Πρεμιέρα με απορίες και προβλήματα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Φωτογραφία: ΟΑΣΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και δύο βδομάδες «δοκιμαστικά» η έκδοση των προσωποποιημένων ηλεκτρονικών καρτών μετακίνησης ATH.ENA CARD από εκδοτήρια εισιτηρίων των μέσων σταθερής τροχιάς.

Ο ΟΑΣΑ φαίνεται πως έχει επιλέξει τη μέθοδο του «soft launch», την έκδοση δηλαδή των καρτών του ηλεκτρονικού εισιτήριου αρχικά σε μικρό αριθμό επιβατών προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν τεχνικά προβλήματα παράλληλα με την εκπαίδευση του προσωπικού (εξού και η απουσία επίσημων ανακοινώσεων από την πλευρά του οργανισμού που όμως έχει φτάσει σε επίπεδα μυστικοπάθειας.)

Πράγματι,  οι περασμένες δύο εβδομάδες δεν κύλισαν χωρίς προβλήματα, η πλειονότητα των οποίων φαίνεται πως έχει να κάνει με την πληροφόρηση που έχουν λάβει σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες. Από επικοινωνία μας με αναγνώστες του Athens Transport έρχονται στο φως σχεδόν κωμικοτραγικά περιστατικά λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και ανοργανωσιάς:

  • Αν και όπως προκύπτει, μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η έκδοση ATH.ENA CARD σε δικαιούχους μειωμένου κομίστρου, αναγνώστης μάς ενημέρωσε πως έβγαλε ATH.ENA CARD φορτισμένη με μειωμένο «εισιτήριο» 30 ημερών έναντι 15 ευρώ (η απόδειξη αγοράς βρίσκεται στη διάθεσή μας). Το αν αυτό γίνεται σε κάποια μόνο εκδοτήρια ή εκδόθηκε συγκεκριμένος αριθμός καρτών μειωμένης αξίας δοκιμαστικά, είναι άγνωστο.
  • Εκδοτήριο εισιτηρίων εξέδωσε ανώνυμη (!) ATH.ENA CARD φορτισμένη με πακέτο ενιαίων εισιτηρίων. Αν και οι ATH.ENA CARD μπορούν να φορτιστούν με ενιαία εισιτήρια, υποτίθεται πως πάντα αυτές θα είναι προσωποποιημένες, έναντι των ανώνυμων ATH.ENA TICKET. Όπως πάντως μας ενημέρωσε ο αναγνώστης, η ανώνυμη ATH.ENA CARD δεν μπορεί να φορτιστεί με κόμιστρα μεγάλης διάρκειας (π.χ. 30 ημερών). Δηλαδή πρόκειται για μία ATH.ENA CARD που συμπεριφέρεται ως ATH.ENA TICKET. Άγνωστο αν πρόκειται για λάθος του εκδότη εισιτηρίων.
  • Ελεγκτής εισιτηρίων ζήτησε από αναγνώστη – κάτοχο ATH.ENA CARD να προχωρήσει στην έκδοση νέας κάρτας καθώς στη φωτογραφία που εμφανίζεται πάνω στην κάρτα, ο κάτοχός της είχε κλειστά τα μάτια. Σημειώνεται ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, η φωτογράφιση γίνεται από τον εκδότη εισιτηρίων παράλληλα με την έκδοση της κάρτας. Ο αναγνώστης απευθύνθηκε σε εκδοτήριο εισιτηρίων από όπου τον ενημέρωσαν ότι «δεν είναι δυνατή η ακύρωση της κάρτας» αν και επισήμως προβλέπεται διαδικασία μεταφοράς υπολοίπου από μία κάρτα σε άλλη, άρα και αντικατάστασης.
  • Ενώ η δική μας πληροφόρηση από εκδότες εισιτηρίων είναι πως η ATH.ENA CARD όταν είναι φορτισμένη με κόμιστρο μεγάλης διάρκειας (30 ημέρες κ.λπ.) επικυρώνεται μόνο κατά την πρώτη χρήση της (μέχρι τουλάχιστον να κλείσουν οι μπάρες στα μέσα σταθερής τροχιάς), αναγνώστες μας ενημέρωσαν πως έχουν πληροφορηθεί πως απαιτείται επικύρωση σε κάθε δρομολόγιο. Το τι ισχύει επισήμως είναι άγνωστο.

Αν και αυτά τα περιστατικά μπορεί να οφείλονται σε «παιδικές ασθένειες», ακόμα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας κάνουν λόγο για προβλήματα. Σε επιστολή του Συνδικάτου Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ προς τις διοικήσεις του ΟΑΣΑ και της ΣΤΑΣΥ την περασμένη βδομάδα αναφέρεται πως «το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου συνεχίζει να έχει μεγάλα προβλήματα και αντί να επιλύονται διογκώνονται καθημερινά», καθώς και ότι «το σύστημα λειτουργεί χάρη στις προσπάθειες των εκδοτών και των εκδοτριών.»

Τα προβλήματα τα οποία επικαλούνται οι συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ δεν κατονομάζονται στην επιστολή, αφήνεται όμως να εννοηθεί πως οι συγκοινωνιακοί φορείς τα γνωρίζουν εδώ και καιρό αλλά δεν έχουν κάνει τίποτα για την επίλυσή τους.

Υπό αυτές της συνθήκες άγνωστο παραμένει το πότε θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του συστήματος από τον ΟΑΣΑ ώστε να δοθεί δημοσιότητα προκειμένου μεγαλύτερο μέρος του επιβατικού κοινού να προχωρήσει στην μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Δεδομένου ότι θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες, σίγουρα πλέον μιλάμε για ολοκλήρωση της μετάβασης μέσα στο 2018.

