Οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν για τις συγκοινωνίες της Αθήνας – Μέρος 1ο

Όπως κάθε χρονιά, στα πλαίσια της ετήσιας έρευνας του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας, ζητάμε από όσους παίρνουν μέρος στην έρευνα να μας γράψουν λίγα λόγια για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν μετακινούμενοι με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και τι θα πρότειναν να αλλάξει.

Από πέρυσι, αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε μέρος των μηνυμάτων αυτών καθώς παρουσιάζουν ενδιαφέρον και πιστεύουμε πως είναι αντιπροσωπευτικές της γνώμης του επιβατικού κοινού.

Φέτος λάβαμε αριθμό ρεκόρ απαντήσεων που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι η περίοδος διεξαγωγής της έρευνας συνέπεσε με την περίοδο μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Για αυτό το λόγο, θα δημοσιεύσουμε τις απαντήσεις σε 3 μέρη.

Υποχρεωτικά, λόγω του μεγάλου αριθμού των απαντήσεων πρέπει να αφήσουμε έξω αρκετές. Σχεδόν όλες οι απαντήσεις που δεν δημοσιεύουμε ήταν μέχρι 7-8 λέξεις ή ήταν γραμμένες με κεφαλαία ή άσχετες με το θέμα. Εννοείται επίσης πως δεν συμφωνούμε με όλες τις απόψεις που εκφράζονται παρακάτω. Το αντίθετο θα ήταν μάλλον περίεργο.

Δείτε το δεύτερο μέρος των απαντήσεων την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου και το τρίτο μέρος την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου.

Επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσουμε τα πλήρη αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας.


