Όλα την τελευταία στιγμή: Ηλεκτρονικό εισιτήριο και μέσω ΕΛΤΑ!

Φωτογραφία: ΟΑΣΑ

Ενημέρωση:

Η έκδοση των προσωποποιημένων καρτών ATH.ENA CARD μέσω ταχυδρομείου θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017. Η διαδικασία έχει ως εξής:

Οι κάτοχοι των μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών κανονικής τιμής, καθώς και τους επιβάτες άνω των 65 και κάτω των 18 ετών, που διαθέτουν μηνιαία κάρτα εντός του 2017, θα έχουν τη δυνατότητα να προσέρχονται σε όλα τα εκδοτήρια των γραμμών 1,2 & 3 του Μετρό προσκομίζοντας έναν ανοικτό φάκελο μεγέθους Α4, στον οποίο θα εμπεριέχονται τα ακόλουθα στοιχεία:

  1. Μια πρόσφατη φωτογραφία τύπου ταυτότητας ή διαβατηρίου
  2. Φωτοτυπία εγγράφου από το οποίο θα πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ
  3. Φωτοτυπία του στελέχους μαζί με το μηνιαίο κουπόνι μηνός Οκτωβρίου 2017 ή προηγούμενου μήνα εντός του έτους 2017.
  4. Εκτύπωση της Αίτησης – QR CODE που εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΣΑ

Εξωτερικά του φακέλου θα  αναγράφεται από τον πολίτη το ονοματεπώνυμο και η επιθυμητή διεύθυνση ταχυδρόμησης της προσωποποιημένης κάρτας (οδός, αριθμός, πόλη, ταχυδρομικός κώδικας.)

Οι έτοιμες κάρτες θα αποστέλλονται στην αναγραφόμενη διεύθυνση μέσω ταχυδρομείου και στη συνέχεια, οι κάτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν φόρτιση των επιθυμητών προϊόντων κομίστρου σε όλα τα  Αυτόματα Μηχάνημα Επαναφόρτισης Καρτών καθώς και online.

Περισσότερες πληροφορίες για τις κάρτες ATH.ENA CARD


Δεν ξέρουμε αν πρέπει να γελάσουμε και να κλάψουμε με τις εξελίξεις στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Αυτό επειδή όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τύπου σήμερα, με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη η έκδοση των καρτών ATH.ENA CARD του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα ξεκινήσει να γίνεται και μέσω ΕΛΤΑ!

Αιτία το χάος που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στα εκδοτήρια εισιτηρίων με πλήθος κόσμου να σπεύδουν να εκδώσουν τις ηλεκτρονικές κάρτες πριν το deadline της 30ής Οκτωβρίου (που φυσικά ήταν εύκολο να προβλεφθεί). Όπως γράφουμε και σήμερα το πρωί, είναι πολλές ακόμα οι εκκρεμότητες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως πολύ δύσκολα το σύνολο όσων πρέπει να αποκτήσουν την ATH.ENA CARD θα το έχουν καταφέρει ως το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με όσα γράφει η Ναυτεμπορική:

Αποφασίστηκε οι κάτοχοι των σημερινών καρτών (σημ. των χάρτινων καρτών απεριορίστων διαδρομών) να υποβάλουν έναν ανοιχτό φάκελο, ο οποίος θα περιέχει μια φωτογραφία τους, φωτοτυπία της υπάρχουσας κάρτας, έγγραφο που αποδεικνύει τον ΑΜΚΑ τους και έναν οκταψήφιο κωδικό, ο οποίος είναι απαραίτητος σε περίπτωση που χαθεί η κάρτα. Στον φάκελο θα αναγράφεται το όνομα και η διεύθυνση των κατόχων.

Οι φάκελοι θα συγκεντρώνονται σε σημεία όπου υπάρχουν τερματικά έκδοσης καρτών και κατά τη διάρκεια της νύχτας εργαζόμενοι του αναδόχου μαζί με υπαλλήλους του ΟΑΣΑ θα εκδίδουν τις νέες ηλεκτρονικές κάρτες. Στη συνέχεια, οι φάκελοι θα διοχετεύονται στα ΕΛΤΑ, τα οποία θα ταχυδρομούν τις νέες κάρτες στους κατόχους τους.

