Σεκιουριτάδες τέλος: 200 αστυνομικοί στη φύλαξη του Μετρό

Η αστυνομία μπαίνει και επισήμως στο Μετρό. Μετά από δύο χρόνια υποσχέσεων του υπουργού Χ. Σπίρτζη για απομάκρυνση των εταιρειών security και ανάληψη της φύλαξης του Μετρό από την ΕΛ.ΑΣ., αυτό φαίνεται πως θα γίνει σύντομα πραγματικότητα.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστου Σπίρτζη (με θέμα την εξάρθρωση κυκλώματος Ρομά και υπαλλήλων του ΟΣΕ) ανακοινώθηκε πως 200 αστυνομικοί θα αναλάβουν σύντομα τη φύλαξη των σταθμών Μετρό και ΗΣΑΠ.

Όπως δήλωσε ο κ. Τόσκας, η συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων θα αυξηθεί με στόχο και την ενίσχυση της ασφάλειας των μεταφορών σε όλα τα επίπεδα.

Η ακαταλληλότητα των ιδιωτικών εταιρειών σεκιούριτι να αναλάβουν ένα τόσο σημαντικό έργο όσο η φύλαξη του δικτύου του Μετρό είναι προφανής αν αναλογιστεί κανείς πως τα τελευταία χρόνια έχουμε δράση κυκλωμάτων πορτοφολάδων, κυκλωμάτων πλαστών εισιτηρίων και ομάδων «γνωστών αγνώστων» που έχουν στο στόχαστρό τους το κύκλωμα ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Ο υπουργός μάλιστα έχει ευθέως κατηγορήσει κατά το παρελθόν τις εταιρείες σεκιούριτι λέγοντας πως ευθύνονται για τους βανδαλισμούς σε σταθμούς του Μετρό (χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει ποτέ σχετικά στοιχεία). Αμ και η απομάκρυνση των εταιρειών αυτών από το Μετρό έχει προαναγγελθεί πολλές φορές, οι χρυσοφόρες συμβάσεις (που προφανώς δεν αντικατοπτρίζονται από τους πενιχρούς μισθούς των σεκιουριτάδων) συνεχίζουν να ανανεώνονται επ αόριστον.

Επίθεση στο σταθμό Πανεπιστήμιο

Νέα επίθεση σε σταθμό του Μετρό σημειώθηκε χτες Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου. Μετά την ολοκλήρωση των πορειών διαμαρτυρίας, ομάδα κουκουλοφόρων μπήκε στο σταθμό Πανεπιστήμιο και κατέστρεψε τις πύλες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Η αστυνομία δεν πραγματοποίησε καμία σύλληψη.


Το θέμα της ασφάλειας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς απασχολεί εδώ και χρόνια το Athens Transport. Ακολουθούν σχετικά άρθρα από το 2016 και το 2017:

2016

2017

11 Comments

  1. καταρχήν οι σεκιουριτάδες δεν μπορουν σε περιστατικά όπως βανδαλισμους και κλοπές να επεμβουν και να συλλάβουν τους δράστες,δεν έχουν το δικαίωμα από τον νόμο δηλαδη,μόνο να καλεσουν αμεσως την αστυνομία,αντίθετα με τους αστυνομικούς που και οπλισμενοι είναι και εχουν το δικαίωμα και να επέμβουν και να συλλάβουν,αυτό δεν το ήξεραν οι εκάστοτε υπουργοί και όλοι εκεινοι οι υπεύθυνοι που ηθελαν εταιρειες σεκιούριτυ να αναλάβουν τα μμμ?? ή μαλλον το ήξεραν πολύ καλά άλλά εκαναν τα στραβα ματια και τωρα στα δυσκολα θυμηθηκαν ότι οι κατάλληλοι να προστατέψουν τα μμμ είναι οι αστυνομικοι

  2. 200 (αστυνομικοί) διά 60 περίπου (σταθμούς) διά 3 βάρδιες (αν μιλάμε για όλο το ωράριο λειτουργίας), ίσον… ένας αστυνομικός ανά σταθμό, ανά βάρδια το πολύ δύο (αν και όχι συνεχώς)!

  3. Θέλω να πω τη γνώμη μου, σχετικά με ποιος πληρώνει τις καταστροφές.
    Αν θυμάμαι καλά, υπάρχει εγγύηση ενός έτους για τις πύλες, η οποία, λογικά, λήγει τον Φεβρουάριο. Με λίγα λόγια, από τον Φεβρουάριο και μετά, τυχόν καταστροφές τις πληρώνει ο ελληνικός λαός.
    Εγώ εκεί διαφωνώ. Δεν είναι σωστό, πιστεύω, ο άλλος που μένει Θεσσαλονίκη να πληρώνει τις δικές μας τις πύλες.
    Και γι’αυτο πιστευω, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, πως αν υπάρχει μεγάλος αριθμός καταστροφών μετά τον Φεβρουάριο, το πιο σωστό είναι να αρχίσουν να ανεβάζουν την τιμή του εισιτηρίου, έστω προσωρινά, μέχρι να καλυφθούν τα παραπάνω έξοδα.

    • Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι αυτός που πληρώνει πάντα είναι ο Έλληνας φορολογούμενος και όχι ο κάθε “Αρειανός” και ότι αυτός που εισπράτει είναι η κάθε ιδιωτική εταιρία που προμηθεύει !!!
      Όλα τα άλλα είναι για γέλια!

    • Η εγγύηση που λες δεν νομίζω να καλύπτει βανδαλισμούς.
      Υπάρχει σίγουρα κάποια ασφάλιση για τέτοιες περιπτώσεις αλλά είναι σίγουρο πως καμία ασφαλιστική δεν πρόκειται να δεχτεί να αποζημιώνει επαναλαμβανόμενους βανδαλισμούς όταν δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την αποτροπή τους.
      Ακόμα και αν το τρέχον ασφαλιστήριο τα αποζημιώσει, στο μέλλον δεν πρόκειται να δεχτεί καμία ασφαλιστική εταιρεία να τα ασφαλίσει, εκτός φυσικά και αν το κόστος ασφάλισής τους εκτοξευθεί.

  4. Απόψε γύρω στις 20:00 στο σταθμό Θησείο εισέβαλαν γύρω στα 30 άτομα με επικεφαλείς 2-3 50άρηδες σε ηλικία με κράνη κ κουκούλες μας εβγαλαν έξω όλους τους επιβάτες απο το βαγόνι μπήκαν μέσα και ξεκίνησε το τρένο κανονικά κ έφυγαν!
    Ο securitas ηρθε μετα απο 10 λεπτά!
    Ελλάδα 2017!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*