  • Χρειάζεται εκπαίδευση ΟΛΟΥ του προσωπικού (από οδηγούς μέχρι υπαλλήλους στο γκισέ), καλύτερη ενημέρωση προς τους επιβάτες, mobile εφαρμογή για εισιτήρια, καλύτερος συντονισμός των φορέων, μείωση του κόστους των ΜΜΜ (εξορθολογισμός δαπανών – όχι εκπτώσεις σε δρομολόγια και συντήρηση οχημάτων) και πολλά άλλα…
  • Ειδικά για τα λεωφορεία χρειάζεται από τους οδηγούς επαγγελματισμός, ευγένεια και συνέπεια που δεν υπάρχει σήμερα σε μεγάλο ποσοστό.
  • Να γίνουν παραγγελίες νέων οχημάτων λεωφορείων τρολει και ηλεκτρικού δεν επαρκούν και τα περισσότερα είναι σαράβαλα.
  • Οι ηλεκτρονικές ταμπέλες καθώς και κάτι τηλεοράσεις που λένε τα δρομολόγια στον προαστιακό σε μερικούς σταθμούς είναι μονίμως κλειστά ή χαλασμένα.
  • Έλλειψη σοβαρής αντιμετώπισης/διαχείρισης ως επιχείρηση, προς εργαζόμενους, προς επιβάτες.
  • Το φαινόμενο με τους οδηγούς που καπνίζουν πρέπει κάπως να σταματήσει.
  • Όταν υπάρχει καθυστέρηση σε μια γραμμή λεωφορείου ή τρόλει, οι επιβάτες που περιμένουν στη στάση θα έπρεπε να ειδοποιούνται μέσω του πίνακα για την καθυστέρηση. Τα δρομολόγια επιβάλλεται να αυξηθούν εάν θέλετε να αποφύγετε την εισιτηριοδιαφυγή!! Επίσης το λογικό θα ήταν η είσοδος να γίνεται μόνο από τη μπροστινή πόρτα και η έξοδος από τις άλλες 2.
  • Το δημόσιο σύστημα μεταφοράς ή πρέπει να στηριχτεί ή να περάσει στον ιδιωτικό τομέα υπό την προϋπόθεση να έχει 24ωρη εξυπηρέτηση.
  • Αν και η τιμή του εισιτηρίου είναι χαμηλή συγκριτικά με μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, η σχέση ποιότητας-τιμής είναι κάκιστη.
  • Ο προαστιακός σιδηρόδρομος θα πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά: Αύξηση της συχνότητας δρομολογίων και τήρηση αυτών, βελτίωση της ενημέρωσης, επέκταση ωραρίου, αύξηση ελέγχων, απομάκρυνση τοξικομανών και βελτίωση της συμπεριφοράς των εργαζομένων προς το επιβατικό κοινό. Ορισμένες φορές είναι προκλητική και προσβλητική. Στο μετρό και στον ΗΣΑΠ θα πρέπει να αυξηθεί η συχνότητα των δρομολογίων. Στα λεωφορεία επίσης θα πρέπει να αυξηθούν τα δρομολόγια και να τηρούνται. Επίσης οι οδηγοί θα πρέπει να σταματήσουν να πίνουν καφέ και να μιλούν στο τηλέφωνο εν ώρα υπηρεσίας. Ορισμένοι από αυτούς θα πρέπει να οδηγούν λιγότερο επιθετικά.
  • Θα ήθελα οι συγκοινωνίες να έχουν παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης & να ενημερώνουν συχνά τα sites τους. Όσον αφορά τις συγκοινωνίες αυτές καθαυτές, τα λεωφορεία παραμένουν στην ίδια χάλια κατάσταση σε όλους τους τομείς: αραιά δρομολόγια, στριμωξίδι, κάποιες γραμμές λεωφορείων άτυπα σταματάνε τα δρομολόγια κατά τις 10:30-11:00 μμ.
  • Το τραμ είναι άχρηστο και δημιουργεί πιο πολλά προβλήματα από όσα λύνει. Θα ήταν καλύτερο να καταργηθεί.
  • Πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται έλεγχος εισιτηρίου από την μπροστινή πόρτα και τα δρομολόγια να αυξηθούν και να υπάρχουν περισσότερες νυχτερινές γραμμές.
  • Σε σχέση με την προβλεπόμενη αναλογική χρέωση, τη θεωρώ αναγκαία σε μετρό και Προαστιακό (όταν μπει στο νέο σύστημα), αλλά απόλυτα μη λειτουργική σε λεωφορεία, τρόλλεϋ και τραμ (επιβάρυνση και με check-out).
