Ηλεκτρονικό εισιτήριο: 10 συμβουλές για τους αναγνώστες μας, μέρος 4ο

Αν και ένα μεγάλο μέρος του επιβατικού κοινού έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αρκετοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να μετακινούνται με τη χρήση των παλιών εισιτηρίων ή καρτών. 10 πληροφορίες/συμβουλές για τους αναγνώστες του Athens Transport:

  1. Οι κάτοχοι παλιών μηνιαίων καρτών του Οκτωβρίου μπορούν να τις χρησιμοποιούν για να μετακινούνται ως την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου οπότε και θα πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό εισιτήριο.
  2. Αν και η διαδικασία έκδοσης προσωποποιημένων καρτών με κατάθεση φακέλου και αποστολή μέσω ταχυδρομείου συνεχίζεται, όσοι θα ήθελαν να αποκτήσουν προσωποποιημένη Ath.ena Card θα εξυπηρετηθούν πιο γρήγορα αν κάνουν την έκδοση κάρτας σε κάποιο εκδοτήριο αφού οι ουρές έχουν πλέον μειωθεί.
  3. Τα εκδοτικά μηχανήματα των παλαιών χάρτινων εισιτηρίων θα λειτουργούν ως την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου οπότε και θα γίνεται αποκλειστικά έκδοση Ath.ena Ticket από τα νέα εκδοτικά μηχανήματα (εφόσον δεν δοθεί και νέα παράταση.) Τα παλιά ακυρωτικά μηχανήματα αναμένεται να συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά τις 15 Νοεμβρίου ώστε όσοι έχουν στην κατοχή τους παλιά εισιτήρια να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν.
  4. Όσοι δεν μετακινούνται με τις συγκοινωνίες καθημερινά και δεν χρειάζονται εισιτήριο τουλάχιστον 30 ημερών, μπορούν να αγοράσουν και ανώνυμες Ath.ena Card από όλα τα εκδοτήρια, χωρίς να επιδείξουν κανένα πιστοποιητικό. Τα κύρια μειονεκτήματα των ανώνυμων καρτών είναι πως δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης σε περίπτωση απώλειας και πως δεν είναι δυνατή η αγορά μειωμένων εισιτηρίων μέσω αυτών.
  5. Σε κάθε περίπτωση, η έκδοση των προσωποποιημένων Ath.ena Card θα συνεχιστεί και μετά τις 15 Νοεμβρίου, κάθε μέρα, για πάντα. Αν καθώς πλησιάζει η επόμενη Τετάρτη οι ουρές μεγαλώσουν, μπορείτε προμηθευτείτε ένα επαναφορτιζόμενο πολλαπλό εισιτήριο Ath.ena Ticket από οποιοδήποτε αυτόματο μηχάνημα ή εκδοτήριο.
  6. Οι επιβάτες του Προαστιακού μπορούν ήδη να εκδώσουν μηνιαίες κάρτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα εκδοτήρια του Προαστιακού, χωρίς να χρειάζεται ΑΜΚΑ ή κάποια αίτηση. Οι κάρτες αυτές, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ισχύουν για 30 μέρες από την έκδοσή τους και γίνονται δεκτές και στα μέσα του ΟΑΣΑ.
  7. Οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης (άνεργοι, ΑΜΕΑ, ένστολοι κ.λπ.) συνεχίζουν επ’ αόριστον να μετακινούνται δωρεάν στα μέσα του ΟΑΣΑ με τον ίδιο τρόπο που μετακινούνται μέχρι και σήμερα. Η διαδικασία έκδοσης καρτών αναμένεται να ανακοινωθεί μελλοντικά.
  8. Ομοίως, οι κάτοχοι καρτών μεγάλης διάρκειας (τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες, ετήσιες) που λήγουν από το Νοέμβριο και μετά συνεχίζουν να μετακινούνται χρησιμοποιώντας τις κάρτες που ήδη έχουν. Αν υπάρξει διαδικασία αντικατάστασης, θα ανακοινωθεί μελλοντικά από τον ΟΑΣΑ. Είναι μία από τις αρκετές εκκρεμότητες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
  9. Για γρήγορη ενημέρωση, ρίξε μια ματιά στον Οδηγό επιβίωσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Δες επίσης τις πιο αναλυτικές σελίδες για το πολλαπλό εισιτήριο Ath.ena Ticket και τις κάρτες Ath.ena Card.
  10. Αν έχεις 10 λεπτά διαθέσιμα, συμπλήρωσε την έρευνα του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα από το Athens Transport στις αρχές Δεκεμβρίου.

