Και νέα έκρηξη κινητήρα λεωφορείου στη γραμμή 608

Δεύτερο περιστατικό έκρηξης σε κινητήρα λεωφορείου μέσα σε δύο μήνες και μάλιστα στην ίδια γραμμή είχαμε σήμερα σύμφωνα με καταγγελία της Ανεξάρτητης Παρέμβασης ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ.

Το περιστατικό συνέβη σήμερα νωρίς το πρωί και πάλι στη γραμμή 608 Γαλάτσι-Νεκροταφείο Ζωγράφου σε λεωφορείο κινούταν στην οδό Πατησίων στο ύψος του ΟΤΕ. Αφού πραγματοποίησε στάση στον ΟΤΕ, κινήθηκε για λίγα μέτρα και ο κινητήρας εξερράγη.

Όπως αναφέρει το σωματείο:

Είχαμε προειδοποιήσει πριν τρεις μήνες (σ.σ. το περιστατικό είχε συμβεί στις 30 Νοεμβρίου) με το περιστατικό το οποίο σημειώθηκε επί της λεωφόρο Κουσίδου στου Ζωγράφου ότι χρειάζεται να παρθούν μέτρα από το υπουργείο μεταφορών, λόγω της παλαιότητας του στόλου. Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία επέλεξε αντί να προχωρήσει σε κινήσεις που να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ακεραιότητα επιβατών και οδηγών, σε τρομοκρατία κατά όσων αναδείκνυαν και αποκάλυπταν στην κοινή γνώμη την κατάσταση που έχουν φτάσει την δημόσια συγκοινωνία.

Κύριοι της κυβέρνησης λάβετε τα μέτρα σας, είσαστε υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί από δω και πέρα σε επιβάτη και οδηγό. Οι επιβάτες και το προσωπικό της ΟΣΥ δεν είναι μόνο νούμερα, είναι ζωές οι οποίες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ για να βγάζουνε το μεροκάματο και να πηγαίνουν στις δουλειές τους.

Το προηγούμενο περιστατικό είχε συμβεί σε λεωφορείο της ίδιας γραμμής το απόγευμα της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου 2017. Σε εκείνη της περίπτωση ο οδηγός είχε επικοινωνήσει με το αμαξοστάσιο του Ελληνικού καθώς ένας θόρυβος ακουγόταν στον κινητήρα από το ύψος της πλατείας Κάνιγγος. Η έκρηξη του κινητήρα έγινε στην οδό Κουσίδου και ενώ το λεωφορείο ήταν γεμάτο με επιβάτες.

Όπως σημειώνει η Ανεξάρτητη Παρέμβαση, και τα δύο λεωφορεία ανήκουν στο ίδιο αμαξοστάσιο το οποίο έχει υψηλό αριθμό βλαβών.

8 Comments

  1. Αντικατάσταση χρειάζονται και μπορούμε κάλλιστα να φτιάξουμε εδώ στην Ελλάδα πολύ ωραία λεωφορεία. Το καλοκαίρι εδώ στην Πάτρα, βλέπω στην παραλιακή λεωφόρο (που οδηγεί και στο νέο λιμάνι…) να πηγαίνει κουστωδία μια σειρά ίδια λεωφορεία, ολοκαίνουργια και πολύ σένια, τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε εξοπλισμό μέσα τους (οθόνες έγχρωμες τηλεματικής, καθίσματα πολυτελαίας κλπ), μιας και με την μηχανή σταμάτησε δίπλα τους και τα χάζευα. Όλα είχαν έμβλημα ελληνικής εταιρείας αμαξωμάτων (σφακιανάκης ή κάτι παρόμοιο αν θυμάμαι καλά) και τα οδηγούσαν κάτι τύποι με κοστούμι παρακαλώ! Ρωτάω έναν οδηγό, όταν μας έπιασε φανάρι, που τα πάνε (για μια στιγμή νόμισα ότι είναι για την Πάτρα τρομάρα μου!!!), και μου είπε ότι είναι μια μεγάλη παρτίδα για το Ζάγκρεμπ στην Κροατία. Όταν τον ρώτησα εάν είναι ελληνικά και γιατί δεν φτιάχνουμε και για εμάς τέτοια, μου απάντησε πως, ναι εδώ φτιάχνονται και ότι πληρώσει κανείς παίρνει ή φτιάχνει.
    Όπως καταλαβαίνετε, ένα μαγαζί πρώτα φτιάχνει το προϊόν του και έπειτα πουλάει και βάζει τιμή και κόστος και εισπράττει. Εδώ στην Ελλάδα, πρώτα εισπράττουμε και μετά, ΑΝ μείνει κανένα ψιλό, κοιτάμε μήπως και φτιάξουμε το προϊόν. Γι’ αυτό μην το συζητάτε άλλο, η λύση είναι μία: αντικατάσταση των παλαιών λεωφορείων με καινούργια φτιαγμένα στην Ελλάδα (ΕΛΒΟ ή όπου αλλού…), και συντήρησή τους μέχρις ενός ορίου. Ά, και μην το ξεχάσω: από όπου περνάει λεωφορειακή γραμμή, ο ασφαλτοτάπητας του δρόμου ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να είναι αστεράτος, χωρίς λακκούβες, χαντάκια και άλλα παρόμοια που φθείρουν τα αμαξώματα και ταλαιπωρούν τους κινητήρες.
    Επίσης ας γίνουμε και σε κάτι σύγχρονο κράτος: όπου υπάρχει στάση λεωφορείου, ορίζεται χώρος στάσης του, διαγραμμισμένος (όπως στην Ευρώπη) και όποιος τολμήσει να σταθμεύσει εκεί, φωτογραφία από κάμερα στο λεωφορείο και €500 πρόστιμο ΑΜΕΣΩΣ και ηλεκτρονικά. Να τελειώνει πια αυτό με τα λεωφορεία που προσπαθούν να σταματήσουν και τους επιβάτες να πρέπει να περάσουν τον μισό δρόμο για να επι/αποβιβαστούν. Όπως καθιερώθηκε το ηλεκτρονικό εισιτήριο, έτσι θα γίνει συνήθεια και αυτό.
    Όσο για την επαρχία, τα είπα προηγουμένως: εμείς εδώ τα καλά λεωφορεία θα τα βλέπουμε μόνο να περνάνε γι’ αλλού, όσο δε για οργάνωση συγκοινωνίας, θα παραμένει το συντομότερο ανέκδοτο. Ας έλθει το τραίνο τουλάχιστον… και όχι επίγειο βεβαίως…