  • Οι οθόνες τηλεματικής δεν λειτουργούν σε πολλά τρόλεϊ, λεωφορεία και στάσεις ή δείχνουν λάθος διαδρομές. Σε πολλές στάσεις δεν υπάρχουν οθόνες.
  • Θα ήθελα να υπάρχουν περισσότεροι λεωφορειόδρομοι και να μην είναι προσβάσιμοι από ΙΧ ώστε να τηρούνται οι χρόνοι των δρομολογίων.
  • Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος έχει αφεθεί στην τύχη του. Οι παλαιοί συρμοί 8ης-10ης παραλαβής πρέπει να αντικατασταθούν (ή να λειτουργούν με 6 βαγόνια όπως οι 11ης)
  • Γίνεται καλή δουλειά για την βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται, αλλά μένει αρκετός δρόμος ακόμα.
  • Να ανανεωθεί ο στόλος των λεωφορείων και να αλληλοκαλύπτονται χρονικά οι συρμοί του μετρό στο Σύνταγμα ειδικά της βραδινές ώρες ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη επί ώρα αναμονή των επιβατών όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Οι γραμμές 2 και 3 του Metro είναι οι μόνες συγκοινωνίες της Αθήνας που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Οι υπόλοιπες επιδέχονται βελτίωσης. Το αντίτιμο των 1,40 για το ενιαίο εισιτήριο είναι υψηλό. Το εισιτήριο από και προς το Αεροδρόμιο είναι υπερβολικά υψηλό.
  • Αν είναι να κάνετε απεργίες φροντίστε να υπάρχουν έστω λίγα δρομολόγια για να εξυπηρετείται ο κόσμος. Όσο δίκιο και να έχετε δεν είναι σωστό να ταλαιπωρείται ο κόσμος.
  • Οι καταγγελίες για οδηγούς προϋποθέτουν τόση γραφειοκρατία που το καθιστά αδύνατο. Κλείνουν τις συσκευές gps στα λεωφορεία κι εξαφανίζονται ενώ περιμένεις στις στάσεις των λεωφορείων και ειδικά στα τελευταία δρομολόγια
  • Να εφαρμόζονται όλα τα δρομολόγια που αναγράφονται στο site του οασα, και να εμφανίζονται στο telematics όλα τα λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγιο! Η γραμμή 420 θα είναι ο θάνατός μας!
  • Η κόκκινη γραμμή του Μετρό να κινείται με την ίδια ταχύτητα και συχνότητα με την μπλε γραμμή. Είναι πιο αργή γραμμή και έχει συχνά καθυστερήσεις!
  • Πολύ βρόμικα λεωφορεία και τρόλεϊ, οι οδηγοί τους αγενείς, μιλάνε στα κινητά τους κάποιοι καπνίζουν μέσα στα λεωφορεία, πολύ αραιά δρομολόγια
  • Να αυξηθεί επιτελούς η ασφάλεια στους σταθμούς μπας και σταματήσουν να κλέβουν
  • Πρέπει να τεθεί όριο όσον αφορά τους όρθιους. Δεν πρέπει να σταματάει το λεωφορείο αν είναι γεμάτο και οι πολίτες πρέπει να μάθουν να περιμένουν το επόμενο. Επίσης δεν μπορούμε να επικυρώνουμε τις κάρτες! Όλες οι νέες αλλαγές δημιουργούν προβλήματα. Επίσης η καθαριότητα του λεωφορείου 732 είναι απαράδεκτη!
  • Θα ήθελα να επισημάνω πως η άποψη κατά την οποία πρέπει να χρεώνεται ο επιβάτης ανάλογα με την έκταση της διαδρομής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει δεκτή στην Ελλάδα όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ούτε το αντίστοιχο δίκτυο(από πλευράς έκτασης) διαθέτουμε, ούτε θα είναι συνετό να υλοποιηθεί ένα τέτοιο μέτρο λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των πολιτών σήμερα.
  • Υπερβολικά πολλές απεργίες για λόγους που δεν γίνονται επαρκώς κατανοητοί από τους επιβάτες που ταλαιπωρούνται. Υπερβολικά αραιά δρομολόγια το καλοκαίρι, για τρεις ολόκληρους μήνες. Αρκετές στάσεις λεωφορείων ακόμη χωρίς ηλεκτρονική πινακίδα τηλεματικής ακόμη και σε κεντρικά σημεία.