19 Comments

  1. Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση: Αν έχουμε εισιτήριο 30 ημερών, για ποιό λόγο να το χτυπάμε σε κάθε επιβίβαση σε λεωφορείο, αφού ούτως ή άλλως από την πρώτη του ακύρωση μετράει αντίστροφα για 30 ημέρες και δεν υπάρχει κάποιο μέσο περιορισμού από την είσοδο τους σε αυτά;

    • Το σύστημα λειτουργεί έτσι. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι τους οποίος του έχω γράψει 3 φορές ήδη σε αυτό το site. Εάν δεν τους βρείτε στα σχόλια πείτε μου να τους ξαναγράψω.

  2. Έχω κάνει αίτηση για προσωποποιημένη κάρτα πάνω από 2 εβδομάδες. Δεν έχει έρθει ακόμα. Πήγα να βγάλω νέα προσωποποιημένη κάρτα σε εκδοτήρια μου είπαν ότι δεν μπορούν γιατί μου την έχουν στείλει με το ταχυδρομείο. Ζήτησα να ακυρώσουν την προηγούμενη και να μου δώσουν καινούργια αλλά είπαν πως δεν μπορούσαν και πρέπει να περιμένω να μου έρθει με τα ΕΛΤΑ.

    Στα τοπικά ΕΛΤΑ/ΕΛΤΑ courrier δεν βρίσκουν κάτι.Θέλουν τον αριθμό αποστολής τον οποίο φυσικά και δεν τον έχω γιατί δεν μου έχει έρθει καμία ειδοποίηση… Ξέρει κανένας αν μπορώ να ζητήσω σε εκδοτήριο νέα κάρτα λόγω απώλειας/δυσλειτουργίας κλπ?

    • Η καρτα μπορεί να έρθει μέχρι και 3 εβδομάδες μετά την κατάθεση φακέλου. Μέχρι τότε χρησιμοποιείτε εισιτήρια. Αν μετακινείστε καθημερινά, σας συμφέρουν τα εισιτήρια 5 ημερών (9€).

  3. Γνωρίζει κανείς πως μπορεί να γίνει ανάκτηση/reset του 8ψηφιου κωδικού;

    Αντιμετώπισα το εξής πρόβλημα: ‘έλαβα την προσωποποιημένη κάρτα (μέσω ταχυδρομείου).
    Προσπαθώ να κάνω login για να δοκιμάσω την διαδικασία πληρωμής μέσω κάρτας, όμως μου εμφανίζει το ακόλουθο: “Παρακαλώ ελέγξτε τις πληροφορίες εισόδου”… Να σημειώσω οτι ο κωδικός έγινε generate από Password manager και όχι χειροκίνητα και άρα δεν τον συμπληρώνω λάθος, παρ’ όλα αυτά ας υποθέσουμε οτι το λάθος είναι δικό μου, πως μπορεί κάποιος χρήστης να ανακτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό του;

      • Είχα δημιουργήσει το 8ψήφιο PIN στο στάδιο που γίνεται ή έκδοση του QR code. Αρχικά προσπάθησα να κάνω login με τον Αριθμό Κάρτας και το PIN χωρίς επιτυχία. Έπειτα δοκίμασα να δημιουργήσω νέο λογαριασμό (χρησιμοποιώντας 8 χαρακτήρες με αριθμούς και τα επιτρεπόμενα σύμβολα), όμως μου εμφανίζει το μήνυμα “Παρακαλούμε ελέγξτε το πεδίο Κωδικός. Το δοκίμασα από 2 διαφορετικούς browser με τα ίδια αποτελέσματα…

        • Όταν εκδίδεται η καρτα, δεν γίνεται εγγραφή. Αυτή πρέπει να γίνει χειροκίνητα από εσάς. Άρα, ούτως ή άλλως πρέπει να δημιουργήσετε καινούργιο λογαριασμό.
          Ο καινούργιος κωδικός (που δεν έχει σχέση με το PIN της έκδοσης της κάρτας) πρέπει να είναι 8ψηφιος με κεφαλαία και πεζά γράμματα και αριθμούς και σύμβολα. Και σας συνιστώ να δοκιμάσετε αγγλικά αντί για ελληνικά γράμματα.

          • Ναι ισχύει από του σας λέει. Πρέπει να βάλετε έναν καινούργιο κωδικό. Το 8ψηφιο pin είναι μόνο για την επανέκδοση της κάρτας.

