Οι προτάσεις των εργαζόμενων της ΣΤΑΣΥ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Αλέξανδρος Λιάρος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη τύπου για το ηλεκτρονικό εισιτήριο
και τα προβλήματα στην εφαρμογή του

Η Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑ.ΣΥ έδωσε, σήμερα, στα γραφεία της, στον Πειραιά, συνέντευξη τύπου για το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τα προβλήματα στην εφαρμογή του.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Λευτέρης Ρενιέρης στην εισαγωγική τοποθέτησή του υπογράμμισε τα εξής στοιχεία: Τις τελευταίες μέρες, με την απαράδεκτη εικόνα στους σταθμούς, δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε ότι η μετάβαση από το χάρτινο στο ηλεκτρονικό εισιτήριο έγινε με μια διαδικασία, πρόχειρη και αποσπασματική.

Οι επιβάτες ταλαιπωρούνται σε ουρές με πολύωρη ορθοστασία, οι συνάδελφοι εκδότες εξοντώνονται αναγκαζόμενοι να εργάζονται πέραν του ωραρίου τους χωρίς διακοπή

  • Στην Ευρώπη το μεταβατικό διάστημα διήρκησε δύο ή και τρία χρόνια. Εδώ κάποιοι «θεώρησαν ότι μπορεί όλα να είναι έτοιμα σε μόλις 7 μήνες.
  • Από το Φεβρουάριο του 2016 διεκδικήσαμε να υπάρξει ενημέρωση, συνεργασία και συντονισμός διότι στηρίζουμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Παράλληλα, μαζί με τους συναδέλφους μας εκδότες καταθέσαμε
    περισσότερες από 30 πολύ συγκεκριμένες επισημάνσεις/προτάσεις για διάφορα προβλήματα.
  • Καθώς βλέπαμε να μην επιλύονται τα προβλήματα προχωρήσαμε, προ ημερών, σε συνδικαλιστική δράση όχι για κάποιο συνδικαλιστικό/συντεχνιακό αίτημα αλλά για να αναδείξουμε το θέμα, να αποτραπεί η ταλαιπωρία των επιβατών και η εξόντωση των συναδέλφων.
  • Σε αυτή τη κατάσταση το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια . Είναι ζήτημα ευθύνης. Υπερασπιζόμαστε τον επιβάτη και τις δημόσιες συγκοινωνίες και εκφράζουμε τους συναδέλφους μας.

Αυτή η κατάσταση έχει σοβαρές συνέπειες για τις δημόσιες συγκοινωνίες!
Μπορεί πρόσκαιρα να υπάρξει και να προβληθεί μια αύξηση εσόδων. Όμως, ο τελικός λογαριασμός έχει αρνητικό πρόσημο διότι:

  1. Οι δημόσιες συγκοινωνίες για μια ακόμα φορά υφίστανται τεράστια δυσφήμηση. Και
  2. Ο ΟΑΣΑ είχε προϋπολογίσει για το 2017 έσοδα από το ηλεκτρονικό εισιτήριο συνολικού ύψους 24 εκατομ. € (από 12 εκατ. € για την ΟΣΥ και τη ΣΤΑ.ΣΥ).

Αυτά τα χρήματα ΔΕΝ θα έχουν εισπραχθεί. Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι το 15νθημερο , που δόθηκε παράταση στην ισχύ των παλαιών καρτών απεριορίστων διαδρομών, θα υπάρξει απώλεια εσόδων έως 7 εκατομ. €.

Με δύο λόγια η ΣΤΑ.ΣΥ θα έχει στο τέλος του χρόνου ένα πλασματικό έλλειμμα της τάξης των 19 εκατομ. € και κατά την ένταξή της στο Υπερταμείο θα εμφανίζεται ως μια ελλειμματική εταιρεία.

Προτάσεις. «Ανοιχτά» ζητήματα.

  • Ενίσχυση του δικτύου πώλησης ηλεκτρονικών εισιτηρίων, προσωποποιημένων και απλών.

Πρέπει άμεσα ο ΟΑΣΑ να διαθέσει τουλάχιστον 1.000 μηχανήματα έκδοσης απλού εισιτηρίου του 1,40€, ώστε ο επιβάτης να μπορεί να το προμηθεύεται στη γειτονιά του, από περίπτερο κ.λπ, όπως γινόταν μέχρι σήμερα με το προηγούμενο εισιτήριο.