  • Εκεί που μένω με εξυπηρετεί μόνο ένα λεωφορείο το οποίο παρόλο που έχει εξαιρετικά λίγα δρομολόγια δεν τα τηρεί (ή δεν γίνονται καν ή γίνονται άλλη ώρα χωρίς ειδοποίηση) λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου στόλου για αυτή τη γραμμή. Άλλα λεωφορεία σε άλλες περιοχές έχουν πολύ πιο συχνά δρομολόγια τα οποία τηρούν σχεδόν πάντα.
  • Αν ο Προαστιακός καταφέρει και καθιερωθεί με δρομολόγια ηλεκτροκίνησης σε όλο το δίκτυο (Πειραιάς – Σ. Λαρίσης – Αεροδρόμιο, Κιάτο – Αεροδρόμιο) και αν αυξήσει το ωράριο λειτουργίας τουλάχιστον μέχρι τις 00:30 τελευταίο δρομολόγιο τότε θα εξυπηρετήσει πάρα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
  • Τα δρομολόγια των λεωφορείων τροποποιούνται βάσει καθημερινού προγράμματος που παραμένει “επτασφράγιστο μυστικό”. Οδηγοί μου έχουν δείξει τυπωμένα χαρτάκια ημερήσιου προγραμματισμού των δρομολογίων τους που διαφέρουν από τα επίσημα ανακοινωμένα προγράμματα του ΟΑΣΑ.
  • Το μετρό αεροδρομίου σταματά πολύ νωρίς το βράδυ, δεν μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει παράσταση, πολιτιστική εκδήλωση κλπ και να επιστρέψει με το μετρό!
  • Τις χρυσοπληρώνουμε χρόνια τώρα. Κι ενώ υπάρχουν πολλά που έχουν γίνει βελτιώσεις, συνεχίζουν να είναι ακριβές οι τιμές σε κάποια πράγματα και κυρίως να προσφέρουν κακές υπηρεσίες λόγω των πολύ λίγων λεωφορείων/τρόλεϊ που υπάρχουν, του πολύ κακού προγραμματισμού σε ωράρια και δρομολόγια και φυσικά των αγενέστατων οδηγών
  • Πιστεύω ότι η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριό και η τοποθέτηση μπαρών δεν θα επιφέρει πρακτικότητα στις μετακινήσεις, αλλά θα δημιουργήσει εντάσεις στους σταθμούς.
  • Πρέπει να αγοραστούν νέα λεωφορεία, να σουλουπωθούν οι στάσεις, να τελειώσουν τα έργα του προαστιακού (ηλεκτροκίνηση, τετραπλή γραμμή, ΣΣ Αθηνών) και να υπάρξει σοβαρότητα στη λειτουργία του, να προχωρήσει η γραμμή 4 και φυσικά πολλά έργα στα μέσα σταθερής τροχιάς. με λίγα λόγια πρέπει να δούμε το μέλλον.
  • Το πιο σημαντικό είναι να τηρούνται τα δρομολόγια και να γίνονται πιο συχνά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός ιδιαίτερα με τα λεωφορεία που χρησιμοποιούν φοιτητές που πάνε στη σχολή τους (230,242,608). Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει.
  • Να βγάλουν κάρτα και οι άνεργοι και τα άτομα ΑΜΕΑ χωρίς κόστος, ώστε να κλείνουν ΟΛΕΣ οι πύλες, για την αποφυγή ατόμων που μπαίνουν χωρίς εισιτήριο και όλους αυτούς που ζητιανεύουν και ζητάνε χρήματα και φωνάζουν ανά στάση. Εναλλακτικά, αν δε κλείσουν όλες οι πύλες, να υπάρχει ελεγκτής ακριβώς μπροστά στην ανοιχτή πύλη όλη την ημέρα, ώστε να βλέπει της κάρτες αυτές πριν μπουν οι άνεργοι και οι ΑΜΕΑ μέσα.
  • Τρεις προτάσεις : 1) Ανανέωση στόλου στα “μπλε” λεωφορεία, 2) παράταση ωραρίου στον ΗΣΑΠ ως τις 2 το πρωί, όπως το μετρό 3) περισσότερα λεωφορεία με νυχτερινά δρομολόγια.
  • Για να πληρώνει ο κόσμος εισιτήριο πρέπει να μπαίνουν ελεγκτές. Για αυτό υποτίθεται πληρώνονται…
  • Απαράδεκτη η κατάσταση των οχημάτων σε μεγάλες κεντρικές διαδρομές όπως π.χ. το 550-όλα τα λεωφορεία διαλυμένα και επικίνδυνα για τους επιβάτες, βρώμικα και θορυβώδη. Στα λεωφορεία έχει χρόνια να γίνει έλεγχος εισιτηρίων με αποτέλεσμα πάνω από τους μισούς επιβάτες να κυκλοφορούν χωρίς εισιτήριο.