            Πάντως πρεπει να φτιάξουν 2-3 πραγματα στο site. Όπως την ανάκτηση κωδικου, την δυνατότητα username γιατί είναι δύσκολο να θυμάσαι ένα τεράστιο νούμερο για να την είσοδο στο λογαριασμό σου. Και να βάλουν τις πληροφορίες της κάρτας. Και μιας και έπιασα τις αλλαγές πρέπει να κάνουν το σύστημα επαναφορτισης της κάρτας όταν κάνεις την αγορά μέσω ιντερνέτ όπως στο Λονδίνο. Που δεν χρειάζεται να πας στους αυτόματους πωλητές αλλά μόλις κάνεις την πρώτη επικυρωση σε οποιοδήποτε μηχάνημα (λεωφορείο μετρό κτλ) γίνεται αυτόματα η επαναφόρτιση.

            Τέλος σήμερα που ξανά έκανα επαναφόρτιση μέσω ιντερνέτ και επειδή το έχω διαβάσει σε πολλά σχόλια. Στην αρχή δεν με άφησε να τα φορτίσω και μου είπε να προσπαθήσω ξανά αλλά δεν έβγαλα την κάρτα από το μηχανημα για λίγη ώρα και τελικά παρόλο που μου είπε αυτό την φορτώσε. Δοκιμάστε το και πείτε μου… Ίσως είναι bug

          • Άρα, ενώ σου έβγαλε αριθμό επιστροφής χρημάτων, εσυ ξαναπάτησες Online Κράτηση και μετά από λίγο στην φόρτωσε;

          • Επειδή εκείνη την ώρα βοηθούσα μια κοπέλα για να βγάλει τη δικιά της δεν είδα εάν έβγαλε κάποιο αριθμό επιστροφής πάντως είπε ότι υπάρχει πρόβλημα και μεχρι να γυρίσω να δω τι έκανε μου είχε βγάλει οθόνη επιτυχούς φόρτισης.

          • Τον κωδικό επιστροφής τον βγάζει σε απόδειξη.
            Θα δοκιμάσω κάποια στιγμή, έχω 3€ που δεν έχω φορτώσει ακόμα (μου είχε βγάλει κωδικό και μου είπε να πάω σε άλλο μηχάνημα, αλλά δεν έχω πάει ακόμα).

          • Ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση και τη βοήθεια. Οπως εγραψα στην προηγούμενη απάντηση μετα την αποτυχημένη προσπάθεια για login με το PIN επιχείρησα να ανοιξω νεο λογαρισμό (δηλαδή αυτό που με συμβουλευεται στην τελευταία απάντησή σας) χωρίς όμως επιτυχία, οι χαρακτήρες που χρησιμοποίσα ήταν ολοι λατινικοι μαζι με ενα από τα επιτρεπομενα συμβολα και αριθμούς. Ίσως πρόκειται για κάποιο προσωρινό πρόβλημα με το site και τη δημιουργία νέων λογαριασμών. Θα ξαναδοκιμάσω!

  4. Όμως για την κατηγορία τον φοιτητών που δεν θέλουν μηνιαία κάρτα αλλα απλα την προσωποποιημένη, ποτέ θα ξεκινήσει η έκδοση της;

    • Την προσωποποιημένη κάρτα, την φορτίζετε με όποιο κόμιστρο θέλετε, όχι μόνο με μηνιαία και πάνω. Άρα, ένας φοιτητής πάει κανονικά τώρα, την βγάζει άδεια και μετά πάει στο μηχάνημα και την φορτίζει με εισιτήριο των 90′ (0.60€)

  5. Πολύ ωραία, οπότε από τα παραπάνω Νο 3, Νο 6, 7 και 8 συνολικά αλλά και από το καθ’ ένα μόνο του, βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι μπάρες δεν θα κλείσουν και θα μπορούμε να μπαίνουμε/βγαίνουμε ανεμπόδιστα για αρκετό καιρό ακόμα.

    • Οι πύλες θα αρχίσουν να κλείνουν από τις 15 Νοεμβρίου. Σε κάθε σταθμό θα υπάρχει μια ανοικτή πύλη, την οποία θα χρησιμοποιούν τα ΑΜΕΑ, οι άνεργοι, οι κάτοχοι τριμηνιαίων καρτών και άνω (μέχρι να υπάρξει διαδικασία αντικατάστασης) και οι κάτοχοι καρτών ΤΡΑΙΝΟΣΕ (μέχρι να εκδοθούν ATH.ENA Card για τον προαστιακό), με επίδειξη αυτών ή των αντίστοιχων δικαιολογητικών.
      Όσο για τα χάρτινα εισιτήρια, οι επιβάτες θα μπορούν να τα ανταλλάξουν με ηλεκτρονικά.

      Αν δεν έχετε σκοπό να πληρώσετε εισιτήριο, μπορείτε να μετακινηθείτε κάλλιστα δωρεάν, περπατώντας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*