Αλλαγές στα εισιτήρια του Μετρό προς Αεροδρόμιο

Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν σύντομα στα εισιτήρια του Μετρό προς το Αεροδρόμιο. Με πρότασή του προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΑ ζητά την κατάργηση των ομαδικών εισιτηρίων και την επέκταση της χρονικής ισχύος των εισιτηρίων μετ’ επιστροφής.

Συγκεκριμένα, αναμένεται η κατάργηση των εισιτηρίων 2 και 3 ατόμων προς το αεροδρόμιο, αξίας 18 και 24 ευρώ αντίστοιχα. Τα εισιτήρια αυτά εκδίδονται μόνο μέσω Ath.ena Ticket (ένα εισιτήριο για κάθε άτομο) ενώ ισχύουν μόνο όταν όλοι οι ταξιδιώτες μετακινούνται ταυτόχρονα. Λόγω των ανύπαρκτων ελέγχων εισιτηρίων όμως είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αν γίνεται σωστή χρήση των εισιτηρίων αυτών.

Επίσης, ο ΟΑΣΑ ζητά την επέκταση της ισχύος των εισιτηρίων Μετρό προς Αεροδρόμιο μετ επιστροφής, από τις 48 ώρες στις 60 ημέρες. Η σημερινή ισχύς των εισιτηρίων κρίνεται ως πολύ μικρή με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των ταξιδιωτών να αποθαρρύνεται από  τη χρήση τους.

Οι αλλαγές αυτές θα τεθούν σε ισχύ εφόσον υπάρξει Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών.

Και νέες αλλαγές στα εισιτήρια;

Οι παραπάνω αλλαγές ίσως είναι μόνο η αρχή, καθώς όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης από τα αποτελέσματα της χρήσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τις μετακινήσεις που θα οδηγήσουν σε αλλαγές στα εισιτήρια. Ανάμεσα σε αυτές, αναμένεται και η χρέωση ανάλογα με την απόσταση για μετακινήσεις σε Μετρό και ΗΣΑΠ.

Επίσης, αναμένεται και η διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής με μειωμένα εισιτήρια (ή δωρεάν μετακινήσεις) για χαμηλόμισθους και νέους. Σύμφωνα με τον υπουργό θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο (από την έναρξη της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου) προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις για τις αλλαγές αυτές.

Στα πλαίσια της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο ΟΑΣΑ ανέθεσε σε εταιρεία την πραγματοποίησης «έρευνας τύπων κομίστρου σε όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ» με συνολικό κόστος 34.200 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Την περασμένη χρονιά είχε προηγηθεί έρευνα τύπων κομίστρου με τη χρήση ερευνητών κόστους 74.400 ευρώ πλέον ΦΠΑ, έρευνα ικανοποίησης επιβατών από το ηλεκτρονικό εισιτήριο κόστους 18.400 πλέον ΦΠΑ και έρευνα ικανοποίησης επιβατών από την τηλεματική κόστους 12.400 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Από τις έρευνες αυτές δημοσιεύτηκαν μόνο τα αποτελέσματα της τελευταίας.

4 Comments

  1. Έχει ανακοινωθεί ποτέ, γιατί τα εισιτήρια για αεροδρόμιο (λεωφορεία, τραίνα, ΚΤΕΛ) είναι τόσο ακριβά; Πληρώνουν οι συγκοινωνίες κάποιο τέλος για να περνούν από το αεροδρόμιο;

  2. Αυτές οι αλλαγές πρέπει να έχουν ήδη γίνει.

    • Τα εισιτήρια αεροδρομίου 2 & 3 ατόμων έχουν εξαφανιστεί από τα αυτόματα μηχανήματα μήνες τώρα (το καλοκαίρι, πάντως, υπήρχαν)
    • Επίσης, τα ίδια εισιτήρια δεν αναφέρονται καθόλου στο https://athenacard.gr/komistra.dev

    • Στο https://athenacard.gr/komistra.dev γράφει σχετικά με το κόμιστρο “Μετ’ επιστροφής Εισιτήριο Αεροδρομίου του ΜΕΤΡΟ” (18€):
    “Το Μετ’ επιστροφής Εισιτήριο Αεροδρομίου του ΜΕΤΡΟ, ισχύει για μια διαδρομή προς το Αεροδρόμιο και μια από το Αεροδρόμιο, ανεξάρτητα από τον χρόνο επιστροφής.
    Ισχύει επίσης και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ (στο τμήμα του Προαστιακού Μαγούλα-Πειραιάς-Αεροδρόμιο).”

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*