Δείτε επίσης:

33 Comments

  1. Απόδειξη ή τιμολόγιο ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ…..
    Η και καλά απόδειξη που σου δίνουν, ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ το ΑΦΜ της εταιρίας, η ΔΟΥ … Τ Ι Π Ο Τ Α…
    Το ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥ !!!!
    Και ο νόμος λέει ότι αν δεν σου δίνουν απόδειξη, έχεις το δικαίωμα να ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ….

    • Μια χαρά είναι η απόδειξη αγοράς που σου δίνουν. Σιγά μην έγραφε και «Νόμιμη Απόδειξη – Έναρξη».

      Ούτως ή αλλως κανείς δεν τις κρατάει, ή της πετάνε στο καλαθάκι ή κάτω ή τις αφήνουν στο μηχάνημα.

      Αν δε θες να πληρώνεις, μπορείς να πας με τα πόδια όπου θες.

  2. Καλησπέρα!! έχω ορισμένες απορίες για την ηλεκτρονική κάρτα, όσον αφορά τους ανέργους! 1. ως άνεργη, θα πρέπει να βγάζω κάρτα κάθε μήνα ή θα βγάλω μία κάρτα εφάπαξ? 2. πότε θα τεθεί σε ισχύ η έκδοση των ηλεκτρονικών καρτών και ποια η διαδικασία έκδοσής τους? ευχαριστώ πολύ!!

  3. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος (σ.σ.: εγώ) εισέρχεται σε σταθμό του μετρό με Athena ticket και κάνει touch down για να ανοιξουν οι ήδη ανοιχτές μπάρες, βγαίνει από το μετρό και επιβιβάζεται σε λεωφορείο (εντος της διαρκειας ισχύος του ενιαίου εισιτηρίου). Τότε τι πρέπει να κάνει; Ξανα touch down στο ακυρωτικό του λεωφορείου ή δεν χρειάζεται; Και αν ακυρώσεις το εισιτήριο και στο λεωφορείο, το συστημα αντιλαμβάνεται οτι έχεις ηδη σε ισχυ εισιτήριο ή σε ξαναχρεώνει;

    • Μπαίνεις κάνεις επικυρωση βγαίνεις από το μέτρο κάνεις πάλι επικύρωση στις πύλες
      Μπαίνεις μετά στο λεωφορείο ξανά κάνεις μόνο στην επιβίβαση επικυρώση (όχι στην αποβίβαση) και εάν είσαι εντός 90 λεπτών δεν σε ξανά χρεώνει. Αυτό ανεξάρτητα ποια κάρτα έχεις η τι κόμιστρο είναι φορτωμένο.

      Είτε ticket είτε card είτε ενιαίο είτε καρτα απεριόριστων

  4. Εγώ έχω παλιού τύπου ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών την οποία είχα αγοράσει με έκπτωση μέσω σωματείου εργαζομένων της εταιρείας που εργάζομαι. Αυτή ισχύει μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2018. Αν αρχίσουν να λειτουργούν οι μπάρες νωρίτερα δεν θα πρέπει να μου χορηγηθεί athena card για τους υπόλοιπους μήνες; Άραγε οι μειωμένες κάρτες για σωματεία και συλλόγους θα καταργηθούν;

  5. Εκδοτήριο εισιτηρίων εξέδωσε ανώνυμη (!) ATH.ENA CARD φορτισμένη με πακέτο ενιαίων εισιτηρίων. 

    Ναι αυτό γιατί να μην γίνεται;; Η ath.ena card συμπεριφέρεται σαν το ticket, απλα δν δέχεται η ανώνυμη, μηνιαία απεριόριστων. Εγώ μέχρι να βγάλω την προσωποποιημένη με την ath.ena card κυκλοφορούσα με όλα τα γνωστά κόμιστρα.

    • Απ οτι διάβασα θα γίνεται και αυτο… ονομαζεται απροσωπη ηλεκτρονική κάρτα… δεν θα χρειάζονται προσωπικά στοιχεία για την έκδοση της αλλα σε περίπτωση απωλειας δεν θα μπορεί να αντικασταθεί…

      • Αυτό εννοουσα. Υπάρχει ήδη αυτό που περιγράφετε και εσείς και πάνω στο άρθρο το χρησιμοποιούσα ένα μήνα τώρα…

        • Το λεω επειδη καπου παραπάνω πηρε το ματι που καποιος έλεγε μηπως εγινε κατα λαθος…
          Αυτή την καρτα την αγοραζουμε απο τα ταμεία;

          • Ναι. Απλά η πρώτη αγορά δεν μπορεί να είναι ενα απλό ενιαίο εισιτήριο. Η μια ημερήσια κάρτα ή 5 ενιαία η 10 ενιαια. Μετά όμως μπορείτε να το γεμίσετε με ένα ενιαίο μόνο.

          • πέρα από προϊόν κομίστρου θα μπορεί να φορτίσει και με μικρό χρηματικό ποσό. Έχουμε καταλάβει πως θα λειτουργεί αυτο;
            Δηλαδή αν βάλεις 10€ θα μπορεις να τα χρησιμοποιεις απευθειας ή θα πρεπει να τα “μετατρεψεις” σε εισιτηρια στην πορεια;

          • Όχι μπορείς να τα χρησιμοποιήσετε κατευθείαν. Κάθε φορά που θα περνάτε την κάρτα από ένα μηχάνημα επικυρώσης θα σας μειώνεται το ποσό κατά 1.40 ευρώ (και για 90 λεπτά δεν θα σε χρεώνει έτσι.) Μόλις περάσει το 90λεπτο θα σε ξαναχρεωσει

          • Εντάξει παιδιά, ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση!
            Την έβγαλα την κάρτα μόλις! Αν και οι ταμειες για καμποση ώρα προσπαθουσαν να με πεισουν οτι δεν υπάρχει αυτό που ζητάω!

