Τα προβλήματα που εντόπισαν οι εκδότες εισιτηρίων στο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Αλέξανδρος Λιάρος

Όπως ανέφεραν μέσω επιστολής τους την περασμένη εβδομάδα, το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ έστειλε μέσα στο καλοκαίρι επιστολές σχετικά με προβλήματα που εντόπισαν εργαζόμενοι στο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Το Athens Transport σήμερα παρουσιάζει τις παρατηρήσεις των εργαζομένων, κάποιες από τις οποίες φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα σημαντικές (ευχαριστούμε τον αναγνώστη Γιώργο Σ. που μας έθεσε υπόψη τις επιστολές.)

Πρέπει να σημειώσουμε πως δεν είναι γνωστό αν κάποια από αυτά τα προβλήματα έχουν πλέον επιληθεί ή αν έχουν υπάρξει επιπλέον καταγραφές προβλημάτων στο διάστημα που μεσολαβεί από την αποστολή των παρακάτω εγγράφων.

Υπενθυμίζεται ότι το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ αποφάσισε πως θα σταματήσει η έκδοση νέων ηλεκτρονικών εισιτηρίων από τα εκδοτήρια από την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου και έως ότου επιλυθούν τα προβλήματα του συστήματος.

Η πρώτη αποστολή εστάλη στις 17 Ιουλίου από το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, με κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο της ΣΤΑΣΥ και 3 διευθυντές. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Κύριε Διευθύνοντα,

Σε συνέχεια των αλλεπάλληλων προφορικών αλλά και έγγραφων παρεμβάσεων μας για την ομαλή μετάβαση λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, σας παραθέτουμε τις αστοχίες και τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του, θέλοντας έτσι να συμβάλλουμε στην απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων των συναδέλφων εκδοτών αλλά και στην ομαλή και χωρίς προβλήματα διακίνηση του επιβατικού κοινού.