  • Κάποιοι οδηγοί λεωφορείων “τρώνε” δρομολόγια και εντελώς συμπτωματικά τις περισσότερες φορές είναι και κλειστή η τηλεματική στα συγκεκριμένα οχήματα. Άρα, να υπάρχουν συνέπειες στους εργαζόμενους που υπονομεύουν και αντιδρούν στην εξέλιξη και τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών για ίδιον όφελος και να επιβραβεύονται και να επαινούνται αυτοί που βοηθούν και προάγουν! Από τις καθαρίστριες μέχρι τους διευθυντές.
  • Οι εργαζόμενοι παλεύουν σε δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες, έχοντας υπουργείο και διοικήσεις σχεδόν απέναντι τους.
  • Στο τμήμα Πλακεντίας-Αεροδρόμιο το δρομολόγια είναι πολύ αραιά και το ωράριο λήγει νωρίς. Το μετρό του αεροδρομίου σπανίως είναι στην ώρα του και αργεί πολύ σε σχέση με τον προαστιακό. Ο προαστιακός εξυπηρετούσε πολύ αλλά με τα νέα δρομολόγια έχουν μείνει μόνο δύο δρομολόγια και μάλιστα συμπίπτουν στην ώρα με αυτά του μετρό, οπότε ουσιαστικά το αεροδρόμιο εξυπηρετείται από δύο δρομολόγια την ώρα, πράγμα που είναι απαράδεκτο.
  • Πρέπει να γίνει πιο προσεχτικός υπολογισμός όσων αφορά τη συχνότητα κάποιον λεωφορειακών γραμμών,άλλες χρειάζονται λιγότερο,άλλα περισσότερο συχνά, βλ. γραμμή 822 σε σχέση με 700
  • Ιδιαίτερα ακριβό εισιτήριο για την ποιότητα της υπηρεσίας ως προς την συχνότητα των λεωφορείων και τα ωράρια εξυπηρέτησης και για λεωφορεία και για μετρό. Μη χρήση της υπηρεσίας της τηλεματικής από τους οδηγούς. Μη τήρηση του προγράμματος δρομολογίων των λεωφορείων καθώς και κακός συγχρονισμός, δηλαδή υπάρχουν λεωφορεία με κοινή διαδρομή για κάποια χιλιόμετρα και έρχονται μαζί αντί να έχουν κάποια διαφορά λεπτών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.
  • Αρχικά, καλό θα ήταν να υπάρξουν περισσότερα οχήματα λεωφορείων, καθώς οι παρακάμψεις δρομολογίων δεν είναι αποκλειστική ευθύνη των οδηγών. Τέλος, η ενημέρωση των δρομολογίων μέσω site, εφαρμογής κλπ. έχει βοηθήσει στη μείωση των παρακάμψεων, όμως, αυτές ακόμα πραγματοποιούνται.
  • Αρκετοί οδηγοί λεωφορείων και τρόλεϊ οδηγούν χωρίς να ενδιαφέρονται αν έχουν ανθρώπους μέσα στο όχημα. Να βάλετε και στα οχήματα ελεγκτές να ελέγχουν την οδηγική συμπεριφορά.
  • Δεν θα πρεπε εξ αρχής να είχαν δεχθεί οι Δ/νσεις των Συγκοινωνιών με την βίαιη επιβολή των ηλεκτρονικών εισιτηρίων αλλά πολύ περισσότερο με την επιβολή για αυτούς που πρέπει να προμηθευτούν προσωποποιημένη κάρτα του κώδικα QR (BARCODE).
  • Ανεπαρκής ενημέρωση σε περίπτωση αλλαγής δρομολογίων των αστικών λεωφορείων (π.χ επεισόδια στο κέντρο, τα δρομολόγια θα αλλαχθούν ή θα σταματήσουν να εκτελούνται). Η τηλεματική έχει πρόβλημα με τις απότομες αλλαγές δρομολογίων, οι χρόνοι που δίνονται συνήθως δεν ισχύουν. Επίσης όταν μία γραμμή προσωρινά δυσλειτουργεί δεν υπάρχει ενημέρωση των πολιτών στην στάση ή την εφαρμογή.
  • Απαράδεκτη αντιμετώπιση ειδικά από τους εργαζόμενους στο μετρό (οδηγούς) και στα λεωφορεία, μεγάλη ταλαιπωρία σε κάθε στάση εργασίας, απαράδεκτα τα αραιά δρομολόγια το Σ/Κ (15 λεπτά αναμονή μεταξύ των δρομολογίων τις Κυριακές!!!)

