Θεσσαλονίκη: Όταν ο μετροπόντικας “έστησε” τον υπουργό

Μάταια περίμεναν οι επίσημοι την άφιξη του μετροπόντικα στον υπό κατασκευή σταθμό της Καλαμαριάς ως νωρίς το μεσημέρι, αφού η άφιξή του στο σταθμό καθυστέρησε λόγω της ΔΕΗ και των ισχυρών ανέμων.

Σύμφωνα με το voria.gr, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων έπεσε κολόνα της ΔΕΗ που τροφοδοτεί με ρεύμα την περιοχή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η διάνοιξη του τελευταίου τοιχίου για να μπει ο μετροπόντικας στον σταθμό να καθυστερεί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζη και τη διοίκηση της Αττικό Μετρό να περιμένουν το πράσινο φως από τη ΔΕΗ για το breakthrough του μετροπόντικα.

Με την άφιξη του δεύτερου μετροπόντικα στο σταθμό της Καλαμαριάς (ο πρώτος έφτασε τον περασμένο Νοέμβριο αφού σκάβουν τις δίδυμες σήραγγες με διαφορά 2 μηνών), έχει ανασκαφεί το 58% του μήκους των σηράγγων της επέκτασης και απομένει η άφιξη των TBM στον τελευταίο σταθμό (Νομαρχία) και η σύνδεση των νέων σηράγγων μήκους 4,78 χλμ η καθεμία με την κύρια γραμμή του Μετρό.

Χτες, σε εκδήλωση για τις αστικές συγκοινωνίες που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό καθηγητής Γ. Μυλόπουλος αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης των έργων. Το Νοέμβριο του 2020 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το τμήμα από τη Νέα Ελβετία ως το Συντριβάνι, ενώ δύο μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2021 θα τεθεί σε λειτουργία και η επέκταση έως τη Μίκρα.

Το τμήμα από Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό ως και Συντριβάνι θα παραδοθεί έως και ένα χρόνο αργότερα λόγω των σταθμών Βενιζέλου και Αγίας Σοφία όπου τα έργα ξεκίνησαν το 2017.

Εν τω μεταξύ το ενδιαφέρον σιγά σιγά συγκεντρώνουν και οι υπόλοιπες τρεις επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης: προς Εύοσμο-Κορδελιό, Ευκαρπία-Παπαγεωργίου και προς Αεροδρόμιο. Σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο, μέσα στο 2018 θα δημοπρατηθούν και θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες για τις δύο πρώτες επεκτάσεις μήκους 4,5 με 4 σταθμούς και 5,5 χιλιομέτρων και 6 σταθμούς αντίστοιχα.

Όσον αφορά την επέκταση από Μίκρα προς Αεροδρόμιο, ο κ. Μυλόπουλος επιβεβαίωσε πως η κατασκευή θα γίνει υπέργεια καθώς αυτή είναι η φθηνότερη και γρηγορότερη λύση έναντι της υπόγειας ή της επίγειας κατασκευής.

Το κόστος και των τριών μελλοντικών επεκτάσεων του Μετρό Θεσσαλονίκης αναμένεται να φτάσει τα 1,2-1,3 δις σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*