Εξίσου χαρακτηριστικό της ανοργανωσιάς είναι πως σήμερα, 20 μέρες πριν την ολοκλήρωση της μετάβασης,  σχεδιάζεται η αύξηση των σημείων έκδοσης των καρτών, με την προσθήκη έξτρα τερματικών σε σταθμούς όπου παρατηρούνται μεγάλες ουρές. Μέχρι πότε θα έχει γίνει αυτό; Μέχρι τα τέλη του μήνα.

Οδηγός επιβίωσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αθήνας

Μία σημαντική απορία πάντως είναι γιατί η διαδικασία της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο τυγχάνει υπουργικής διαχείρισης; Πού είναι το πολυθρύλητο σχέδιο μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, ενός έργου που προετοιμάζεται εδώ και χρόνια από τον ΟΑΣΑ και τον ιδιώτη ανάδοχο; Για ποιο λόγο όλα γίνονται την τελευταία στιγμή, χωρίς οργάνωση και με ανύπαρκτη ενημέρωση; Γιατί οι ειδήσεις για το ηλεκτρονικό εισιτήριο βγαίνουν πρώτα από τον υπουργό και μετά από τον ΟΑΣΑ; Χωρίς «εντολή υπουργού» το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν θα γινόταν πραγματικότητα ποτέ;

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αξίζουν να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης.

Δείτε επίσης: 

34 Comments

  1. αν και υπήρξε η σχετική επίσημη ενημέρωση από την ΣΤΑ.ΣΥ και από τον ΟΑΣΑ προς την εταιρεία που είμαι υπάλληλος και ο αρμόδιος για την προμήθεια των ηλεκτρονικών καρτών ATH-ENA CARD ότι προστέθηκε η αποστολή μέσω ΕΛ.ΤΑ δεν έχουν απαντήσει ακόμα στο ερώτημα μου αν πάω με συνολικό αριθμό 30-60-80-100 ταχυδρομικών φακέλων Α4 με τα πλήρη στοιχεία που χρειάζονται για την έκδοση και αποστολή των ηλεκτρονικών καρτών θα μπορέσω να τους παραδώσω στην υπεύθυνη υπάλληλο της ΣΤΑ.ΣΥ η θα χρειαστεί να περιμένω στην ουρά στο εκδοτήριο , ούτε φυσικά έχουν απαντήσει στο ερώτημα μου γιατί δεν μπορώ ως εταιρεία να βγάλω ηλεκτρονική κάρτα για το προσωπικό στα γραφεία του ΟΑΣΑ ή της ΣΤΑ.ΣΥ
    για να δούμε τι θα γίνει γιατί πλησιάζει το τέλος του μήνα και 1η Νοεμβρίου πρέπει να έχει όλο το προσωπικό τις νέες κάρτες για να μπορεί να μετακινηθεί.

  2. Πώς μπορούν να μετακινηθούν προς το κέντρο της Αθήνας επισκέπτες απο άλλες πόλεις ή από το εξωτερικό, οι οποίοι βρίσκονται για 1-2 μέρες στην Αθήνα; Δηλαδή μια διαδρομή προς & μία από το κέντρο (2 εισητήρια = 2.80 ευρω)…θα πρέπει να δώσουν 4.20 ευρώ επιπλέον;

  3. Το μόνο καλό που έχει η διαδικασία με το ταχυδρομείο, εκτός από την αποφυγή ουράς, είναι ότι δεν χρειάζεται να την φορτίσεις με κόμιστρο 30 ημερών, καθώς θα την στέλνουν άδεια. Έτσι, μπορείς να πας εξαρχής να τη φορτίσεις, από το μηχάνημα, με εισιτήριο 1.40€, για παράδειγμα.

      • Ισχύει, αλλά αφού μπορείς να βάλεις στο φάκελο και κουπόνι προηγούμενου μήνα εντός του 2017, πρέπει να πληρώσεις το καινούριο κόμιστρο.
        Άρα, είτε στην στέλνουν άδεια είτε σου ζητάνε να πληρώσεις όταν πας για τον φάκελο.
        Όταν ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, θα μάθουμε τι θα γίνει.

