Τίτλοι τέλους για τα χάρτινα εισιτήρια, ξεκινά το κλείσιμο των πυλών

Μετά από δεκαετίες κυκλοφορίας των χάρτινων εισιτηρίων, η αυλαία πέφτει αύριο Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, καθώς, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, θα είναι η τελευταία μέρα που τα εισιτήρια θα πωλούνται σε εκδοτήρια εισιτηρίων και τα παλιά εκδοτικά μηχανήματα καθώς και η τελευταία μέρα που θα γίνονται δεκτά για επικύρωση.

Για επιβάτες που έχουν στην κατοχή τους παλιά εισιτήρια ξεκινά διαδικασία αντικατάστασης:

Οι επιβάτες που έχουν έως 10 εισιτήρια θα προσέρχονται στα εκδοτήρια της ΣΤΑΣΥ ΑΕ στον σταθμό της Ομόνοια ή στα Κεντρικά Γραφεία της ΟΣΥ ΑΕ (Παρνασσού 6, Άγιος Ιωάννης Ρέντης) για να τα ανταλλάξουν με ισοδύναμα προϊόντα ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Οι κάτοχοι περισσότερων των 10 εισιτηρίων θα προσέρχονται από τις 20 Νοεμβρίου 2017 στα Κεντρικά Γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15, Αθήνα) προκειμένου να τα ανταλλάξουν με ισοδύναμα προϊόντα ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Από την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου όσοι θέλουν να μετακινηθούν και δεν έχουν εκδώσει προσωποποιημένη ή ανώνυμη Ath.ena Card, μπορούν να αγοράσουν ένα επαναφορτιζόμενο εισιτήριο Ath.ena Ticket από οποιοδήποτε εκδοτήριο εισιτηρίων ή νέο εκδοτικό μηχάνημα. Από την περασμένη εβδομάδα τα εισιτήρια Ath.ena Ticket μπορούν να φορτιστούν ακόμα και με ένα εισιτήριο με διάρκεια 90 λεπτών, ωστόσο η αγορά πακέτου εισιτηρίων (5 ή 10 και ένα δώρο) ίσως είναι πιο συμφέρουσα για πολλούς επιβάτες.

Σύμφωνα με τη νέα εκπτωτική πολιτική του ΟΑΣΑ για την «περίοδο προσαρμογής στο ηλεκτρονικό εισιτήριο», εκπτώσεις θα δοθούν σε όσους αγοράζουν πακέτα 5 και 10 εισιτηρίων, ενώ δημιουργείται και νέο εισιτήριο 2 διαδρομών.

Υπενθυμίζεται πως Ath.ena ticket μειωμένης αξίας για επιβάτες που δεν έχουν προσωποποιημένη Ath.ena card μπορούν να εκδοθούν από τα εκδοτήρια εισιτηρίων.

Από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει σταδιακά το κλείσιμο των πυλών σε όλους τους σταθμούς του Μετρό και του ΗΣΑΠ. Την ίδια μέρα θα κλείσουν οι πύλες και στο σταθμό του Αεροδρομίου. Σε κάθε σταθμό, μία πύλη θα παραμείνει ανοικτή ώστε να μπορούν να διέρχονται (αφού δείξουν το ανάλογο αποδεικτικό) οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης (άνεργοι, ΑΜΕΑ κ.λπ.)

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, σε όλους τους σταθμούς θα υπάρχει προσωπικό στις πύλες εισόδου/εξόδου ώστε να εξυπηρετούν τους επιβάτες. Το κλείσιμο των πυλών αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου 2017.

Εν τω μεταξύ η Τετάρτη 15 Νοεμβρίου θα είναι η τελευταία μέρα ισχύος των παλιών μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών του μηνός Οκτωβρίου. Όσοι θέλουν να εκδώσουν κάρτα 30 ημερών και πάνω χρειάζονται αναγκαστικά προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena card.