          • Ναι δεν ξέρω γιατί κάποιοι είναι εντελώς αρνητικοί σε σημείο παραπληροφόρησης. Εάν έχετε αρνητική απάντηση από κάποιο ταμεία πηγαίνετε σε κάποια άλλη σταση. Δυστυχώς

  6. Δεν είναι κακό όταν κάποιος προσπαθεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό όπως αυτό της σοβαρής πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, να προσπαθεί να επικοινωνήσει με τα γραφεία τύπου των εταιριών (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ) για να έχει έγκυρη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση. Η έκδοση Athena Card με μειωμένο κόμιστρο έχει ξεκινήσει ΜΟΝΟ για εκείνες τις κατηγορίες που απαιτείται απλή ταυτοποίηση με αστυνομική ταυτότητα (ανήλικοι, ηλικιωμένοι). Για τις υπόλοιπες χρειάζεται διασταύρωση με τις βάσεις δεδομένων κάθε φορέα, κάτι που ακόμα δε μπορεί να γίνει και δε θα είναι εφικτό μέχρι να ανακοινώσει επίσημα ο ΟΑΣΑ ότι οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι ανάπηροι κλπ θα μπορούν να προσέρχονται για να εκδώσουν την κάρτα τους.

  7. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος
    επικυρώνει την κάρτα απεριόριστων διαδρομών χρονικής
    διάρκειας ισχύος τριάντα (30) ημερών μία φορά στην πρώτη επιβίβαση , στην πρώτη διαδρομή
    την πρώτη ημέρα και μία δεύτερη φορά στην έξοδο της τελευταίας αποβίβασης της τελευταίας διαδρομής μετά από τριάντα ημέρες, την τελευταία ημέρα ισχύος της, και όχι σε κάθε διαδρομή ξεχωριστά και στο σύστημα φαίνετε ότι ο επιβάτης ήταν
    συνεχώς –απεριορίστως – σε μέσα μαζικής μεταφοράς επί τριάντα ημέρες συνεχώς. Τι συνέπειες θαέχει εφόσον έχει αγοράσει κόμιστρο απεριορίστων διαδρομών χρονικής διάρκειας τριάντα ημερών ;

    • Αυτό απλά δεν ισχύει… Δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργεί έτσι. Εάν όντως ισχύει κάτι τέτοιο θα είναι αποκλειστικά πρωτιά της Ελλάδας. Σε κάθε μετεπιβίβαση χτυπάς την κάρτα. Εμένα που ρώτησα μου έδωσαν την εξής χαζή απάντηση (και αυτό οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης από την μεριά του ΟΑΣΑ των υπαλλήλων της) ότι την παλιά κάρτα απεριόριστων την επικυρώνες πουθενά;; αρα ούτε το ηλεκτρονικό χρειάζεται.Αλλά είναι το ίδιο μέσο.

      • Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της κάρτας απεριορίστων διαδρομών ήταν ότι την
        εξέδιδες μία φορά στον μήνα (μηνιαία) ή τον χρόνο (ετήσια)και μετά ξένοιαζες. Δεν είχες την αγωνία, το άγχος και δεν
        σπαταλούσες τον χρόνο σου να την επικυρώνεις κάθε φορά το κόμιστρο , σε κάθε αποβίβαση και σε κάθε επιβίβαση ή μετεπιβίβαση μεταξύ δύο μέσων μεταφοράς. Ξέρεις πόσες φορές θα είχα χάσει τον προαστιακό (στο αστικό του δίκτυο) ή τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και θα περίμενα το
        επόμενο δρομολόγιο εάν έχανα χρόνο να επικυρώνω την κάρτα μου σε κάθε επιβίβαση, αποβίβαση και μετεπιβίβαση μεταξύ δύο μέσων μεταφοράς; Τώρα θα πρέπει να χάνουμε το δρομολόγιο εάν έχουμε
        φθάσει οριακά στον σταθμό και να περιμένουμε να χιλιοεπικυρώνουμε ένα προϊόν κομίστρου, το οποίο εξ ορισμού έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια ισχύος απεριόριστης (εντός αυτής της χρονικής διάρκειας)
        χρήσης. Αυτό είναι παράλογο.

        Ας τοποθετήσουν επικυρωτικά μηχανήματα εντός των συρμών του μετρό, του ηλεκτρικού και του προαστιακού σιδηροδρόμου, όπως
        έχουν τοποθετήσει επικυρωτικά μηχανήματα εντός των λεωφορείων, των τρόλεϊ και του τραμ, να επικυρώνουμε τις προεκδοθείσες κάρτες, εντός του μεταφορικού μέσου εφόσον εισέλθουμε εντός αυτού . Να είναι υποχρεωτική μόνον η πρώτη επικύρωση της μηνιαίας ή ετήσιας κάρτας εκτός μεταφορικού μέσου στα μηχανήματα των σταθμών προκειμένου να φαίνεται ευκρινώς η ημερομηνία έναρξης χρήσης του κομίστρου απεριόριστων διαδρομών προκαθορισμένης χρονικής διάρκειας ώστε ο ελεγκτής να μπορεί εύκολα να υπολογίσει εάν έχει παρέλθει ή όχι η χρονική
        διάρκεια ισχύος του κομίστρου και όλες οι ενδιάμεσες επικυρώσεις (μετά την πρώτη επικυρώση ) να πραγματοποιούνται εντός συγκοινωνιακού μεταφορικού μέσου , εφόσον η ημερομηνία
        πρώτης χρήσης της κάρτας είναι ευκρινής.