  4. Εγώ έχω την εξής απορία. Για ποιον λόγο να μην μπορούμε να κάνουμε όλη την αίτηση ηλεκτρονικά, να ανεβάζουμε και την φωτογραφία μας και να μας την αποστέλλουν μετά; Είναι εντελώς παράλογο αυτό που γίνεται σήμερα. Συμπληρώνουμε την αίτηση ηλεκτρονικά, μετά πρέπει να την εκτυπώσουμε και να την δώσουμε στον εκδότη για να την ανοίξει ηλεκτρονικά και να μας βγάλει την κάρτα. Ό, τι να ναι πραγματικά σε αυτήν την χώρα

      • Ακριβώς αυτό! Ας ανοίξουν και API’s τα υπουργεία υγείας και παιδείας για να μπορούν να πιστοποιήσουν οι υπάλληλοι ότι το ΑΜΚΑ και ο Αριθμός του ΠΑΣΟ που έδωσα είναι όντως δικός μου, να τελειώνουμε νωρίτερα. Μια διαδικασία η οποία θα έπρεπε να είναι 5 λεπτών, κατάντησε να γίνει “Συμπλήρωσε – Εκτύπωσε – Περίμενε στην ουρά – Βγες επιτόπου φωτογραφία – Παρέλαβε την κάρτα σου”

        • Πραγματικά έχετε δίκιο αλλα κάπου διάβασα ότι η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων ζήτησε να πρέπει να είναι το ατομο που βγάζει την κάρτα στο ταμείο για αυτό έγινε έτσι η ηλεκτρονική κράτηση μέσω ιντερνέτ….

    • Άκουσα σε μια συνέντευξη ότι αυτό είχαν στην αρχή κάνει αλλά το έκοψε η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αυτό τώρα με τα ΕΛΤΑ νομίζω και εάν κατάλαβα καλά θα είναι για άτομα που έχουν ήδη βγάλει κάρτα απεριόριστων χάρτινη. Δλδ εξαμηνιαία η τριμηνιαία. Όποτε το σύστημα μέσω ιντερνέτ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει θα έπρεπε να πιστοποιηθεί ότι όντως έχεις κάρτα χάρτινη.

      • Ο ΟΑΣΑ δεν κρατάει αρχείο με όλους όσους έχουν εκδώσει κάρτες μεγάλης διάρκειας? Αν κρατάει, τότε θα μπορεί να πιστοποιήσει ποιος έχει κάρτα και ποιος όχι. Αν δεν κρατάει, τότε δυστυχώς είναι για γέλια.

        • Μάλλον είναι για γέλια δεν θυμάμαι πότε να κράταγαν στοιχεία όταν έκανα ανανέωση κάποιας χάρτινης παλιάς κάρτας…

    • Πραγματικά δεν έχω διαβάσει τις αρχικές γνωμοδοτήσεις παρά μόνο την τελευταία αλλα, τι τους πειράζε η ηλεκτρονική αίτηση να γίνεται ολόκληρη ηλεκτρονικα όπως περιγράφετε;;

  5. Έχω μια απορία, αν μπορείτε να μου την λύσετε. Εγώ είμαι κάτοχος ετήσιας κάρτας απεριορίστων διαδρομών που λήγει τον Φεβρούαριο του 2018. Τι πρέπει να κάνω; Θα ισχύει; Θα περνάω από τα μηχανήματα; Θα πρέπει να βγάλω την ηλεκτρονική; Και τι θα γίνει με τους υπόλοιπους μήνες που έχω;

    • Θα πρέπει να βγάλετε ηλεκτρονικη κάρτα. Λογικά αυτό το σύστημα που αναφέρεται στο άρθρο συμπεριλαμβάνει και εσάς. Αλλά ρωτήστε σε ένα ταμείο για σιγουριά…

    • Λογικά, θα υπάρξει κάποια διαδικασία αντικατάστασης, όπου θα φορτώσουν την ηλεκτρονική, με τις μέρες που απομένουν.