12 Comments

  1. Είπατε ότι βάζετε τις απόψεις του επιβατικού κοινού. Τι αναρτάτε την κάθε μαλακία που μπορεί να σκεφτεί ο κάθε απολίτιστος μη χρήστης του Τραμ;

    Άκουσον άκουσον…

    • το τραμ είναι ωραίο μέσο και εξυπηρετεί πολλές περιοχές, αλλά η δομή του με τα τόσο μεγάλα δρομολόγια σε απόσταση και άρα διάρκεια το κάνει δύσχρηστο.

      πχ ποιος ο λόγος να πας από το Φάληρο στη βούλα με το τραμ όταν τα Α1 και Β1 σε πάνε ταχύτερα;
      ή ποιος ο λόγος να πας από το Φάληρο στο σύνταγμα με το τραμ όταν με ηλεκτρικό και μπλέ γραμμή θα πας πάλι ταχύτερα ; / ενδεχομένως και με το 040 θα πας ταχύτερα.
      ή ποιός ο λόγος να πας από το σύνταγμα στη βούλα με το τραμ όταν υπάρχει το Α2 ή για ενδιάμεσες αποστάσεις και το Β2

      το σύνταγμα νέος κόσμος είναι περιττό, δεδομένου του ότι υπάρχει η ίδια διαδρομή με το μετρό.
      θα μπορούσε το τραμ να ξεκινά από το νέο κόσμο και να βγαίνει στην παραλία. ( 1η γραμμή )
      από κει θα συνδεόταν με τα παραλιακά τραμ που θα έπρεπε να είναι 2 ξεχωριστά
      ένα που θα πηγαίνει Βούλα (2η γραμμή)
      και ένα που θα πηγαίνει μέχρι τον Πειραιά (3η γραμμή – μάλιστα η επέκταση μέχρι το κέντρο του Πειραιά είναι αμφισβητήσιμο το πόσο θα εξυπηρετεί αυξάνοντας τη διάρκεια της συνολική γραμμής κατά πολύ – ίσως θα ήταν προτιμότερο να λειτουργούσε ως μια 4η ανεξάρτητη γραμμή, κυκλικής τροχιάς)
      αποτέλεσμα συχνότερα επι μέρους δρομολόγια και μικρότερες καθυστερήσεις μιας και μια καθυστέρηση στο δύσκολο τμήμα νέος κόσμος – παλαιό φάληρο ( ή στο κέντρο του πειραιά που έρχεται) , δε θα επηρεάσει τις υπόλοιπες διαδρομές.

      πρακτικά θεωρώ πως μόνο νέος κόσμος, ν. σμύρνη και παλαιό φάληρο εξυπηρετούνται από το τραμ, περιοχές από τις τις οποίες ανεπίτρεπτα λείπει μέσο σταθερής τροχιάς.

      • Το Β1 σε πάει ταχύτερα;
        Κάποιος που μένει Ελληνικό ή Α. Γλυφάδα, πιο γρήγορα πάει με μετρό έως Ν. Κόσμο και από εκεί με τραμ στον Πειραιά, από ότι αν πάρει το Β1.

        • μιλάω για την παραλιακή καθαρά διαδρομή!
          αλλά και πάλι στέκεσαι σε ένα μόνο παράδειγμα που έφερα.

          τα παραδείγματα αυτά ακόμα και εσφαλμένα να είναι δεν αλλάζουν το ότι η δημιουργία ανεξάρτητων γραμμών θα έδινε μεγαλύτερη ευελιξία στο στο τραμ.

          • Εντάξει, αν πάρουμε μόνο την παραλιακή, σωστά. Αλλά και πάλι δεν πάμε στο… άλλο άκρο, στην κατάργηση του τραμ, που γράφει κάποιος αναγνώστης.

          • καλά γενικώς οι ακραίες αποψεις είναι λανθασμένες.

            περα απο συγκεκριμένους κατοίκους της περιοχής όμως που το χρησιμοποιουν ελλείψει άλλης επιλογής, ο ευκαιριακός επιβατης που μια στο τοσο θα επιλέξει να ερθει απο μια μακρινή περιοχη στη γλυφαδα ή στη βουλα ή στον Πειραιά νομιζω οτι θα σχηματίσει κακιστη γνώμη για το τραμ κυριως για τη διάρκεια της διαδρομης.

            και δυστυχώς ο ευκαιριακός χρηστης σπανια θα ψαξει όλες τις λυσεις αλλά θα κοιτάξει τα μέσα σταθερής τροχιάς.

            γενικως παντως οπως ειπα το τραμ ειναι καταπληκτικο μέσο αν οργανωθεί σωστα και θα επρεπε όλοι οι δήμοι στις κεντρικές τους αρτηρίες και χωρίς διακλαδώσεις να είχανε τραμ για να συνδέουν δήμους/περιοχές δίχως άλλα μεσα αλλα και να συνδέουν στάσεις διαφορετικών μέσων.

          • Εγώ, για την διάρκεια της διαδρομής, πιστεύω ότι το τραμ εκτός από μέσο μεταφοράς, λειτουργεί και σαν “sightseeing” μέσο για τους τουρίστες για να δουν την παραλιακή, το κέντρο κλπ.
            Γι’αυτό και πάει αργά και σε τμήματα που οι ράγες δεν είναι πάνω σε δρόμο.

            Αντίθετα, το βράδυ που το χρησιμοποιεί ο κόσμος για να γυρίσει σπίτι του, πάει πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο είχα πάει και γυρίσει από το ΚΠΙΣΝ με τραμ. Όταν γυρναγα, γύρω στις 10-11 το βράδυ, σε ένα τμήμα στο ύψος του παλιού αεροδρόμιο, το τραμ είχε αναπτύξει αρκετά μεγάλη ταχύτητα.