Αν και οι περισσότεροι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών φαίνεται πως έχουν ήδη μπει στη διαδικασία έκδοσης κάρτας Ath.ena card υπάρχει ακόμα ένας σημαντικός αριθμός επιβατών που αναμένουν την αποστολή της κάρτας τους μέσω ΕΛ.ΤΑ. παρόλο που έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο. Φυσικά τρόπος να ελεγχθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έκδοση της κάρτας δεν υπάρχει αφού όλη η διαδικασία έχει στηθεί στο πόδι.

Ταυτόχρονα ο ΟΑΣΑ δείχνει ακόμα μία φορά πως δεν έχει την ευελιξία να προχωρήσει σε ενέργειες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών. Τα εκδοτήρια εισιτηρίων τις τελευταίες δύο βδομάδες συνεχίζουν να δέχονται φακέλους με δικαιολογητικά τη στιγμή που οι ουρές είχαν πρακτικά εξαφανιστεί και χωρίς να υπάρχει καμία εγγύηση για το πότε οι κάρτες θα εκδοθούν και θα παραδοθούν στους κατόχους τους ταχυδρομικά.

Προφανώς και θα πρέπει άμεσα να δοθεί παράταση για τους επιβάτες που περιμένουν να παραλάβουν τις κάρτες τους ταχυδρομικά, να σταματήσει η υποδοχή επιπλέον φακέλων με δικαιολογητικά και να εντατικοποιηθεί η έκδοση των καρτών αυτών έτσι ώστε όλες να σταλούν ταχυδρομικά μέσα στην εβδομάδα. Τα αυτονόητα όμως, όπως γνωρίζουμε, δεν είναι και τόσο αυτονόητα.

Εν τω μεταξύ δεν υπάρχει ακόμα καμία εξέλιξη σχετικά με την μεγαλύτερη εκκρεμότητα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου αυτή τη στιγμή, τους επιβάτες που δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση (άνεργους, ΑΜΕΑ, ένστολους κ.λπ.) Μέχρι ότου να οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες έκδοσης καρτών για τους επιβάτες αυτούς, θα συνεχίσουν να μετακινούνται όπως και σήμερα.

Αναμένεται επίσης και ενημέρωση για την αντικατάσταση καρτών μεγάλης διάρκειας παλαιού τύπου (τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες) που εκδόθηκαν ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Κάποιοι κάτοχοι καρτών (όσοι προχώρησαν σε μαζική έκδοση ετήσιων καρτών μέσω συλλόγων εργαζομένων) έχουν ήδη ενημερωθεί για την αντικατάσταση της κάρτας τους. Μέχρις ότου να αντικατασταθούν, όλες οι κάρτες θα ισχύουν κανονικά.

Δείτε επίσης:

8 Comments

  1. Εβγαλα εισιτηριο με αναμονη 5-6 ατομων στην ομονοια. Παντως ο οασα επομενως και το άρθρο αναφερουν λανθασμενα οτι αλλάζεις τα παλια με νεα και σημερα ακομα (είχα κατω απο 10). Απο δευτερα θα ισχυει και αυτο. Απαντηση 2 υπαλληλων Τζαμπα ηρθα να τα αλλαξω

  2. Αν πάει κάποιος αναγνώστης στα παραπάνω σημεία αντικατάστασης εισιτηρίων και ιδιαίτερα στο σταθμό της Ομόνοιας, ας μας πει την διαδικασία και τη κατάσταση που επικρατεί. Προφανώς όλους θα βολεύει η Ομόνοια…!

  3. Επιβεβαιώνω οτι το παλιό εισιτήριο όντως καταργήθηκε σήμερα, τουλάχιστον σε 3 σταθμούς που κοίταξα. Ελπιζω και τα παλαιά μηχανήματα να αντικατασταθούν γιατί στα καινούρια (που αργουν και σχετικα να εκδόσουν εισιτήριο) γινόταν χαμός. Ασε που μαλλον κανεις δεν νοιάστηκε τοσες μερες να δουν πως δουλεύουν και τωρα κανείς δεν εχει ιδεα. Τελικα ετσι θελουμε αποτομες αλλαγες γιατι και 1 χρονο να συνυπήρχαν τα συστήματα κανεις δεν θα ειχε νοιαστει. Εδω απο συζητησεις στο τρενο κανείς δεν ηξερε οτι και το χαρτινο εισιτήριο επαναφορτίζεται.

