Κατάργηση και όχι μεταφορά του αμαξοστασίου του Ελληνικού

Σε άλλα ήδη λειτουργούντα αμαξοστάσια θα μεταφερθούν τα λεωφορεία αλλά και οι εργαζόμενοι του αμαξοστασίου της ΟΣΥ στο Ελληνικό, αφού η ΟΣΥ και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να βρουν χώρο στα νότια προάστια για την μετακόμισή του. Η κίνηση αυτή αναμένεται να αυξήσει το κόστος λειτουργίας της εταιρείας εξαιτίας των παραπάνω χιλιομέτρων που θα αναγκάζονται να κάνουν καθημερινά τα λεωφορεία στο δρόμο από και προς το αμαξοστάσιο.

Η μεταφορά του αμαξοστασίου σε χώρο εκτός του παλιού Αεροδρομίου στο Ελληνικό είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για τη έναρξη υλοποίησης της μεγάλης επένδυσης, στα οποία έχουν συμφωνήσει το ελληνικό δημόσιο και ο επενδυτής.

Τα παραπάνω προέκυψαν από απάντηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σχετικά με το πότε αναμένεται να μεταφερθεί το αμαξοστάσιο από το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού. Αφού πρώτα υποστήριξε πως η όλη καθυστέρηση για την έναρξη της επένδυσης οφείλεται στον επενδυτή και όχι στο κράτος (παρόλο που είναι γεγονός πως πολλά προαπαιτούμενα δεν έχουν γίνει ακόμα πράξη από το ελληνικό δημόσιο), στη συνέχεια ανακοίνωσε πως έχει αποφασιστεί να μοιραστεί το έργο του αμαξοστασίου του Ελληνικού σε άλλα αμαξοστάσια προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην επένδυση και το ακίνητο να παραδοθεί στον επενδυτή ως τον Ιούνιο του 2018.

Τέλος, ο υπουργός πρόσθεσε πως γίνονται ενέργειες προκειμένου να βρεθεί κατάλληλος χώρος στα νότια προάστια για τη στέγαση του αμαξοστασίου.

Σύμφωνα με την ΟΣΥ, το αμαξοστάσιο του Ελληνικού είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αμαξοστάσιο στην Αθήνα (μετά το αμαξοστάσιο του Ρέντη) με έκταση 62.780 τ.μ. Εξυπηρετεί συγκοινωνιακά τις περιοχές Αθήνας, Αλίμου, Ελληνικού, Βούλας, Βάρης, Ηλιούπολης, Γλυφάδας, Πειραιά, Υμηττού, Μοσχάτου, Σαρωνίδας κ.α. Η ΟΣΥ διαθέτει επίσης χώρο έκτασης 119.000 τ.μ. στο Θριάσιο ο οποίος όμως δεν έχει μετατραπεί σε ενεργό αμαξοστάσιο. Αν και είχε προταθεί η μεταφορά του αμαξοστασίου Ελληνικού στο Θριάσιο, η μεγάλη απόσταση και το επιπλέον κόστος για την μετακίνηση των οχημάτων ανέτρεψαν το σχέδιο αυτό.

12 Comments

  1. Σαν να μην έφτανε δηλαδή η επιβάρυνση του δημοσίου με τη μεταφορά του αμαξοστασίου, θα επιβαρύνεται επιπλέον και με τα καύσιμα των μετακινήσεων! Λαμπρά! Προς δόξα του κ.Λάτση και της εταιρείας του!

    • Τα ωφέλη που θα έχει η περιοχή από την επένδυση, πιστεύω πως θα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα (έξοδα καυσίμων του ΟΑΣΑ).

      • Να ήταν του ΟΑΣΑ τα μόνα έξοδα, καλά θα ‘ταν – υπάρχουν κι άλλες μετεγκαταστάσεις που πρέπει να γίνουν (με έξοδα του δημοσίου φυσικά!).
        Για τα οφέλη δεν ξέρω: αναπόφευκτα θα υπάρξει κυκλοφοριακή επιβάρυνση και (αν χτιστεί σύμφωνα με το σχέδιο) κλιματολογικές επιπτώσεις από τα πολλά ψηλά κτήρια που θα κόψουν τη ροή της θαλασσινής αύρας προς τις μέσα συνοικίες κ.α.

        • Όταν δικαιολογία για να μη γίνει το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης είναι η θαλασσινή αύρα που δεν θα περνάει στις γειτονιές καταλαβαίνεις γιατί δεν πρόκειται ΠΟΤΈ να πάμε μπροστά

          • Δίπλα στο πάρκο θα βρίσκεται μια ολόκληρη μικρή πόλη, που μόνο θα επιβαρύνει (κυκλοφοριακά κλπ), ενώ θα είναι ιδιωτικό, μια κλειστή “αγορά” χωρίς κανένα όφελος. Το ισοζύγιο είναι εντελώς αμφίβολο.

          • Αστειότητες. Το έργο θα βοηθήσει όλη την Αττική, θα δώσει θέσεις εργασίας και θα διπλασιάσει την αξία των σπιτιων δίπλα στο μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης. Δικαιολογίες τύπου αρχαιολογικοι χώροι και θαλασσινές αυρες είναι δείγματα της ελληνικής άρνησης για εξέλιξη

          • Κάποιες θέσεις εργασίας θα δώσει, αλλά την Αττική δεν θα την βοηθήσει, μάλλον θα την επιβαρύνει. Η αξία των ακινήτων στην περιοχή είναι ήδη μεγάλη, έτσι κι αλλιώς, το αν θα μεγαλώσει κι άλλο ή θα μειωθεί δεν είναι μείζον θέμα.
            Η ποιότητα ζωής στην πόλη μας, απ’ την άλλη, είναι ΜΕΙΖΟΝ θέμα, όπως και η προστασία του πρασίνου, των αρχαιοτήτων, των παλιών κτηρίων κλπ. Έχουμε καταστρέψει την Αθήνα επί σειρά δεκαετιών, γκρεμίζοντας, μπαζώνοντας, τσιμεντάροντας και καταστρέφοντάς την – κι αντί να βάλουμε μυαλό και ν’ αλλάξουμε πορεία, επιμένουμε στον ίδιο καταστροφικό δρόμο?
            Η Αθήνα δεν χρειάζεται ουρανοξύστες κι εμπορικά κέντρα, αλλά κατεδαφίσεις κτηρίων, διατήρηση κι ανάδειξη κάθε παλιού κτηρίου, φύτευση ψηλού πρασίνου, δημιουργία ελεύθερων χώρων, απελευθέρωση των παραλιών – κάτι που θα βοηθήσει και τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη. Μπορεί οι συνθήκες να ‘ναι δύσκολες, αλλά τουλάχιστον ας είναι αυτή η κατεύθυνση που θ’ ακολουθήσουμε – αρκετή καταστροφή έχουμε προκαλέσει!

          • Αυτό ακριβώς. Μπορεί στο πάρκο να υπάρχουν κάποια κτήρια, αλλά το μεγαλύτερο μέρος θα είναι πράσινο και μάλιστα το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
            Άρα γκρεμίζεται το αεροδρόμιο που είναι τσιμέντο και την θέση του παίρνει το πάρκο.
            Και φυσικά συμφωνώ στο να είναι ψηλό. Δεν θέλω να βάλουν μεσογειακά φυτά δηλ. θάμνους σαν στο ΚΠΙΣΝ, αλλά πεύκα, έλατα, κυπαρίσσια κλπ. Αλλιώς δεν έχει νόημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*