Κλεμμένη η μασκώτ του ηλεκτρονικού εισιτηρίου;

Ενημέρωση: Η “μασκώτ” του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έχει αποσυρθεί από το site για το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Κατά συνέπεια, κανένα μέρος της σύμβασης των 12.500 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (βλ. παρακάτω) δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα από τον ΟΑΣΑ.


Κάτι περίεργο συμβαίνει με την μασκώτ του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Όπως ισχυρίζεται η δημοφιλής σελίδα στο facebook “Ιστορίες Γραφιστικής Τρέλας“, το γραφικό το οποίο κόστισε στον ΟΑΣΑ 5.500 ευρώ χωρίς ΦΠΑ είναι μία απλή προσαρμογή ενός δωρεάν clip art που κάθε γραφίστας θα μπορούσε πολύ εύκολα να φτιάξει. Εν ολίγοις, κλεμμένο.

Σύμφωνα με άλλο post της ίδιας σελίδας, η εταιρεία που ανέλαβε τη δημιουργία της μασκώτ έκανε έναρξη στο επαγγελματικό επιμελητήριο 2 μόλις μήνες πριν την ανάθεση του έργου από τον ΟΑΣΑ.

Όπως είχαμε γράψει τον περασμένο Μάιο, ο ΟΑΣΑ πλήρωσε 12.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, για τη δημιουργία υλικού για την παρουσίαση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Περίπου το μισό ποσό (5.500 ευρώ) αφορούσε τη δημιουργία “ενός καρτούν-μασκότ που θα προτρέπει το επιβατικό κοινό να χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο”.

Όπως περιγράφεται από τον ΟΑΣΑ, η υπηρεσία αφορά «Ονοματοδοσία – Δημιουργία και Σχεδιασμός Character Concept τύπου Cartoon, campaignable χαρακτηριστικών, με σκοπό την ενημέρωση και προώθηση του νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου, την εκπαίδευση των χρηστών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και την ένταξη στην καθημερινότητα του πολίτη ενός character τύπου μασκότ για την καλλιέργεια μίας φιλικότερης σχέσης μεταξύ του πολίτη και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Θα έχει τη δυνατότητα προσαρμογής σε ενημερωτικά animation videos και όποιες άλλες προσαρμογές απαιτηθούν.

Το υπόλοιπο ποσό αφορούσε άλλες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων δημιουργία 8-πτυχου οδηγού ενημέρωσης (1.500 ευρώ), δημιουργία powerpoint για την παρουσίαση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους δημοσιογράφους (3.500 ευρώ), σχεδιασμό folder για δημοσιογράφους (500 ευρώ), σχεδιασμό banner για συνέντευξη τύπου (500 ευρώ), δημιουργία ηλεκτρονικής πρόσκλησης που θα σταλεί μέσω email σε δημοσιογράφους (250 ευρώ), δημιουργία δελτίου τύπου με επισυνάψεις (250 ευρώ).

Επισημαίνεται ότι η συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους δημοσιογράφους δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Η δική μας απορία από τότε που είδαμε την μασκώτ είναι τί μέρος του λόγου είναι; Ζώο μάλλον δεν είναι (παρότι αποδείχθηκε μαϊμού), άρα μάλλον είναι κάποιο απροσδιόριστο ανθρωπόμορφο αντικείμενο που μοιάζει σαν να έχει έρθει από τις αρχές της δεκαετίας του 90. Ίσως ένας φόρος τιμής στον Clippy, τον συνδετήρα-μασκώτ του Microsoft Word;

Πηγή: Ιστορίες Γραφιστικής Τρέλας

1 Comment

  1. Η προηγούμενη διοίκηση είχε δώσει χρήματα το 2014 για την… Transport for Athens. Έφτιαξαν ένα site που δεν λειτούργησε ποτέ, έβγαλαν κάτι διαφημίσεις με φωτογραφίες μάλλον από την Ολλανδία (φαίνεται σε μία ένα λεωφορείο τύπου που δεν κυκλοφορεί εδώ με κίτρινη πινακίδα κυκλοφορίας) και αντέγραψαν τα πικτογράμματα των λεωφορείων, των τραμ κλπ. από την Network West Midlands της Αγγλίας. Και οι σημερινοί έκαναν μια ανάθεση που οδήγησε σε άλλο φιάσκο – ελπίζω όντως να μην πλήρωσαν. Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*