    • Επιτέλους.. κάνεις όμως… Ακριβώς αυτό που λέμε τόσες μέρες. Ότι εάν δεν το καταργούσαν τωρα και ακουγαν του συνδικαλιστές απλα το κοινό δεν θα έκανα τον κόπο να δοκιμάσει το νέο σύστημα. Για όση παράταση έπαιρνε θα είχαμε μηδενική εξοικείωση. Έτσι και αλλιώς ήδη συνυπάρχουν 10 μήνες. Σχεδόν ένα χρόνο. Και τίποτα από το κοινο.

  4. Μπορείτε να τα βρείτε από όλα τα αυτόματα μηχανήματα μέσω τις προσωποποιημενης κάρτας ή από όλα τα ταμεια με την επίδειξη του πιστοποιητικού.

  5. ΑΠΟ 1/11 ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ Η ΚΑΡΤΑ!!!

    ΕΧΩ ΡΩΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ! ΜΗΤΕ ΚΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!
    ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 16/11 ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ – ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ Η ΚΑΡΤΑ ΜΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΟΧΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ!!!!????
    ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΜΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΚΑΡΤΑΣ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ????

    ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ????
    ΣΤΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ! ΣΕ ΟΣΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΠΗΡΑ, ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ!!!
    ΣΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΑΚΟΜΑ Η ΚΑΡΤΑ !!!!
    ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΣΕ ΕΚΔΟΤΗΡΙΟ- ΚΑΙ ΑΝ ΠΟΤΕ ΕΡΘΕΙ Η “ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ” ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΩ ΠΟΤΕ!!!!

    ΜΕ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ????

    • Πρώτον, μη γράφετε με κεφαλαία. Κάνουν δύσκολη την ανάγνωση.
      Δεύτερον, το athenstransport δεν σχετίζεται με τον ΟΑΣΑ ή κάποιον φορέα.

      Ο ΟΑΣΑ έχει πει πως η κάρτα θα χρειαστεί μέχρι και 3 εβδομάδες για να σταλεί.
      Εφόσον μετακινείστε καθημερινά, σας συμφέρουν τα εισιτήρια 5 ημερών (9€), μέχρι να έρθει η κάρτα. Είναι η φθηνότερη λύση.

      Τα κόμιστρα 30 ημερών και άνω απαιτούν η κάρτα να είναι προσωποποιημένη, όπως γινόταν και παλαιότερα. Κύριος λόγος είναι να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κάρτα αλλά άτομα, πέραν του νόμιμου κατόχου.

      Μπορείτε να πάτε σε ένα εκδοτήριο, να ελέγξετε με τον ΑΜΚΑ αν έχει εκδοθεί η κάρτα με τον φάκελο. Αν έχει εκδοθεί, δεν μπορείτε να εκδώσετε καινούργια, πρέπει να περιμένετε να σας αποσταλεί.
      Αν δεν έχει εκδοθεί ακόμα, μπορείτε να πάτε με τα δικαιολογητικά στο εκδοτήριο και να εκδώσετε καρτα επί τόπου. Εξάλλου, οι ουρές είναι πλέον γύρω στα 5 άτομα.

  6. Να προτείνω το εξής. Οσοι έχουν πολύ καιρό παραδώσει φακελο και δεν έχει έρθει ακόμα να περάσουν από το ΕΛΤΑ της περιοχής τους να ρωτήσουν. Πολλές φορές σε συστημένο γραμμα/δέμα ενώ έχει έρθει στην αποθήκη δεν μου έχουν αφήσει σημείωμα. (Ξέρω πότε περίπου θα έρθει και ρωτάω εγώ κάθε φορά. Βέβαια είμαι σε λίγο απομακρυσμένο σημείο εγώ για αυτό ίσως) Αλλά κάντε τον κόπο να ρωτήσετε και εκεί για σιγουριά

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*