        Ένα ακόμα ζήτημα που υπάρχει και πρέπει να απαντηθεί είναι τι θα γίνει με τις χάρτινες ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών που έχουν εκδοθεί. Θα αντικατασταθούν χωρίς χρέωση με καινούργιες ηλεκτρονικές κάρτες ενδιαμέσως κατά την χρονική διάρκεια της ισχύος τους (πριν την λήξη τους), φορτώνοντας σε αυτές την υπόλοιπη χρονική διάρκεια ισχύος τους σε ηλεκτρονική μορφή ή θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται οι παλαιές χάρτινες μέχρι να λήξη η ετήσια χρονική διάρκεια ισχύος τους και με την αγορά τωνκαινούργιων ετήσιων καρτών θα αποκτήσουν
        οι επιβάτες ηλεκτρονικές ετήσιες κάρτες;

        • Η επικύρωση της νέας κάρτας στην είσοδο και έξοδο του μετρό παίρνει μικρότερο χρόνο από το παλιό σύστημα. Η καθυστέρηση ειναι της τάξης του κλάσματος του δευτερολεπτου. Δεν νομίζω ότι μπορεί να θεωρηθεί καθυστέρηση καν. Επίσης μια αλλη εναλλακτική είναι να ξεκινήσεις από το σπιτι σου δύο λεπτά νωριτερα. Η μη επικύρωση της κάρτας σε κάθε μετεπιβίβαση δεν γίνεται πουθενά (τουλάχιστον σε οποίος χώρα έχω πάει εγω).

          Επίσης η χρήση της πύλης στα μεσα σταθερής τροχιάς είναι και για την εισιτηριοδιαφυγη. Με αυτό που προτείνετε αυτό δεν επιτυγχάνεται.

          Το έχετε δοκιμάσει το σύστημα ;; Απλά τον τελευταίο καιρό μόνο γκρίνια ακούω από τους επιβάτες χωρίς καν το έχουν δοκιμάσει.

          • Όταν φθάνεις στους σταθμούς των μέσων
            σταθερής τροχιάς με λεωφορεία δεν μπορείς
            να ξεκινήσεις από την οικία σου δύο λεπτά νωρίτερα, διότι απλούστατα θα περιμένεις απλώς δύο λεπτά περισσότερο στην στάση του λεωφορείου και δεν θα φτάσεις νωρίτερα στο τρένο, εφόσον η δρομολόγηση των λεωφορείων είναι σε
            συγκεκριμένες ώρες πρέπει να χρησιμοποιήσεις το προηγούμενο δρομολόγιο του λεωφορείου το οποίο μπορεί να
            είναι δρομολογημένο ακόμα και μίση ώρα νωρίτερα
            και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο να το πράξεις στις πολύ πρωινές ώρες. Η καθυστέρηση επικύρωσης της κάρτας με αυτό το σύστημα ίσως να είναι και αρκετά μεγαλύτερη και χρονοβόρα συγκριτικά με το προηγούμενο καθεστώς όπου με τις χάρτινες κάρτες απεριορίστων διαδρομών δεν χρειαζόταν να κάνουμε καθόλου επικύρωση της κάρτας και επιπλέον τώρα θα πρέπει πριν επικυρώσουμε δική μας κάρτα να περιμένουμε να την επικυρώσουν και όλοι όσοι προηγούνται από εμάς στην σειρά διέλευσης – εισόδου στον κάθε σταθμό επιβίβασης – αποβίβασης.

            Κάποιος επιβάτης που χρησιμοποιεί ένα λεωφορείο, ένα ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και έναν προαστιακό σιδηρόδρομο (αστικό
            δίκτυο) για να μεταβεί στην εργασία του θα πρέπει να κάνει τρεις επικυρώσεις στις τρείς επιβιβάσεις, τρείς επικυρώσεις στις τρείς αποβιβάσεις, επί δύο στην επιστροφή από την εργασία του προς την οικία του. Δηλαδή έξι επικυρώσεις για να μεταβεί στην εργασία του και άλλες έξι επικυρώσεις για να επιστρέψει από την εργασία
            του , δηλαδή 12 επικυρώσεις καθημερινά!

            Η εισητηριοδιαφυγή μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα με την βοήθεια των ελεγκτών, επιπλέον αυτό που προτείνω να γίνεται επικύρωση των καρτών εντός του συγκοινωνιακού οχήματος εφόσον εφαρμόζεται στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ νομίζω
            ότι κάλλιστα μπορεί να εφαρμοστεί και στο μετρό, τον ηλεκτρικό και τον προαστιακό σιδηρόδρομο.

            Επειδή έχω χάρτινη ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών
            για να χρησιμοποιήσω το νέο σύστημα θα πρέπει πρώτα να διευκρινιστεί τι θα γίνει με όσους έχουμε χάρτινη ετήσια κάρτα, δηλαδή αν θα την μετατρέψουμε σε ηλεκτρονική άμεσα ή θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι να περατωθεί ο χρόνος ισχύος της και μελλοντικά θα αγοράσουμε ηλεκτρονική; Επιπλέον
            πρέπει να διευκρινιστεί αν οι μελλοντικές ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών θα ισχύουν για 360 όπως έχει διαρρεύσει ή 365 (366 το δίσεκτο) ημέρες που διαρκεί πραγματικά ο ένας ημερολογιακός χρόνος ;

        • Και με το τωρινό σύστημα πρέπει να περιμένεις να περάσεις σε σειρά μπροστά από άτομα που χτυπάνε το εισιτήριο. Δεν καταλαβαίνω επειδή εσείς δεν χτυπάτε εισιτήριο με την κάρτα απεριόριστων δεν σημαίνει ότι έχουν όλοι κάρτα. κάποιοι χτυπάνε ακόμα εισιτήριο και με το παλιό σύστημα.

          Περισσότερο χρονοβόρο και κυρίως ενοχλητικό είναι όταν άτομα κάθονται στην αριστερή πλευρά από τις σκάλες εμποδίζοντας τον κόσμο να ανέβει και να κατέβει, όπως επίσης και τα άτομα που κάθονται μέσα στην μέση μπροστά από την πόρτα εμποδίζοντας τον κόσμο να κατέβει από το συρμό. Εκεί δεν βλέπω να γκρινιάζει κάνεις. Τόσο χρόνια και μια πολιτισμένη συμπεριφορά στα μέσα δεν μπορούμε να αποκτήσουμε.