  1. Δεν έχει γίνει παραλαβή-παράδοση μηχανημάτων ΤΕΕ και ΤΕΚ καθώς και ΑΜΕΚ.
  2. Δεν έχει οριστεί διαδικασία ποιος είναι υπεύθυνος για τη παροχή και εγκατάσταση των αναλωσίμων των μηχανημάτων ΤΕΚ-ΤΕΕ –ΑΜΕΚ.
  3. Παρουσιάζεται το φαινόμενο τα ΤΕΚ και ΤΕΚ να εκδίδουν εισιτήρια με λάθος διάσταση (μικρότερο ή μεγαλύτερο) που στις περισσότερες περιπτώσεις να μην αναγνωρίζεται στους αναγνώστες με αποτέλεσμα ο επιβάτης να ζητάει νέο εισιτήριο από τον εκδότη κάτι που είναι αδύνατο.
    Δεν έχει οριστεί διαδικασία ποιος είναι υπεύθυνος για τα ΑΜΕΚ στην γραμμή 1 και ποιος είναι ο αρμόδιος να λύσει τα προβλήματα στους σταθμούς (κομμένα εισιτήρια-εισιτήρια που δεν αναγνωρίζονται από τους READERS–λάθος εισιτήρια –παρακράτηση χρημάτων κ.λπ)
  4. Άλλα λογισμικά πρότυπα έχουν τα ΤΕΚ-ΤΕΕ και άλλα τα ΑΜΕΚ με αποτέλεσμανα μην διαβάζουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο σωστά και να έχουν διαφορετικές χρονικές λήξεις (π.χ διαφορετική ώρα λήξης έχει το πενθήμερο εισιτήριο σε ΑΜΕΚ και διαφορετική στο ΤΕΚ).
  5. Γίνονται επικαιροποιήσεις από τη ανάδοχο Εταιρία των μηχανημάτων ΤΕΕ και ΤΕΚ χωρίς να γνωστοποιούνται στην Εταιρία μας με αποτέλεσμα οι εκδότες να μην μπορούν να αποδώσουν λογαριασμό ( το Ζ περιλαμβάνει και τις επαναφορτίσεις από ΦΣΕΚ χωρίς το ΦΣΕΚ να μηδενίζεται. Τα φορητά μικρά πληκτρολόγια σχεδόν σε όλους τους σταθμούς δεν λειτουργούν είναι ανενεργά είτε λόγω μη επαφής της μπαταρίας, είτε λόγω ότι δεν έχει περαστεί το φλασάκι στην κεντρική μονάδα του υπολογιστή.
  6. Σε πολλές περιπτώσεις τα ΤΕΚ εκδίδουν εισιτήρια που δεν αναγνωρίζονται από τους READERS με αποτέλεσμα ο εκδότης να μην μπορεί να τα ακυρώσει. Η LG προσέρχεται στο εκδοτήριο και αντί να αναφέρει και δώσει λύση στο πρόβλημα προβαίνει απλώς στην «αγορά» του εισιτηρίου καταβάλλοντας το αντίστοιχο αντίτιμο.
  7. Τα εισιτήρια αεροδρόμιου 2 ατόμων και 3 ατόμων πωλούνται λόγω «πυλών» ξεχωριστά. Τι προβλέπεται όταν δεν επικυρώνονται μαζί ή όταν θέλει ο επιβάτης να ακυρώσει ένα από αυτά;
  8. Στην ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑ τα readers για την επικύρωση του εισιτηρίου είναι μπροστά από ένα κλειστό ρολό και ανάποδα από την αποβάθρα .
  9. Η ανάδοχος Εταιρία έχει εναποθέσει και συνδέσει τα μηχανήματα ΤΕΕ και ΤΕΚ στο χώρο των εκδοτηρίων. Όμως δεν έχει γίνει η τοποθέτηση των εν λόγω μηχανημάτων στην σωστή εργονομική θέση εργασίας και σύμφωνα με τις σωστές προδιαγραφές των εκδοτηρίων.
  10. Υπάρχουν προβλήματα διπλοχρεώσεων εισιτηρίων ή και διπλών επαναφορτίσεων. Δεν έχει αποσαφηνιστεί πως θα αντιμετωπίζονται από τον Τομέα Καταμέτρησης και ποιος έχει ευθύνη όταν καλείται η LG.Έντονο πρόβλημα εμφανίζεται διότι η καταμέτρηση της γραμμή 1 λειτουργεί σε πενθήμερη και πρωινή βάση μόνο (όχι σαββατοκύριακο και αργίες) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρίσκεται λύση σε προβλήματα κλεισίματος ηλεκτρονικού ταμείου λόγω βλαβών.
  11. Δεν υπάρχει μερίμνα για την απώλεια κάμερας στο ΤΕΚ Καλλιθέας (έχει αναφερθεί από 1/2/2017) καθώς και των απωλειών κερματοθήκης στο σταθμό ΤΑΥΡΟΣ καθώς και απωλειών ανοξείδωτων υποδοχών εισιτηρίων σε διάφορους σταθμούς.
  12. Υπάρχει πρόβλημα με την μη αναγνώριση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στον Προαστιακό για το αεροδρόμιο.
  13. Τα υποτιθέμενα κλειδιά ασφαλείας των συρταριών ΤΕΚ και ΤΕΕ ανοίγουν πολλά συρτάρια και άλλων εκδοτηρίων και αντιγράφονται παρά πολύ εύκολα.
  14. Πολλές φορές στην οθόνη εμφανίζεται να έχει πρόβλημα το ΦΣΕΚ .
  15. Κολλάει το SOFTWARE
  16. Τυπώνονται εισιτήρια χωρίς εντολή από τον εκδότη και χωρίς χρέωση.
  17. Έχει παρουσιαστεί το φαινόμενο τα ΤΕΚ ή ΤΕΕ που παρουσιάζουν βλάβη, αντί να αγοραστεί το ανάλογο ανταλλακτικό, να αφαιρείται από άλλο ΤΕΚ ή ΤΕΕ που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η λειτουργία τους (για να μην προβούν σε αγορά). Έτσι όταν θα ανοίξουν και αυτά θα αναγκαστεί η Εταιρία να προβεί στην αγορά των ανταλλακτικών με την αντίστοιχη χρέωση.
  18. Τα ΑΜΕΚ σε περιπτώσεις λανθασμένου χειρισμού από τους επιβάτες, (π.χ τσαλακωμένα χαρτονομίσματα) παρακρατούν τα χρήματα των επιβατών. Συγκεκριμένα ζητούν από τον επιβάτη να πληκτρολογήσει την ημερομηνία γέννησης του και 2 κωδικούς εντός 60 δευτερόλεπτων για να βγάλουν μια απόδειξη οφειλής χρημάτων, πράγμα ανέφικτο αφού ο χρόνος δεν επαρκεί να διαβάσει ο επιβάτης το κείμενο και να κάνει τους ανάλογους χειρισμούς.
  19. Έχει παρατηρηθεί τα ΑΜΕΚ την μια μέρα να δέχονται χαρτονομίσματα 20€, 10€ και 5€ και την επόμενη να δέχονται μόνο χαρτονομίσματα 10€ και 5€. Πρέπει να οριστικοποιηθεί ποια χαρτονομίσματα δέχονται και ποια όχι.
  20. Το εισιτήριο των 6€ Κορωπί –Αεροδρόμιο δεν μπορεί πλέον να πωληθεί από τα εκδοτήρια. Όμως το ζητάνε οι κάτοχοι των μηνιαίων καρτών αξίας 30€. Σωστά βγήκε η δυνατότητα πώλησης αυτού του εισιτηρίου από τα ΑΜΕΚ, (σε λάθος θέση όμως επάνω αριστερά κάτι που μπερδεύει τους επιβάτες για αεροδρόμιο) όμως πρέπει ξαναμπεί στα ΤΕΕ και στα ΤΕΚ.
  21. Στην ανώνυμη κάρτα 5χ1,40 όταν ο επιβάτης ενεργοποιήσει το εισιτήριο του δεν μπορεί με κανένα τρόπο να δει τον υπολειπόμενο χρόνο. Δεν φαίνεται ούτε στα ΤΕΚ και τα ΤΕΕ ούτε στα ΑΜΕΚ.

