Είχε δίκιο ο Σπίρτζης; Η αρχή προσωπικών δεδομένων θα εξετάσει την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου μέσω ίντερνετ

Τα γυρίζει τώρα η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ενώ με την προχτεσινή ανακοίνωσή της διέψευσε τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζη ο οποίος επέμενε πως η ανεξάρτητη αρχή δεν επέτρεπε την συλλογή αιτήσεων για ηλεκτρονικό εισιτήριο μέσω διαδικτύου και την ταχυδρομική αποστολή των προσωποποιημένων καρτών, τώρα φαίνεται πως δεν είναι ούτε οι ίδιοι σίγουροι για το τι ισχύει.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση όπου τέθηκε επί τάπητος το θέμα της έκδοσης των ηλεκτρονικών καρτών το θέμα με την παρουσία στελεχών από το υπουργείο, τον ΟΑΣΑ, τον ιδιώτη ανάδοχο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την ανεξάρτητη αρχή. Η Α.Α.Π.Δ.Π.Χ. δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη απάντηση για το εάν η ταχυδρομική αποστολή των προσωποποιημένων καρτών μετά από ηλεκτρονική αίτηση είναι θεμιτή και δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα σε επόμενη συνεδρίασή της.

Η ανεξάρτητη αρχή θα εξετάσει επίσης τη δυνατότητα μαζικής έκδοσης προσωποποιημένων καρτών ειδικών κατηγοριών επιβατών και το θέμα της τήρησης των στοιχείων με συγκατάθεση του χρήστη με στόχο την προσωποποιημένη εξυπηρέτησή.

Όλα αυτά 3 ημέρες πριν την οριστική (;) κατάργηση των παλιών εισιτηρίων του ΟΑΣΑ και μιάμιση βδομάδα πριν τη λήξη της ισχύος των παλιών μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών, και αφού χιλιάδες επιβάτες (ίσως οι περισσότεροι) έχουν ήδη εκδώσει τις προσωποποιημένες κάρτες για το ηλεκτρονικό εισιτήριο…

Η ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής:

Στη σημερινή συνάντηση εργασίας για θέματα που αφορούν στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Αρχής και στην οποία συμμετείχαν o Πρόεδρος της Αρχής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HST, καθώς και Μέλη και ελεγκτές της Αρχής, αποφασίστηκαν τα εξής:

Ο ΟΑΣΑ θα ζητήσει από την Αρχή διευκρινίσεις επί των εξής σημείων των αρχικά υποβληθεισών γνωστοποιήσεων:
α) δυνατότητα ταχυδρομικής αποστολής των προσωποποιημένων καρτών μετά από ηλεκτρονική αίτηση,
β) δυνατότητα μαζικής έκδοσης προσωποποιημένων καρτών ειδικών κατηγοριών επιβατών,
γ) τήρηση των στοιχείων με συγκατάθεση του χρήστη με στόχο την προσωποποιημένη εξυπηρέτησή του.
Τα παραπάνω σημεία θα εξεταστούν περαιτέρω απότην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

3 Comments

  1. Πολιτικά μικρά παιχνιδάκια στις πλάτες του λαού για άλλη μία φορά – και αφάνταστη ταλαιπωρία χωρίς πραγματικό λόγο (πλην το κομματικό) . Αυτές οι και καλά “ανεξάρτητες” αρχές όλα μαντάρα τα έχουν κάνει. Όλα τα καταστρέφει η κομματοκρατία και τα μικρά ή μεγάλα συμφέροντα…

  2. Μάλλον είχε δίκιο ο Σπίρτζης. Εξάλλου, η ανακοίνωση που έβγαλε η ΑΠΔΠΧ την 1η Νοεμβρίου ήταν θολή, αφού ουσιαστικά δεν είπε κάτι ξεκάθαρα και με σαφήνεια, γι’ αυτό έσπευσε το Υπουργείο να κανονίσει συνάντηση σήμερα…
    Ελπίζω αυτή τη φορά η ΑΠΔΠΧ να κινηθεί γρήγορα και όχι με ρυθμούς χελώνας όπως άλλες φορές…

    • Τραγική ήταν η ανακοίνωση της 1/11.

      Η σκέψη 4 που αναφέρει μιλάει για το AMKA2data και μόνο. Σε καμία περίπτωση δεν αρκεί αυτό για να πεις ότι “επιτρέπει ρητώς” την ταχυδρομική αποστολή, και θέλει διάβασμα για να συμπεράνεις αν επιτρέπει ακόμα και την “πλήρη” αίτηση μέσω internet (αντι της λύσης με το QR).

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*