          12 επικυρώσεις που λέτε μας κάνουν δεν μας κάνουν 5 δευτερόλεπτα συνολικού χρόνου. και μπορεί να λέω και πολλά με το νέο σύστημα.
          Όταν κάποιος πρέπει να πάει οπουδήποτε σε μία συγκεκριμένη ώρα κανονίζει να είναι στην ώρα του. Τόσα χρονιά στη σχόλη που πάω με τα μέσα κανονίζω να είμαι στην ώρα μου. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι απλά μια δικαιολογία. Το είπα και προηγουμένως και είναι η τελευταία φορά που το λέω. Τα κλάσματα του δευτερολέπτου της επικύρωσης δεν θα κάνουν τη διάφορα. Έτσι και αλλιώς το μετρό σε ώρα αιχμής δεν κάνει πάνω από 3-4 λεπτά να έρθει και να το χάσεις. Οπότε τα 2 λεπτά που σας είπα προηγουμένως κάντε τα 5 και προλαβαίνετε μια χαρά. Το να προγραμματίζετε να πάτε στη δουλειά σας με ακρίβεια δευτερολέπτου μου φαίνεται γελοίο. Πλέον με την εφαρμογή telematics ειδικά τα λεωφορεία μπορείς να δεις πότε θα περάσει από τη στάση σου και να κανονίσεις να είσαι εκεί.

          Στο Λονδίνο στο σταθμό Waterloo με 100 εκατομμύρια ετήσιο επιβατικό κοινό (μόνο σε αυτόν το σταθμό έτσι!! όχι σε όλους τους σταθμούς μόνο στο Waterloo) και πληθυσμό πόλης περίπου όσο όλη η Ελλάδα και δεν καθυστερήσαμε σε ώρα αιχμής δευτερόλεπτο που χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα. Σε κανένα σταθμό. Το σύστημα λειτουργεί άψογα στις περισσότερες χώρες του κόσμου χρόνια τώρα. Έχει δοκιμαστεί, δεν περίμενε εμάς.

          • Αυτό ακριβώς είναι το μειονέκτημα αυτού του χρονοβόρου και αντιπαραγωγικού για τον επιβάτη συστήματος: ο κάτοχος χάρτινης κάρτας απεριορίστων πέρναγε αμέσως στις αποβάθρες χωρίς να καθυστερεί να ψάχνει να βρει και να επικυρώσει την χάρτινη κάρτα, απλώς την έπαιρνε μαζί του για να την επιδείξει στην περίπτωση του έλεγχου και έτσι δεν καθυστερούσε να εισέλθει στους
            σταθμούς και στις αποβάθρες. Τώρα με αυτήν την χρονοβόρα διαδικασία της επικύρωσης της κάρτας τόσες πολλές φορές εάν το λεωφορείο δεν είναι ρυθμισμένο να έχει άφιξη στον σταθμό του προαστιακού σιδηροδρόμου δύο με τρία λεπτά νωρίτερα
            από την ώρα περνάει ο προαστιακός ο επιβάτης θα χάσει τον προαστιακό σιδηρόδρομο για λίγα δευτερόλεπτα και θα περιμένει να περάσει ο επόμενος συρμός σε μία ώρα σε κάποιες διαδρομές ή περίπου μισή ώρα σε κάποιες άλλες διαδρομές. Εάν φύγεις πέντε λεπτά νωρίτερα από το σπίτι σου απλώς θα περιμένεις πέντε λεπτά περισσότερο να περάσει το λεωφορείο το οποίο σε
            πηγαίνει μέχρι τον σταθμό του μέσου σταθερής τροχιάς, για να προλάβεις το προηγούμενο δρομολόγιο του λεωφορείου θα πρέπει να ξεκινήσεις ένα μισάωρο νωρίτερα .

            Αυτό που αναφέρεις με τις σκάλες είναι πραγματικά ένα σπουδαίο πρόβλημα καθώς πράγματι πάρα πολλές φορές έχω χάσει
            δρομολόγιο του προαστιακού σιδηροδρόμου για λίγα δευτερόλεπτα και περίμενα το επόμενο δρομολόγιο πολύ ώρα επειδή ήταν κάποιος ή κάποια μπροστά στην σκάλα και
            κατέβαινε πολύ αργά με αποτέλεσμα να μην προλάβω τις πόρτες ανοιχτές για λίγα δευτερόλεπτα. Η πικρή αλήθεια είναι ότι αυτό συμβαίνει συχνά και το έχω υποστεί πολλάκις .

            Επιπλέον την στιγμή που έχει άφιξη το λεωφορείο γεμάτο μετεπιβιβαζόμενους επιβάτες στον προαστιακό σταθμό
            ταυτόχρονα όλοι οι μετεπιβιβαζόμενοι επιβάτες μαζί , την ίδια χρονική στιγμή, θα θέλουν να επικυρώσουν την κάρτα στην αποβίβαση από το λεωφορείο και στην επιβίβαση στον προαστιακό σιδηρόδρομο και θα περιμένουμε πολύ ώρα μέχρι να
            έρθει η σειρά μας, ακριβώς αυτό το χρονικό διάστημα που θα περιμένουμε στην διαδικασία της επικύρωσης θα περάσει ο
            προαστιακός σιδηρόδρομος και θα τον χάσουμε! Έτσι θα έχουμε μία μεγάλη αναμονή μέχρι να περάσει ο επόμενος συρμός που μπορεί να φτάσει και την μία ώρα!! Αν όμως μπορεί
            ο επιβάτης να επικυρώσει την κάρτα απεριορίστων διαδρομών μέσα στο συγκοινωνιακό μέσο, μετά την πρώτη επικύρωση από την οποία θα φαίνεται η ημερομηνία έναρξης της χρήσης του κομίστρου της κάρτας απεριορίστων διαδρομών, θα τρέξει γρήγορα
            και θα προλάβει να επιβιβαστεί στο συγκοινωνιακό μέσο και μέσα σε αυτό μέσα μπορεί να επικυρώσει την κάρτα ο επιβάτης όχι μόνον δώδεκα αλλά και εκατόνδωδεκα φορές την ημέρα, όσες φορές θέλουν μπορούμε να τους ξαναεπικυρώσουμε τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών μέχρι να φτάσουμε στους τελικούς
            προορισμούς μας.