Κύριε Διευθύνοντα,

Τα προβλήματα και οι αστοχίες που σας παραθέσαμε είναι ενδεικτικά της κατάστασης που παρουσιάζει η λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και μάλιστα ενώ βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της εφαρμογής του. Είναι προφανές ότι για την υλοποίηση του έργου είναι επιτακτική ανάγκη η ανάδοχος εταιρία να προχωρήσει άμεσα στη επίλυσή τους σύμφωνα με την συμβατική της υποχρέωση και πριν την λήξη της σύμβασης (31/7/2017) καθώς μετά την λήξη της όλο το κόστος θα επιβαρύνει την Εταιρία.

Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας με την συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων και της αναδόχου εταιρίας ώστε να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τα προβλήματα που έχουν προκύψεικαι να δοθούνοι απαραίτητες λύσεις που θα εξυπηρετούν τονκοινό στόχο που είναι η ομαλή λειτουργία της Εταιρίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Η δεύτερη επιστολή εστάλη λίγες μέρες αργότερα, στις 21 Ιουλίου, έχοντας τους ίδιους αποδέκτες. Επισυνάπτεται τμήμα της επιστολής:

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:
  • πενθήμερο εισιτήριο μπορεί να αντικατασταθεί οποιαδήποτε ημέρα της ισχύος του, δηλαδή μετά την ώρα επικύρωσής του ή ακόμα και μετά την λήξη του και να γίνει εκ νέου πενθήμερομε μηδενική απόδειξη.
  • εισιτήριο που βρίσκει κάποιος στο δρόμο και είναι χρησιμοποιημένο (δηλαδή άκυρο) υπάρχει η δυνατότητα να αντικατασταθεί με μηδενική απόδειξη.
 Συμπερασματικά όλα τα χρησιμοποιημένα εισιτήρια μπορούν να αντικατασταθούν με ίσης ή και μεγαλύτερης αξίας με μηδενική απόδειξη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία του συστήματος.
Επισημαίνουμε ακόμη μια φορά ότι πρέπει άμεσα να διευθετηθεί το ζήτημα της τοποθέτησης των μηχανημάτων στην σωστή εργο νομική θέση εργασίας και σύμφωνα με τις σωστές προδιαγραφές των εκδοτηρίων, καθώς είναι αδύνατο να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα.

Σημείωση:

  • ΤΕΕ = Τερματικό Έκδοσης Εισιτηρίων
  • ΤΕΚ = Τερματικό Έκδοσης Καρτών
  • ΑΜΕΚ = Αυτόματο Μηχάνημα Έκδοσης Καρτών

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*