μικροπασσάλων ανοικτού ορύγματος καθώς και οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης ανοιχτού ορύγματος. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης της σήραγγας ΝΑΤΜ.
    Στο νότιο φρέαρ αερισμού του σταθμού, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης 3ου επιπέδου και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης 4ου επιπέδου.
  • Σταθμός Πειραιάς: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής διαφραγματικών τοίχων και σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή εξόδου κινδύνου. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής πασσάλων πρόσβασης 3 και εξόδου κινδύνου και σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή πασσάλων πρόσβασης 1 και εξόδου κινδύνου.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Στο βόρειο κλιμακοστάσιο, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης οπλισμών μόνιμης επένδυσης.
    Στο νότιο κλιμακοστάσιο, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες υδατοστεγάνωσης.
    Στην είσοδο της πλατείας Κοραή, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής προσωρινής αποστράγγισης.
    Στην είσοδο πλατείας Π. Μπακογιάννη, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής προσωρινής αποστράγγισης.
    Στη σήραγγα τριπλής τροχιάς ΝΑΤΜ προς ΠΑ.ΠΕΙ., σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποσυναρμολόγησης μεταλλότυπου θόλου.
  • Η εκσκαφή του συνόλου των σηράγγων έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 85%.

Γραμμή 4 Μετρό

Ολοκληρώθηκε στις 10 Αυγούστου η πρώτη φάση του διαγωνισμού για το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή της γραμμής 4 του Μετρό, ύστερα από τρεις παρατάσεις. Οι τέσσερις κοινοπραξίες που κατέθεσαν φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος ήταν οι εξής:

  • ΤΕΡΝΑ ΑΕ – VINCI (Γαλλία) – SIEMENS AG “TVS” (Γερμανία),
  • J&P ΑΒΑΞ AE – GHELLA SpA (Ιταλία) – ALSTON TRANSPORT SA (Γαλλία)
  • ΑΚΤΩΡ ATE – ANSALDO STP SpA (Ιταλία) – HITACHI RAIL ITALY SPA
  • FCC (Ισπανία)  ARCHIRODON-Μυτιληναίος

Μέσα στο φθινόπωρο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να ξεκινήσει και η β’ φάση του διαγωνισμού που περιλαμβάνει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών και θα καταλήξει με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την επιλογή μειοδότη, το νωρίτερο στα τέλη του 2018.

Ως την έναρξη της β’ φάσης θα μάθουμε και επισήμως τι μέλλει γενέσθαι με το σταθμό της Πάρνηθος, το δεύτερο δηλαδή σταθμό στην περιοχή της Κυψέλης, ο οποίος έχει μείνει έξω από τα σχέδια της Αττικό Μετρό. Η αναγκαιότητα κατασκευής του σταθμού μπορεί να έχει γίνει αντιληπτή από όλους, ωστόσο τον τελικό λόγο θα έχει η Αττικό Μετρό. Σε κάθε περίπτωση, αν ο σταθμός δεν περιλαμβάνεται στην προκύρηξη της β’ φάσης του διαγωνισμού, η πιθανότητα μελλοντικής κατασκευής του θα είναι μικρή.

Εν τω μεταξύ, μέσα στο φθινόπωρο έχει προαναγγελθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις πρόδρομες εργασίες της γραμμής 4. Το «προκαταβολικό σκάψιμο» δηλαδή για τους σταθμούς και τα λοιπά φρεάτια της γραμμής 4 που σχεδιάζεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2018, πολύ πριν ολοκληρωθεί ο κύριος διαγωνισμός για ένα έργο το οποία δεν έχει καν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέχρι σήμερα.

Το πρώτο τμήμα της γραμμή 4 του Μετρό (Άλσος Βεΐκου – Γουδή)  θα έχει μήκος 12,9 περίπου χιλιομέτρων και 14 (ή 15) σταθμούς.

Δείτε επίσης:


Πρόοδος επέκτασης Τραμ

Πολύ δύσκολη φαντάζει η παράδοση της επέκτασης του Τραμ στο κέντρο του Πειραιά ως το καλοκαίρι του 2018 κρίνοντας από την μέχρι σήμερα πρόοδο των εργασιών. Ωστόσο τα έργα μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη χρονιά αν δεν υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα και καθυστερήσεις.

Μέχρι σήμερα η επιδομή της γραμμής, το δυσκολότερο κομμάτι του έργου είναι έτοιμη στο μεγαλύτερο τμήμα της επέκτασης. Αυτή τη στιγμή οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην Ακτή Ποσειδώνος και την Εθνικής Αντιστάσεως ενώ ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές εργασίες στην οδό Βασ. Γεωργίου.

Η πρόοδος των εργασιών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, έχει ως εξής:

  • Στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου, στη διάβαση Καραολή, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επιδομής και από την οδό Καραολή μέχρι τη γέφυρα Παπανδρέου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τροχιοδρόμου.
  • Στην οδό Γρ. Λαμπράκη, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής τροχιοδρόμου, αστικού σχεδιασμού στο απέναντι και προσκείμενο πεζοδρόμιο, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων Λαμπράκη, Ευαγγελιστρίας και Δεληγιάννη. Επίσης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες οδοφωτισμού.
  • Στην οδό Βασ. Γεωργίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής τροχιοδρόμου από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου μέχρι τη Φίλωνος. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην οδό Φίλωνος, στο πεζοδρόμιο του Τιτάνειου κήπου και στη θέση του νέου Υ/Σ.
  • Στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, είναι σε εξέλιξη οι εργασίες αστικού σχεδιασμού και επανασχεδιασμού του οδοστρώματος κυκλοφορίας στην περιοχή της στάσης Ιπποδαμείας.
  • Στην Ακτή Ποσειδώνος, ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή επιδομής τροχιοδρόμου.
  • Στην οδό Ομ. Σκυλίτση, από την πλατεία Ιπποδαμείας μέχρι πριν την Τζαβέλλα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τροχιοδρόμου και ασφαλτοστρώσεων και έχει αποδοθεί το πλήρες οδόστρωμα σε κανονική κυκλοφορία.
    Από την οδό 34ου Συντάγματος μέχρι την οδό Ανδρούτσου, ολοκληρώνονται οι εργασίες ΟΚΩ και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αστικού σχεδιασμού.

Δείτε επίσης: 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*