            Και μία ερώτηση : Εάν τα μηχανήματα επικύρωσης στα μέσα οδικής μεταφοράς αντί να τα έχει εντός των λεωφορείου και
            των τρόλεϊ και τα είχε σε εξωτερικό χώρο κάτω από τα στέγαστρα των στάσεων των λεωφορείων και των τρόλεϊ και έβλεπες από
            μακριά καθώς περπατούσες προς την στάση του λεωφορείου να καταφθάνει στην στάση το λεωφορείο ή το τρόλεϊ της γραμμής που σε εξυπηρετεί και έπρεπε να τρέξεις λιγάκι
            για να το προλάβεις οριακά , όταν θα έφτανες στην στάση οριακά, θα επικύρωνες για μία πολλοστή φορά την κάρτα απεριορίστων διαδρομών με κίνδυνο να χάσεις το λεωφορείο για την διαδικασία της πολλοστής επικύρωσης ( με δεδομένο ότι από την
            πρώτη ημερομηνία της επικύρωσης φαίνεται εάν βρίσκεται σε ισχύ ή εάν έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα ισχύος της κάρτας) ή θα έτρεχες να εισέλθεις εντός του λεωφορείου προκειμένου να μην το χάσεις και να μην περιμένεις μισή ώρα το επόμενο;

            Αυτό το σύστημα προφανώς το έφτιαξαν για να μας ταλαιπωρούν κάτι αδίστακτοι και κοινωνικά ανάλγητοι γραφειοκράτες που δεν έχουν χρησιμοποιήσει μέσα μαζικής μεταφοράς ποτέ στην ζωή τους και δεν ξέρουν της καθημερινές δυσκολίες και δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι ταλαίπωροι επιβάτες.

          • Και την χάρτινη κάρτα απεριόριστων να έχεις πρέπει να περιμένεις να επικυρώσουν τα χάρτινα εισιτήρια όσοι χτυπανε, δεν έχουν όλοι καρτα. Και η παλιά διαδικασία επικύρωσης είναι περισσότερο χρονοβόρα. Εξάλλου σε αυτό το φανταστικό σενάριο που αναλύουμε τόση ώρα θεωρούμε δεδομένο ότι όλες οι πύλες είναι κατειλημμένες και θα έχουν άτομα στην ουρά έτσι. Επίσης δεν είναι τόσες οι φορές επικυρώσης. Μια φορά στα λεωφορεία και μια στην είσοδο και στην έξοδο του μετρό. Στο λεωφορείο δεν υπάρχει θέμα καθυστέρησης καθώς μπαίνεις μέσα και με την ησυχία σου επικυρώνεις το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Όταν κατέβεις δεν χρειάζεται άλλη επικύρωση.

            Εάν κατεβαίνει τόσος κόσμος (δεν χρειάζεται επικύρωση ξανά στην αποβίβαση από το λεωφορείο) και θες να είσαι σωστος και ευγενικός πρέπει να περιμένεις να επικυρώσουν όσοι έχουν απλό χάρτινο εισιτηριο και όχι κάρτα απεριόριστων όπως ξανά είπα και πιο πάνω. Εκτός εάν είσαι πάντα πρώτος μπροστά μπροστά και προλαβαίνεις και περνάς.

            Δηλαδή θέλετε να μου πείτε ότι όλα τα λεωφορεία ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ φτάνουν σε σταθμούς του μετρό και του Προαστιακού με ένα δυο δευτερόλεπτα διάφορα τα οποία θα σας κάνουν να χάσετε την μετεπιβίβαση λόγω της επικύρωσης;; Άρα αυτοι που χτυπάνε εισιτήριο και δεν έχουν κάρτα απεριόριστων με το χάρτινο σύστημα ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ χάνουν ΠΑΝΤΑ τη μετεπιβίβαση, έτσι;;; Από τη στιγμή που χρησιμοποιησεις λεωφορείο μπαίνουν και άλλοι παράγοντες μέσα. Μπορεί καθυστερήσει περισσότερο λόγω κινησης. Μήπως να πούμε και στα αμάξια να μην κυκλοφορούν στους δρόμους γιατί προκαλούν μποτιλιάρισμα;;; Υπολογίζεις πόσο χρονο περίπου είναι η διαδρομή της δουλειάς σου και προσαρμόζεις τον χρόνο εκκίνησης. Πραγματικά αυτό με το ένα δυο δευτερόλεπτα δεν μπορω να το καταλάβω. Τι αστρική συγκυρία είναι αυτή κάθε μέρα να πρέπει να τρέχετε να προλαβαίνετε την μετεπιβίβαση. Σε εμάς γιατί δεν συμβαίνει;;; Και στην τελική επειδή το κουρασαμε πολύ το θεμα, από την στιγμή που ξέρετε ότι θα καθυστερήσει ο Προαστιακός τόσο πολύ αναγκαστικά θα φύγεις μισή ώρα νωρίτερα εάν θες να είσαι στην δουλειά σου στην ώρα σου. Τι να κάνουμε τώρα. Και εγώ όταν πρέπει να πάρω μια γραμμή που έχει πολύ αραιά δρομολόγια περιμένω περισσότερο ή φεύγω νωρίτερα από το σπίτι. Τι να κανουμε ούτε εμένα μου άρεσε. Όλα αυτά προκύπτουν από το γεγονός ότι πάνω από 60 εκατομμύρια χάνονται κάθε χρόνο από την εισιτηριοδιαφυγη. Ε το νέο σύστημα επειδή το κοινό δεν συγκινείται να πληρώσει την υπηρεσία που χρησιμοποιεί θα σε αναγκάσει. Προφανώς μήπως αυτό είναι που πειράζει τόσο πολύ και για αυτό υπάρχει αυτή η γκρινια;;;

