Χριστούγεννα στο Μετρό με μπάρες ανοικτές

Αλέξανδρος Λιάρος

Ανοικτές παραμένουν σήμερα, ένα μήνα από τότε που ανακοινώθηκε το σταδιακό κλείσιμό τους, οι πύλες εισόδου και εξόδου στους περισσότερους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ. Στις 20 Νοεμβρίου, όταν το κλείσιμο των πυλών ξεκίνησε από τέσσερις σταθμούς, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε πως όλες οι πύλες θα έχουν κλείσει ως τις 20 Δεκεμβρίου. Λίγες μέρες αργότερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης δήλωσε πως το κλείσιμο θα ολοκληρωθεί ως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο στόχος αυτός δύσκολα θα πραγματοποιηθεί καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα εκκρεμεί η διασύνδεση του συστήματος πυρασφάλειας με τις μπάρες πολλών σταθμών ώστε αυτές να ανοίγουν αυτόματα σε περίπτωση συναγερμού. Με εξαίρεση την περίπτωση που ο υπουργός ανακοινώσει πως «όλες οι πύλες κλείνουν αύριο το πρωί» (κατά το «μόνο ηλεκτρονικές κάρτες από αύριο»), οι περισσότερες πύλες θα είναι ανοικτές τις μέρες των γιορτών.

Από τις 20 Νοεμβρίου όταν έκλεισαν οι μπάρες στους σταθμούς Άγιος Αντώνιος της γραμμής 2 και Αεροδρόμιο, Δουκίσσης Πλακεντίας και Ελαιώνας τις γραμμής 3, οι μόνοι σταθμοί στους οποίους έχει προχωρήσει το κλείσιμο των πυλών είναι ο Άγιος Δημήτριος και το Αιγάλεω.

Με βήμα αργό προχωρά και η υλοποίηση των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Εκτίμηση για το πότε θα ξεκινήσει η έκδοση προσωποποιημένων καρτών για δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης δεν υπάρχει αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του ΟΑΣΑ με όλα τα αρμόδια υπουργεία για την υπογραφή των απαιτούμενων συμβάσεων. Την Παρασκευή πάντως το Υπουργείο Εθνική Άμυνας ανακοίνωσε πως υπεγράφη σύμβαση με τον ΟΑΣΑ για τη δωρεάν μετακίνηση των οπλιτών το 2018.

Το αν βέβαια τα υπουργεία θα τηρήσουν την υποχρέωσή τους να αποζημιώσουν τον ΟΑΣΑ για την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει είναι μία άλλη ιστορία, αφού τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουν την τακτική του «δεν πληρώνω» με θύμα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*