          • συμφωνώ! και γω το χω σκεφτεί!
            αλλά δε γινεται ένα μέσο να είναι πιο πολύ mean of sightseeing παρά of transportation!

            έχοντας ζήσει χρόνια στη Βουδαπέστη, πολη με παρα πολλες γραμμές τραμ και την πιο πολυσύχναστη γραμμη τραμ στην ευρωπη και βλεποντας πως με τα τραμ μπορεις να μετακινηθείς παντου στην πολη με διαφορετικο τροπο απο οτι δε πανε τα μετρο και τα λεωφορεία και ταυτοχρονα να τη θαυμάζεις, δε μοορω παρα να βλεπω πως χωλαίνει το τραμ.
            Και χωλαίνει με διαφορετικο τροπο απο τα λιγα/ αραιά η χαμένα δρομολόγια metro και λεωφορείων, την κακη κατάσταση κάποιον εξ αυτών και την ελλιπή ενημερωση άφιξης τους.

            για αυτο και αν πχ επρεπε να πεις ποιο απο τα βασικα μεσα ( μετρο, λεωφορείο/τρόλεϊ, τραμ ) ειναι πιο ‘ αχρηστο’ θα έλεγες αναπόφευκτα το τραμ.

            εκει φαντάζομαι έγκειται και η αφοριστική ανάρτηση που ξεκινησε το διαλογο αυτό.

          • Σωστά. Αλλά καλό είναι να μην ξεφεύγουμε και να γράφουμε ακραίες ιδέες

          • Φάληρο-Βούλα παίρνει 41 λεπτά, σύμφωνα με το app ‘TfA Metro-Tram’. Ώρα αιχμής, με το λεωφορείο στην παραλιακή, πολύ αμφιβάλλω ότι θα κάνεις λιγότερο. Ενώ το Τραμ δεν πέφτει σε μποτιλιάρισμα και σταματάει σε ελάχιστα φανάρια.

            Όσον αφορά τη διαδρομή ΣΕΦ-Σύνταγμα, το ότι έχει μικρή αξία λόγω της ύπαρξης του ΗΣΑΠ, δε σημαίνει πως είναι άχρηστο το Τραμ να φτάνει στο Σύνταγμα, μιας και ο κόσμος που κατοικεί στις περιοχές: από Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο, μέχρι όλο το μήκος της παραλιακής ως τη Βούλα, δεν εξυπηρετούνται από άλλο μέσο σταθερής τροχιάς και άρα με το Τραμ μπορούν να φτάσουν στο κέντρο.αυτό που λες για τερματικό στον Νέο Κόσμο έχει λογική, αλλά δεν έβλαψε και κανέναν να λειτουργούν παράλληλα τα δύο μέσα στο κομμάτι Νέος Κόσμος-Σύνταγμα (και για λόγους ασφαλείας, αν γίνει κανένα απρόοπτο).

            Φλοίσβος-Σύνταγμα 35′, Νέα Σμύρνη-Σύνταγμα 17′, Καλαμάκι-Σύνταγμα 38′, Γλυφάδα-Σύνταγμα 54′, Βούλα-Σύνταγμα 60 λεπτά – τα ανέφερες κι εσύ.

            Τέλος, όπως επίσης ειπώθηκε, μπορεί να έχει να προτείνει κάποιος, μετατροπές στα δρομολόγια του Τραμ, είναι θεμιτό. Αλλά αυτό απέχει από την άκρως ανόητη, απολίτιστη και απαξιωτική ιδεοληψία του «καταργήστε το, άχρηστο είναι».

    • Η επιθυμία για κατάργηση του Τραμ είναι μία τάση που υπάρχει στην Αθήνα άσχετα με το τι πιστεύω εγώ, εσύ ή όποιος δεν θεωρείς «απολίτιστο» με τα δικά σου κριτήρια.

  2. Να μπουν ηχοπετάσματα στον ηλεκτρικό.Το επίπεδο θορύβου για τα γύρω σπίτια,μαγαζιά κλπ είναι σαφώς πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια και σηκώνει μέχρι και μήνυση .Δεν υπάρχει παρόμοια φαινόμενο στην Ευρώπη

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*