Σπίρτζης: Κάποτε το Μετρό πρέπει να σταματήσει να επεκτείνεται

Το τέλος των επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης θέλει να δει «κάποια στιγμή» ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης, σύμφωνα με συνέντευξή του. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, ο υπουργός εξέφρασε τη γνώμη πως οι επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας γίνονται εις βάρος της περιφέρειας και έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού της Αθήνας.

Συγκεκριμένα ο υπουργός, που ειρήσθω εν παρόδω έχει υπάρξει πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, δήλωσε τα εξής: «Καλό θα είναι να σταματήσει κάποτε. Δηλαδή να ολοκληρωθούν τα έργα και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και να σταματήσει να μεγαλώνει και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για να μπορέσουμε […] να αποκτήσουμε παραγωγική δομή, επομένως να έχουμε αποκέντρωση και οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων, άρα και πληθυσμό. Γιατί όταν έχουμε το 80% του λαού μας στα δύο μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα είναι προφανές ότι δεν θα έχουμε ποτέ παραγωγική δομή.»

Σύμφωνα λοιπόν με τη λογική του υπουργού αν σήμερα το Μετρό της Αθήνας σταματούσε να επεκτείνεται, μέρος του πληθυσμού θα αποφάσιζε να μετακινηθεί στην περιφέρεια. Μάλλον ο υπουργός δεν έχει προσέξει ότι το Μετρό επεκτείνεται μέσα στην πόλη, ακόμα και σε περιοχές του κέντρου και όχι έξω από αυτή, δηλαδή δε συμβάλει στη μεγέθυνση της πρωτεύουσας.

Δύσκολο είναι επίσης να κατανοήσουμε πως σχετίζεται η βελτίωση και αναβάθμιση των μετακινήσεων αλλά και της ζωής στην Αθήνα (γιατί αυτό προκαλούν οι επεκτάσεις του Μετρό) με τα προβλήματα της περιφέρειας. Ποιους ακριβώς συμφέρει να συντηρείται ο μύθος πως όποιο έργο γίνεται στην Αθήνα, γίνεται εις βάρος της υπόλοιπης Ελλάδας;

Χρειάζεται προσπάθεια για να δώσει κανείς αρνητική χρειά σε κάτι τόσο θετικό όπως οι επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας, αλλά οι δυνάμεις της μιζέριας το κατάφεραν κι αυτό. Ευτυχώς οι περισσότεροι Αθηναίοι που δεν μετακινούνται με υπουργικές λιμουζίνες, θυμούνται την πόλη πριν και μετά το Μετρό και μπορούν να κρίνουν.

4 Comments

  1. Αν ήθελε να ενισχύσει την αποκέντρωση πληθυσμού και δραστηριοτήτων θα μπορούσε
    ασκήσει μία πολιτική κατασκευής και λειτουργίας «μεταφορικώς ισοδύναμων υποδομών και μέσων μεταφοράς» μέσω της ενίσχυσης των μέσων μαζικής μεταφοράς στην ύπαιθρο χώρα. Να υπάρξει μία πολιτική επέκτασης και βελτίωσης της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα (υπεραστικό σιδηροδρομικό δίκτυο που διατρέχει ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα) , να δημιουργηθούν τοπικοί προαστιακοί σιδηρόδρομοι γύρω από τα τοπικά αστικά κέντρα κάθε περιφέρειας στα πρότυπα του προαστιακού σιδηροδρόμου της Θεσσαλονίκης, του προαστιακού σιδηροδρόμου της Πάτρας και των τοπικών δρομολογίων Λιανοκλάδι – Στυλίδας (επαναλειτουργία πρώην προαστιακού Καλαμάτας, κ.λ.π.) , στις πρωτεύουσες των νομών να δημιουργηθούν ελαφρά επίγεια δίκτυα Τραμ για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας όλων των αστικών κέντρων, να ενισχυθούν τα τοπικά αστικά δρομολόγια σε κάθε πρωτεύουσα νομού που εκτελούνται με οδικά μέσα μαζικής μεταφοράς, να υπάρξει δημόσια πολιτική για την προστασία και ανάδειξη της νησιωτικότητας μέσω της ενίσχυσης και της δημιουργίας της κατάλληλης και αναγκαίας ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους αλλά και με την πρωτεύουσα (λιμάνια Πειραιά, Λαυρίου , Ραφήνας) και με την συμπρωτεύουσα (λιμάνι Θεσσαλονίκης), την
    υπόλοιπη βόρεια (λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας) και την κεντρική Ελλάδα (λιμάνια Βόλου και Αγίου Κωνσταντίνου) και ειδικά για τα νησιά του Ιονίου με την Δυτική ηπειρωτική
    Ελλάδα (Λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας). Να δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο
    υδατοδρομίων για την δημιουργία ενός πυκνού δικτύου συνδέσεων με υδροπλάνα
    μεταξύ νησιών και ηπειρωτικής Ελλάδας.