    • Και εγώ έχω ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών η οποία λήγει την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου του 2018 . Το παραπάνω ρεπορτάζ αναφέρεται μόνον σε όσους έχουν μηνιαία κάρτα κανονικής τιμής και όχι σε όσους έχουν ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών . Επιπλέον αναφέρει ότι η κάρτα που θα αποστέλλεται μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων θα φορτώνεται από τους κατόχους τους με το επιθυμητό κόμιστρο, άρα θα αποστέλλεται άδεια στους κατόχους της , χωρίς προφορτωμένο κόμιστρο δηλαδή το υπόλοιπο των μηνών μέχρι τον Φεβρουάριο
      του 2018 που έχουμε προπληρώσει με την χάρτινη ετήσια κάρτα απεριορίστων
      διαδρομών .

      Άρα είτε η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αφορά όσους έχουν ετήσια κάρτα, είτε η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά και όσους έχουν ετήσια κάρτα και η ηλεκτρονική κάρτα θα αποστέλλεται προφορτομένη με τους υπόλοιπους εναπομείνατες μήνες μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2018, είτε αυτή η διαδικασία θα μας επιβάλλει να πληρώσουμε δεύτερη φορά τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2017 και Ιανουάριο, Φεβρουάριο 2018.

      Επιπλέον αυτή η διαδικασία της αποστολής των ηλεκτρονικών καρτών μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων παραβιάζει ευθέως τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των επιβατών καθώς ο ΟΑΣΑ γίνεται γνώστης της διεύθυνσης κατοικίας των επιβατών του.

      • Και εγώ θεωρώ σωστό ότι αν στην φωτοτυπία της κάρτας έχω και τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο να μου στείλουν την κάρτα “φορτωμένη” με αυτούς τους 4 μήνες. Θα δούμε σε επόμενες ανακοινώσεις που θα κάνουν.

        • Η διαδικασία αντικατάστασης καρτών μέσω ταχυδρομείου αφορά τους κατόχους ΜΗΝΙΑΙΩΝ καρτών σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ. Η διαδικασία αντικατάστασης κατόχων καρτών μεγαλύτερης διάρκειας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

      • “Επιπλέον αυτή η διαδικασία της αποστολής των ηλεκτρονικών καρτών μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων παραβιάζει ευθέως τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των επιβατών καθώς ο ΟΑΣΑ γίνεται γνώστης της διεύθυνσης κατοικίας των επιβατών του.”

        Όχι, δεν παραβιάζει προσωπικά δεδομένα, καθώς η διεύθυνση αφορά τα ΕΛΤΑ και όχι τον ΟΑΣΑ, για να αποσταλεί η κάρτα.
        Και, όχι, δεν υπάρχει περίπτωση να περαστεί η διεύθυνση στο software έκδοσης καρτών, καθώς αυτό δεν διαθέτει πεδίο για εισαγωγή διεύθυνσης. Μπορείς να το δεις εδώ: https://uploads.disquscdn.com/images/fa8ce92a375fa0f5d6dcfee19aace9b74a806feb2b3f44017f03de7fc8e63c4b.png

          • Αν κατάλαβα καλά, η ΑΔΑΕ απαγόρευσε το παραπάνω σύστημα με τα ΕΛΤΑ, γιατί πιστεύει πως ο ΟΑΣΑ θα κρατάει τις διευθύνσεις σε αρχείο.

            Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ο ΟΑΣΑ να θέλει αυτά τα δεδομένα καθώς δεν θα χρησιμεύσουν σε τίποτα. (Εγώ, προσωπικά, δεν πιστεύω όλες αυτές τις ανοησίες περί παρακολούθησης κλπ).

            Αλλά και να τις κράταγε, τι θα γινόταν; Σε μια database, στην οποία κανείς δεν έχει πρόσβαση, θα ήταν, όπως γίνεται και στο Λονδίνο και παντού.

          • Είναι τελείως παράλογο και θέλω μια μέρα όταν έχω χρόνο κάτσω να διαβάσω την παλιά γνωμάτευση να δω με τι δικαιολογία το απαγόρευσαν.

          • Πάντως, στο site λέει πως θα γίνει από τη Δευτέρα, κανονικά, η διαδικασία.