  2. Όσο ο κόσμος δεν πληρώνει, δυστυχώς, αυτά θα γίνονται. Δεν μπορείς να έχεις στόλο λεωφορείων υψηλής ποιότητας τη στιγμή που κανείς δεν πληρώνει.
    Παίρνεις, ό,τι πληρώνεις…

    Παρ’όλα αυτά, ο ΟΑΣΑ πρέπει να διεξάγει πιο συχνούς ελέγχους και σε περίπτωση βλαβών να αποσύρει τα συγκεκριμένα λεωφορεία (μιας και δεν υπάρχει δυνατότητα επισκευής τους).

      • Ο διαγωνισμός για 92 νέα λεωφορεία έχει ξεκινήσει ή θα ξεκινήσει φέτος, νομίζω.

        Να επισκευαστούν δεν γίνεται πάντως, γιατί δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα πρώτον και δεύτερον, τα μοντέλα είναι τόσο παλιά που αποκλείεται ο κατασκευαστής να πουλάει ακόμα ανταλλακτικά.

        • Ανταλλακτικά βρίσκονται, δεν είναι εκεί το θέμα – αν δεν υπάρχουν χρήματα για να έχει συγκοινωνία η Αθήνα, να το κλείσουμε το μαγαζί και να μεταναστεύσουμε όλοι, δεν είναι δικαιολογία αυτή για τόσο ζωτικά θέματα, ιδίως όταν υπάρχουν λεφτά γι’ άλλα κι άλλα!

    • “Παίρνεις, ό,τι πληρώνεις”.
      Ή μάλλον παρέχεις πρώτα την υπηρεσία που σέβεται τον επιβάτη και μετά απαιτείς τη πληρωμή σου. Αλλά η απόφαση ήταν να βάλουν ηλεκτρονικό εισητήριο αντί για επισκεύες ή ανανέωση στόλου. Έχουμε βρει την εύκολη κριτική και για όλα φταίνε οι επιβάτες και οι πολίτες. Λίγο δογματικό μου ακούγεται, και ιδεολογικά προκατειλημμένο.
      Προσθέτω εγώ για να έχουμε στρογγυλή αναπαράσταση της πραγματικότητας.

      • Δεν αντιλέγω πως πρέπει να δοθούν χρήματα και για την ανανέωση του στόλου, αλλά το ότι έπρεπε να μπει το ηλ. εισιτήριο, έπρεπε. Είχε καταντήσει να μην πληρώνει κανένας.

        • Και τώρα αυτό γινεται. Πρέπει να κλείσουν τις πύλες και να κάνουν συχνούς ελέγχους στα λεωφορεία. Γιατί το καθυστερούν τόσο. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο έπρεπε να γίνει χρόνια τώρα. Άσε τους οδηγούς και τους υπαλλήλους να είναι κατά…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*