Ιστορίες απεργιακής παραπληροφόρησης

  • Ο λόγος για τον οποίο το Athens Transport γεννήθηκε μέσα από τα social media το 2009 ήταν επειδή μέχρι τότε δεν υπήρχε καμία έγκυρη και γρήγορη πηγή ενημέρωσης για τις απεργίες και μεταβολές δρομολογίων στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Οι επίσημες σελίδες των συγκοινωνιακών φορέων ενημερώνονταν τις περισσότερες φορές την τελευταία στιγμή (ακόμα και ανήμερα τη μέρα της κάθε απεργίας). Όσο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οι πληροφορίες που μετέδιδαν ήταν πολλές φορές λανθασμένες σε σημείο παραπληροφόρησης.
  • Εννέα σχεδόν χρόνια αργότερα, με λύπη διαπιστώνουμε πως η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σημαντικά.
  • Η αρχή έγινε τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου όταν το ΑΠΕ-ΜΠΕ (ναι, το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων που με τη βοήθεια της κυβέρνησης μπήκε και μέσα στο μετρό) έστειλε «τηλεγράφημα» που ενημέρωνε για στάση εργασίας των Τρόλεϊ σήμερα, μεταξύ 9:00 – 21:00. Έλα όμως που η ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων αναφέρει πως τα Τρόλεϊ θα λειτουργούν και δεν θα απεργούν τις παραπάνω ώρες. Φυσικά την είδηση μετέδωσαν δεκάδες μέσα ενημέρωσης.
  • Το πρακτορείο δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να στείλει διόρθωση όπως επιτάσσει η δημοσιογραφική δεοντολογία. Η είδηση μάλιστα υπάρχει ακόμα στο site (screenshot) του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
  • Παραπληροφόρησης συνέχεια την επόμενη μέρα, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου όταν το ΑΠΕ-ΜΠΕ (ναι, το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων) μεταδίδει πως το Μετρό θα κινείται από τις 9:00 το πρωί ως τις 21:00 το βράδυ (η ανακοίνωση του σωματείου λέει πως θα λειτουργεί ως τις 16:00). Και πάλι, η είδηση μεταδόθηκε από πολλά μέσα, το πρακτορείο δεν έκανε ποτέ διόρθωση και το δημοσίευμα βρίσκεται ακόμα online (screenshot).
  • Τελικά, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων το πέτυχε με την τρίτη προσπάθεια. Στο χτεσινό άρθρο του, μία μέρα πριν την απεργία, όλες οι πληροφορίες είναι σωστές.
  • Και οι επίσημες σελίδες των συγκοινωνιακών φορέων δυστυχώς δεν παίρνουν άριστα. Οι ανακοινώσεις για τις σημερινές απεργίες δημοσιεύτηκαν χτες το πρωί (ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ), μία μέρα πριν την απεργία, κατά τη συνήθη τακτική. Κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουμε παραδείγματα στάσεων εργασίας για τις οποίες δεν αναρτήθηκε ποτέ ανακοίνωση.
  • Το μεσημέρι, η ΣΤΑΣΥ αποφάσισε να ανεβάσει τις ώρες των τελευταίων δρομολογίων για το Μετρό, τον Ηλεκτρικό και το Τραμ. Ο πίνακας με τα τελευταία δρομολόγια του ΗΣΑΠ (screenshot) μάλλον μπέρδεψε παρά βοήθησε όσους τον είδαν αφού δεν έβγαζε νόημα. Δύο-τρεις ώρες μετά, ο πίνακας διορθώθηκε.
  • Αυτό που δεν διορθώθηκε, μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι ο πίνακας με τα τελευταία δρομολόγια της γραμμής 2 του Μετρό (screenshot). Σύμφωνα με όσα αναγράφονται, ο τελευταίος συρμός στην κατεύθυνση προς Ανθούπολη διέρχεται από Ομόνοια στις 16:07 και από Αττική στις 15:48. Επίσης, ο τελευταίος συρμός προς Ελληνικό διέρχεται από Αττική στις 15:48, από Ομόνοια στις 16:07 και από Σύνταγμα στις 16:00. Αυτό δεν είναι μετρό, είναι η μηχανή του χρόνου!
  • Τον λανθασμένο πίνακα αντέγραψε σήμερα το πρωί και η σελίδα του ΟΑΣΑ.
  • Λεπτομέρειες θα πει κανείς… Δυστυχώς όμως δεν θα συμφωνήσει αυτός που θα χάσει το τελευταίο μετρό σήμερα λόγω λάθους στην επίσημη ανακοίνωση.
  • Μιας και το έφερε η συζήτηση, για ποιο λόγο δεν υπάρχει ένα κεντρικό επίσημο site για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας; Τι απέγινε το tfa.gov.gr που διαφημίζεται πάνω σε όλες τις έξυπνες στάσεις της τηλεματικής;
  • Καλημέρα και καλή υπομονή στους δρόμους!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*