            Τώρα συγγνώμη δεν μπορώ να κάτσω να σκεφτώ τι θα γινόταν σε ενα υποτιθέμενο άλλο σύστημα που η επικύρωση στα οδικά μέσα ήταν εκτός του οχήματος. Στο λεωφορείο υπάρχει μηδενική καθυστέρηση γιατί η επικύρωση γίνεται μέσα στο όχημα και δεν χρειάζεται ξανά στην αποβίβαση.

          • Όταν αναφερόμαστε στα πρώτα πρωινά
            δρομολόγια προφανώς και είτε δεν είναι εύκολα να χρησιμοποιήσεις νωρίτερα δρομολόγια λόγω χαμηλής συχνότητας διέλευσης, είτε είναι και τελείως αδύνατο σε αρκετές διαδρομές καθώς αναγκαστικά χρησιμοποιείς το πρώτο – πρώτο πρωινό δρομολόγιο της λεωφορειακής γραμμής και δεν υπάρχει δρομολόγιο νωρίτερο για να χρησιμοποιήσεις . Άρα το να προλάβεις την μετεπιβίβαση χωρίς να καθυστερήσεις στις χρονοβόρες και πολυάνθρωπες
            διαδικασίες πολλαπλής επανεπικύρωσης είναι βασικό .

            Με το σύστημα των χάρτινων ενιαίων εισιτηρίων
            χρονικής διάρκειας ισχύος μιάμισης ώρας ,οι περισσότεροι επιβάτες επικυρώνουν το εισιτήριο τους στο πρώτο μέσο μεταφοράς που εισέρχονται το οποίο συνήθως
            είναι το λεωφορείο και δεν χρειάζεται να τα ξαναεπικυρώσουν δεύτερη φορά στο δεύτερο μέσο μεταφοράς που εισέρχονται το
            οποίο συνήθως είναι κάποιο μέσον σταθερής τροχιάς. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι κατά την διάρκεια της μετεπιβίβασης από το πρώτο (λεωφορείο) μέσο μεταφοράς στο δεύτερο (προαστιακός)
            μέσο μεταφοράς, επειδή συνήθως δεν είχε συμπληρωθεί
            μιάμιση ώρα από την πρώτη επικύρωση , ήταν μικρό το ποσοστό των επιβατών οι οποίοι επικύρωναν δεύτερο εισιτήριο και άρα η αναμονή ήταν πολύ μικρότερη ακόμα και εάν περίμενες τους επιβάτες να περάσουν πρώτοι που επικύρωναν το απλό εισιτήριο
            τους για να περάσεις εσύ. Επιπλέον με το χάρτινο εισιτήριο και την χάρτινη κάρτα απεριορίστων δεν είχε περιοριστεί
            τόσο πολύ το ελεύθερο μήκος της εισόδου στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς με τον περιορισμένο αριθμό πυλών και ο κάτοχος χάρτινης κάρτας απεριορίστων διαδρομών είχε ελεύθερο χώρο παραδίπλα από τα μηχανήματα επικύρωσης για να διαβεί
            γρήγορα για να προλάβει τον συρμό, τώρα εξαιτίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου αυτόν τον ελεύθερο χώρο παραδίπλα από τα μηχανήματα τον κλείσανε, με αποτέλεσα οι
            κάτοχοι κάρτας απεριορίστων διαδρομών να
            καθυστερούμε πολύ να εισέλθουμε διότι περιμένουμε την επικύρωση και όλων των μπροστινών από εμάς επιβατών με αποτέλεσμα να χάνουμε πολλές φορές την διέλευση του συρμού.

            Τώρα θα επανεπικυρώνουν το απλό εισιτήριο ή την κάρτα απεριορίστων διαδρομών από ένα πολύ
            περιορισμένο αριθμό πυλών όλοι οι επιβάτες, και αυτοί που μετακινούνται με κάρτα απεριορίστων διαδρομών που η χρονική διάρκεια ισχύος της δεν έχει λήξει και αυτοί που μετακινούνται με ενιαίο εισιτήριο και δεν έχει συμπληρωθεί η μιάμιση ώρα ισχύος του από την πρώτη τους επικύρωση.
            Όλοι αυτοί θα περνάνε από περιορισμένο αριθμό πυλών, με μικρότερο ελεύθερο χώρο εισόδου στους σταθμούς και άρα θα
            καθυστερούν πάρα πολύ. Ακριβώς αυτή η καθυστέρηση είναι που δημιουργεί το πρόβλημα και κινδυνεύεις να χάσεις οριακά τον συρμό, κάτι που με το σύστημα της χάρτινης κάρτας, του χάρτινου εισιτηρίου και της διευρυμένης χωρικής πρόσβασης στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς δεν
            συνέβαινε.

            Αυτό που ενοχλεί πραγματικά
            είναι ότι με αυτό το χρονοβόρο σύστημα εξωτερικής και πολλαπλής επανεπικύρωσης και συνάμα περιορισμού του χώρου
            διέλευσης προς τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς οι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών θα χάνουμε το μέσο μεταφοράς για λίγα δευτερόλεπτα και θα περιμένουμε πολλή ώρα το επόμενο δρομολόγιο του προαστιακού σιδηροδρόμου. Αυτό με την χάρτινη κάρτα απεριορίστων διαδρομών δεν συνέβαινε, διότι παραδίπλα από τα μηχανήματα επικύρωσης των απλών
            εισιτηρίων υπήρχε επαρκής ελεύθερος χώρος για την γρήγορη διέλευση όλων εμάς που έχουμε χάρτινες κάρτες απεριορίστων διαδρομών και δεν χρειαζόταν να περιμένουμε αυτούς
            οι οποίοι επικύρωναν τα απλά εισιτήρια για να εισέλθουμε στις αποβάθρες του σταθμού.