    Και μία τολμηρή πρόταση για την Κρήτη: Να δημιουργηθεί ένας παραθαλάσσιος γεωγραφικά κυκλωτικός πανκρητικός σιδηρόδρομους που θα συνδέει τα λιμάνια και τις πρωτεύουσες όλων των όλων νομών της νήσου με τις σημαντικότερες κωμοπόλεις και τα
    σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα από την ανατολική ως την δυτική της πλευρά και
    από τον βορά ως τον νότο. Ενδεικτικά ένας παραθαλάσσιος κυκλωτικός πανκρητικός σιδηρόδρομος θα ένωνε : Σητεία – Ιεράπετρα, Τυμπάκι, Παλαιοχώρα, Κίσσαμο, Χάνια, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, και θα κατέληγε πάλι στην Σητεία.

    Αυτά είναι τα «μεταφορικός ισοδύναμα» μέτρα ενίσχυσης των μέσων μαζικής μεταφοράς της υπαίθρου, αντίστοιχης αξίας και σημασίας του μετρό της Αθήνας και του μετρό της Θεσσαλονίκης τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την αποκέντρωση και την ισσόροπη ανάπτυξη στην Ελληνική ύπαιθρο.

  2. Είναι ακόμα μια έκφανση της λογικής της εξίσωσης προς τα κάτω. Προφανώς αν τότε ήταν στο χέρι του, σήμερα δεν θα είχαμε καθόλου μετρό.

  3. Κοτσάνα Ολκής του υπουργού, που μάλλον θέλει να χαϊδέψει τα αυτιά των Ελλήνων της επαρχίας, που κατηγορούν το και καλά Αθηνοκεντρικό κράτος για τις δικές τους Αποτυχίες και έλλειψη Ανάπτυξης. Στο μεταξύ επεναφέρει από το Χρονοντούλαπο της Ιστορίας αυτήν την γελία ιστορία της <>, Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει αυτός ο όρος – Αποκέντρωση ! – και χρησιμοποιήθηκε για να συντελεστεί ακόμα μεγαλύτερη αστική διάχυση στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις, Οχι για την στήριξη των χωριών όπως νόμιζε ο κουτός Νεοέλληνας, αλλά για την άναρχη πολεοδομική ανάπτυξη – επέκταση των πόλεων.
    Αντίθετα πρέπει να ενισχυθεί η Επιστροφή των κατοίκων στα κέντρα των πόλεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης που έχουν αδειάσει από κατοίκους. Σε ΟΛΕΣ τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου αυτό κάνουν. Οι πόλεις είναι το κέντρο της ανάπτυξης, οικονομικής, τεχνολογικής, κοινωνικής, πολιτικής κλπ. Επισεις αν θέλουμε να απαλαγουμε από την εξάρτηση από το Ι.Χ. αυτοκίνητο και τα προβλήματα που μας προκαλεί (κλιματική αλλαγή, μόλυνση του αέρα, νέφος,μποτιλιαρισματα, εξάρτηση από Εισαγώμενα κάυσιμα – οικονομική αιμορραγία), μόνη λύση είναι η ενύσχιση των Ορθά Οργανωμένων Αστικών Συγκοινωνιών με Άξονα το μετρό και γενικά τα μέσα σταθερής τροχιάς. Και να τα ακούς αυτά από κάποιο βλαχοδήμαρχο άντε το καταλαβαίνω, από τον πρώην διοικητή του Τ.Ε.Ε. όμως με ξεπερνάει…
    Ένας κάτοικος του εγκαταλειμμένου Κέντρου της Αθήνας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*