          • Ναι απλά στην συνέντευξη που είχα δει έλεγε ότι το σύστημα ήταν από την αρχή να λειτουργεί και μέσω ιντερνέτ χωρίς καν να πηγαίνεις με τον QR code στα ταμεία και το έκοψε η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Το τωρινό το ξέρω ότι θα γίνει..

        • Μέχρι η διεύθυνση να δωθεί στα ΕΛΤΑ υπάλληλος της ΣΤΑΣΥ (ή του ΟΑΣΑ ευρύτερα) δεν θα έχει τα στοιχεία των διευθύνσεων κατοικίας; Στους ανοικτούς φακέλους που θα αποσταλούν από τους επιβάτες στον ΟΑΣΑ ποιος θα αναγράψει έπανω σε αυτούς την διεύθυνση κατοικίας προκειμένου οι κάρτες να διανεμηθούν σωστά από τα ΕΛΤΑ;

          • Φαίνεται η καχυποψία “πάει σύννεφο”… Πιστεύεις, ότι ο καημένος υπάλληλος που μεταμεσονύχτια αντί να επιβλέπει το σταθμό, θα κάθεται να εκδίδει κάρτες, τον ενδιαφέρει η διεύθυνση του καθενός; Να τελειώσει θα κοιτάει.

          • Και άντε πες ότι το κάνει από τη στιγμή που δεν υπάρχει στο σύστημα πεδίο με την διεύθυνση θα κάτσει να κρατάει χειρόγραφα για κάθε κάρτα που θα εκδοσει αντιστοιχία διεύθυνση με hash value που λειτουργεί το σύστημα;;; Τι ακούμε θεέ μου αυτές τις μέρες με αυτη την τεχνοπαράνοια

          • Το hash value δεν φαίνεται πουθενά, δημιουργείται με κρυπτογραφικό αλγόριθμο με βάση το 8ψήφιο PIN και το AMKA.
            Ο εκδότης ούτε το PIN ξέρει, ούτε τον αλγόριθμο.
            Και για να προλάβω πιθανή απάντηση, αν σκανάρεις το QR code από το site με το κινητό σου, δεν φαίνεται το PIN, αλλά μια σειρά δεκαεξαδικού κώδικα.

          • Το ξέρω έχω βαρεθεί να τα γράφω… Έχω κουραστεί να εξηγώ τον τρόπο με τον οποίο είναι αδύνατο να δει και να αντίστοιχησει κάποιος με πρόσβαση στις βάσεις ΑΜΚΑ με μετακινήσεις….

          • Μπορεί η διοίκηση να επιβάλλει στους εργαζόμενους να κρατήσουν
            τα στοιχεία των διευθύνσεων των πολιτών με την απειλή προς τους υπαλλήλους ότι εάν δεν τα κρατήσουν τα στοιχεία θα απολυθούν. Και οι υπάλληλοι υπό τον φόβο της απόλυσης να καταγράψουν όλες τις διευθύνσεις κατοικίας των πολιτών. Ειδικά η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου μεταφορών, που είναι μία από τις πιο αντεργατικές ηγεσίες στην ιστορία του υπουργείου, έχει αποδείξει πράγματι
            ότι δεν αστειεύεται, οποιοσδήποτε υπάλληλος δεν υπακούει στις άνωθεν εντολές, απολύεται άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες, μέσω της αξιοποίησης των πειθαρχικών μηχανισμών.

          • Μα γιατί να το κάνει αυτό; Τι θα τους χρησιμεύσει η διεύθυνση; Ούτως ή άλλως αν, το κράτος (και όχι ο ΟΑΣΑ), θέλει τις διευθύνσεις, έχει πρόσβαση σε αυτές μέσω των δήμων, της εφορίας κλπ. Μέσω των προσωποποιημένων καρτών θα τις έπαιρνε;
            Και αν τις ήθελαν, θα ήταν υποχρεωτική αυτή η διαδικασία, και θα υπήρχαν μόνο προσωποποιημένες.
            Τι άλλο θα ακούσουμε…

  6. Η αλήθεια είναι ότι το πώς θα γίνεται μέσω ταχυδρομείου δεν είναι και πολύ ξεκαθαρο. Ελπίζω στην επόμενη ανακοίνωση να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*