            Βέβαια η χάρτινη κάρτα απεριορίστων διαδρομών παρόλα τα πολλά πλεονεκτήματα της είχε και ένα μεγάλο μειονέκτημα, αν έπεφτες θύμα κλοπής της κάρτας σου (και δυστυχώς ήμουνα από τους πολύ πολύ άτυχους που έπεσα και θύμα κλοπής) δεν
            μπορούσε να αντικατασταθεί το κουπόνι του μήνα που σου είχαν κλέψει. Με τα κουπόνια των υπόλοιπων μηνών που είχες φυλάξει στο σπίτι σου, αν ειχες ετλήσια κάρτα, δεν είχες πρόβλημα καθώς το επάνω στέλεχος με την απλή φωτογραφία το αντικαθιστούσαν για να το χρησιμοποιήσεις με τα υπόλοιπα κουπόνια της ετήσιας κάρτας που δεν σου είχαν κλέψει ,(τους επόμενος μήνες του έτους). Ελπίζω με τις ηλεκτρονικές κάρτες τουλάχιστον
            σε περίπτωση κλοπής να υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης και μεταφόρτωσης του υπολειπόμενου κομίστρου της κάρτας που σου έκλεψαν.

            Το καλύτερο σύστημα θα ήταν οι επικυρώσεις (με εξαίρεση την πρώτη επικύρωση της κάρτας στην οποία πρέπει να φαίνεται
            ευκρινώς η ημερομηνία πρώτης επικύρωσης – πρώτης χρήσης) σε όλα τα μέσα μεταφοράς να γίνονται εντός του οχήματος
            των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως γίνεται με το λεωφορείο, το τρόλεϊ και το τραμ. Να εισέλθουμε γρήγορα – γρήγορα μέσα στο μέσο μεταφοράς χωρίς περιττές καθυστερήσεις αλλεπάλληλων εξωτερικών επανεπικυρώσεων (με εξαίρεση την πρώτη φορά που θα πρωτοεπικυρώσουμε την κάρτα με ημερομηνία πρώτης χρήσης) και μέσα στο μέσο μεταφοράς να επικυρώνουμε τις κάρτες όπως θα κάνουμε εξάλλου σε λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ,.Το ίδιο σύστημα εσωτερικής εντός του μέσου μεταφορας επανπικύρωσης να εφαρμοστεί σε ηλεκτρικό, προαστιακό σιδηρόδρομο και μετρό.

          • Το σκηνικό που περιγράφεται μου φαίνεται τρομερά συγκυριακό. Δεν μπορώ να δεχτώ – και συγγνώμη κιόλας – αυτο το χρονικό πλαίσιο που βαζετε. Το ένα δευτερόλεπτο σε κάθε μετεπιβίβαση μου φαίνεται τραγικό. Νομίζω ότι και να θέλει να το κάνει επίτηδες ο ΟΑΣΑ τέτοιο συγχρονισμό δεν θα πετύχει. Και το πρωτο δρομολόγιο να πάρεις πάλι δεν μπορεί να σου εγγυηθεί κανένας ότι θα προλάβεις το προαστιακό ή το μέτρο.

            Επίσης να κάνω μια ερώτηση;; Έχετε κάποια εμπειρία πάνω στην χρονική αυτή καθυστέρηση που υποστηριζετε;; Γιατί το σύστημα αυτό δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά. Δεν το χρησιμοποιεί μεγάλη μερίδα του επιβατικού κοινού. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη απόλυτη σιγουριά σας ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις.

            Και εγώ σας λέω ότι έχετε δίκιο και ότι ναι όντως θα υπάρχουν καθυστερήσεις. Γιατί λέτε ενός δευτερολέπτου;;; Με την δική σας λογικη θα πρέπει να υπάρχουν καθυστέρησεις της τάξης του λεπτό σχεδόν. Έτσι οπως τα παρουσιάζετε. (Που να σας πω δλδ ότι στο εξωτερικό η είσοδος στο λεωφορείο γίνεται μόνο με ηλεκτρονικό εισιτήριο και μόνο από την μπροστινή πόρτα)

            Επειδή ομως πραγματικά δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο τη συζήτηση γιατί μιλάμε για ένα μέσο που δεν το έχουμε δει να λειτουργεί κανονικά μόνο πιλοτικά ακομα και ξέρουμε να κρίνουμε πάντα εκ των προτέρων (και επειδή εγώ το έχω δει να λειτουργεί άψογα σε χώρες του εξωτερικού) θα σταματήσω εδώ.

  8. “Αν και όπως προκύπτει, μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η έκδοση ATH.ENA CARD σε δικαιούχους μειωμένου κομίστρου”
    Οι δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου κάτω των 18 ή άνω των 65 ετών, μπορούν να βγάλουν μειωμένη κάρτα αξίας 15€, με απλή επίδειξη της ταυτότητάς τους (και το ΑΜΚΑ).
    ” επικυρώνεται μόνο κατά την πρώτη χρήση της ” αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Αυτό που έχει γραφτεί, αλλά μάλλον αντιγράψατε λάθος, είναι ότι η διάρκεια της κάρτας (30-60-90-180-360 μέρες) ξεκινάει να μετράει όχι από την ημέρα αγοράς της κάρτας, αλλά από την πρώτη επικύρωση. Το check in και check out γίνεται κανονικά και με ανοικτές μπάρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*