Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Ath.ena Ticket μίας διαδρομής και πολλές εκκρεμότητες

Ενημέρωση: Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Χ. Σπίρτζης, τα παλιά εισιτήρια του ΟΑΣΑ θα πωλούνται ως και την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου. Τα παλιά ακυρωτικά μηχανήματα θα παραμείνουν σε λειτουργία και μετά την 15 Νοεμβρίου, για όσο διάστημα απαιτηθεί.


Ξεκίνησε από σήμερα μέσω του Ath.ena Ticket η πώληση εισιτηρίων μίας διαδρομής (διάρκεια 90 λεπτά) από τα εκδοτήρια και τα αυτόματα εκδοτικά μηχανήματα. Μέχρι σήμερα, όσοι αγόραζαν εισιτήρια Ath.ena Ticket έπρεπε να επιλέξουν την αγορά πακέτου εισιτηρίων 5 ή 11 διαδρομών ή να αγοράσουν κάποιο άλλο εισιτήριο μεγαλύτερης διάρκειας.

Ωστόσο σε λειτουργία εξακολουθούν να παραμένουν, άγνωστο μέχρι πότε, τα παλιά εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα. Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί πως τα παλιά εισιτήρια δεν θα χρησιμοποιούνται από την 1 Νοεμβρίου (και στη συνέχεια από τις 6 Νοεμβρίου) φαίνεται πως τώρα δίνεται και τρίτη, σιωπηλή, παράταση. Αν και τα εισιτήρια Ath.ena Ticket κυκλοφορούν εδώ και 9 μήνες, η πλειοψηφία των επιβατών επιλέγουν ακόμα να εκδίδουν τα παλιά χάρτινα εισιτήρια.

Εν τω μεταξύ οι ουρές στα εκδοτήρια εισιτηρίων για την έκδοση των προσωποποιημένων Ath.ena Card έχουν μειωθεί τις τελευταίες μέρες. Αυτό ίσως να οφείλεται περισσότερο στην παράταση που δόθηκε στην ισχύ των παλαιών μηνιαίων καρτών του Οκτωβρίου ως τις 15 Νοεμβρίου καθώς, όπως έγινε γνωστό τις περασμένες μέρες, περίπου 150.000 προσωποποιημένες κάρτες έχουν εκδοθεί ως σήμερα, τη στιγμή που οι κάτοχοι των παλιών καρτών φτάνουν τους 250.000. Έτσι είναι πολύ πιθανό να δούμε και πάλι μεγαλύτερες ουρές όσο πλησιάζει η 15η Νοεμβρίου.

Πάντως, μέχρι τις 15 του μήνα, υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο τρόπος έκδοσης των καρτών καθώς αναμένουμε την απόφαση της ανεξάρτητης αρχής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σχετικά με τη δυνατότητα κατάθεσης αιτήσεων για τις κάρτες μέσω διαδικτύου και ταχυδρομικής αποστολής τους στους επιβάτες. Αν και η ανεξάρτητη αρχή υποστήριζε πως ποτέ δεν αποφάσισε απορριπτικά για κάτι τέτοιο (όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Χ. Σπίρτζης), φαίνεται πως ποτέ δεν έλαβε ξεκάθαρη θέση με αποτέλεσμα να απαιτείται νεότερη γνωμοδότηση.

Μέχρι σήμερα, οι αιτήσεις μέσω διαδικτύου για την απόκτηση των προσωποποιημένων καρτών είναι προαιρετικές και αποσπασματικές, αφού σε κάθε περίπτωση απαιτείται η παρουσία σε εκδοτήριο εισιτηρίων, ενώ η ταχυδρομική έκδοση των καρτών αφορά συγκεκριμένες ομάδες επιβατών (κατόχους παλαιών μηνιαίων καρτών) και πραγματοποιείται εντελώς ανοργάνωτα.

Μία ακόμα πολύ σημαντική εκκρεμότητα στο δρόμο για τη μετάβαση προς το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι η έκδοση καρτών για τους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης (κυρίως τους άνεργους και τα Α.Μ.Ε.Α.). Το σύστημα που θα ταυτοποιεί τους εγγεγραμένους στον ΟΑΕΔ δεν είναι ακόμα έτοιμο και έτσι, μέχρι να γίνει αυτό, οι άνεργοι θα συνεχίσουν να μετακινούνται έχοντας μαζί τους βεβαίωση του ΟΑΕΔ.

Άλλες σημαντικές εκκρεμότητες είναι η διασύνδεση όλων των εκδοτικών μηχανημάτων καθώς και των εκδοτηρίων με το τραπεζικό σύστημα προκειμένου οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες να είναι δεκτές παντού, η δημιουργία της εφαρμογής που θα επιτρέπει την φόρτιση των προσωποποιημένων καρτών μέσω κινητού τηλεφώνου και η έναρξη της πώλησης ηλεκτρονικών εισιτηρίων εκτός των σταθμών του μετρό, σε εκατοντάδες άλλα σημεία πώλησης.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*