  • Να ξεκινήσει άμεσα ενημερωτική εκστρατεία με διαφημιστικά σποτ σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, με φυλλάδια με χρηστικές οδηγίες και σε ξένες γλώσσες για τους τουρίστες, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων (και σε ξένες γλώσσες) κ.α.
  • Να γίνει ΤΩΡΑ η σύνδεση του συστήματος των πυλών στους σταθμούς (μπάρες) με τα συστήματα ασφαλείας, έτσι ώστε να ανοίγουν αυτόματα οι «μπάρες» σε περίπτωση ανάγκης.
  • Να προχωρήσει ο εφοδιασμός όλων των εκδοτηρίων με τερματικό POS.
  • Στην ανώνυμη κάρτα πέντε διαδρομών (5Χ1,40) όταν ο επιβάτης ενεργοποιήσει το εισιτήριό του για μια διαδρομή, οπότε το εισιτήριο ισχύει για 90’, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να δει τον υπολειπόμενο χρόνο.
  • Υπάρχει πρόβλημα με τη μη αναγνώριση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στον Προαστιακό για το αεροδρόμιο
  • Σε πολλές περιπτώσεις τα Τερματικά Έκδοσης Καρτών εκδίδουν εισιτήρια που δεν αναγνωρίζονται από τον «αναγνώστη» ( reader).
  • Να υπάρξει σωστός προγραμματισμός για την έκδοση νέων καρτών σε άτομα, που δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο ή ελευθέρας (Σώματα Ασφαλείας, ΑΜΕΑ κ.λπ).
  • Να γίνουν δοκιμαστικά κλεισίματος των πυλών (μπάρες) ώστε να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία τους και να αποφευχθούν περιστατικά εγκλωβισμού επιβατών.

Για τη Διοίκηση

Ο Πρόεδρος                                       Ο Γεν. Γραμματέας

Ε. Ρενιέρης                                        Π. Κοντογιάννης

8 Comments

  1. Μπορείτε να δείτε τι κάνουν και στις άλλες χώρες για τον έλεγχο των εισιτηρίων. Για παράδειγμα στη Μάλτα που έχουν μικρά λεωφορεία με 2 πόρτες, ο οδηγός εκτελεί και χρέη ελεγκτή γιατί οι επιβάτες μπαίνουν μόνο από τη μπροστινή πόρτα και περνάνε το εισιτήριο από τον καρταναγνώστη που είναι δίπλα του, αλλά επίσης και χρέη εκδότη γιατί μπορείς να προμηθευτείς από τον ίδιο επί τόπου εισιτήριο.
    Τρόποι υπάρχουν…

  2. Εννοείται στο σύστημα του Λονδίνου μετά απο ένα σημείο κάποια τα κλείσανε. Και τους υπαλλήλους του έβαλαν σε άλλα πόστα…

  3. Όποια γνώμη και να έχει κάποιος για τον συγκεκριμένο συνδικαλιστικό φορέα, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει οτι ΟΛΑ τα παραπάνω είναι σοβαρότατα ζητήματα, για τα οποία οι αρμόδιοι προφανώς αδιαφορούν. Είναι εξευτελιστικές οι καθημερινές “κατοχικές” ουρές στα εκδοτήρια, είναι ντροπή, είναι ΑΙΣΧΟΣ!! Και αν πάμε έτσι στα τυφλά και στο κλείσιμο της μπάρας, εκεί είναι που έχει να γίνει το σώσε!

    • Γενικά εαν είχες ακούσει τα ψέματα που είπε ο συγκεκριμένος κύριος προχτές σε ένα κανάλι της τηλεόρασης θα σε έκαναν να μην πιστεύεις ούτε τα μισά από αυτά που λέει το συγκεκριμένο δελτίο τύπου. Μην σου πω όλα.

      • Δεν μπορώ να ξέρω τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Όμως η θλιβερή εικόνα με τις τριτοκοσμικές ουρές είναι αυταπόδεικτη, ορατή αλήθεια. Και αποτελεί όνειδος για μια χώρα (αυτοαποκαλούμενη) ευρωπαϊκή.

        • Συμφωνούμε για την ουρα. Είναι απαράδεκτο. Αλλά αυτά που έλεγε τουλάχιστον στην τηλεόραση μπορείς εύκολα να δεις ότι είναι αισχρά ψέματα ανοίγοντας το athenacard .gr ή ένα άρθρο αυτής εδώ της ιστοσελίδας. Εάν δεν το κάνει επίτηδες και όντως τα πιστεύει αυτά που λέει τότε δεν είναι σε θέση να κανει και υποδείξεις. Εάν όμως έχει τέτοια άγνοια ας κάτσει να διαβάσει λίγο πως λειτουργεί το σύστημα για να μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του.

  4. ”οι συνάδελφοι εκδότες εξοντώνονται αναγκαζόμενοι να εργάζονται πέραν του ωραρίου τους χωρίς διακοπή”. Ας πάνε να δουλέψουν σε κανένα τηλεφωνικό κέντρο για 300€ και θα δουν τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σημαίνει εξόντωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*