Σχέδια για εμπορική εκμετάλλευση των σταθμών του Προαστιακού και του ΗΣΑΠ στον Πειραιά

NickChino/flickr.com

Στο προσκήνιο βγαίνουν ξανά τα σενάρια για την εμπορική εκμετάλλευση των σιδηροδρομικών σταθμών του ΗΣΑΠ και του Προαστιακού στον Πειραιά ενώ επιχειρηματικοί όμιλοι από το εξωτερικό φαίνεται πως ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, ως το τέλος του 2018 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί διαγωνισμός της ΓΑΙΑΟΣΕ για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στον τερματικό σταθμό του ΟΣΕ στον Πειραιά ενώ και η ΣΤΑΣΥ ετοιμάζεται να προκηρύξει διαγωνισμό για την παραχώρηση έκτασης στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το αμαξοστάσιο του ΗΣΑΠ με προοπτική ανέγερσης πολυτελούς ξενοδοχείου.

Το έργο στο σταθμό του Προαστιακού αφορά τη δημιουργία μεγάλου εμπορικού κέντρου συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών μέτρων πάνω από το σταθμό. Σύμφωνα με το προσχέδιο θα περιλαμβάνονται εμπορικές χρήσεις, χώροι στάθμευσης 800 θέσεων, πολυχώρος αναψυχής, κεντρική αγορά τροφίμων και άλλα. Το παλιό κτήριο του σταθμού θα διατηρηθεί αποτελώντας τμήμα του νέου ακινήτου αφού έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το 1987.

Τα σχέδια για την ανέγερση εμπορικού κέντρου τύπου mall πάνω από το τερματικό σταθμό του Προαστιακού στον Πειραιά δεν είναι καινούρια αφού η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει εκφράσει τις προθέσεις της εδώ και μία δεκαετία. Η οικονομική όμως κρίση καθώς και προβλήματα με τις χρήσεις γης καθυστέρησαν την όποια κίνηση.

Σήμερα όμως έχουν ολοκληρωθεί η Πολεοδομική Μελέτη και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το ακίνητο και έχει ξεκινήσει η διαβούλευση με τους φορείς με θετική ανταπόκριση από το ΕΒΕΠ, τον Δήμο Πειραιά και την Περιφέρεια Αττικής. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, μέσα στο επόμενο καλοκαίρι θα εκδοθεί το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα αλλά και τα τεύχη δημοπράτησης για να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία που θα γίνει με ΣΔΙΤ μέσω παραχώρησης για 50 έτη με στόχο να υπάρχει ανάδοχος ως το τέλος του 2018.

Και η ΣΤΑΣΥ όμως προχωρεί στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας με παραχώρηση παρακείμενου στον ΟΣΕ ακινήτου 36 στρεμμάτων σε μέρος του οποίου στεγάζεται το αμαξοστάσιο και το μουσείο ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, όπου σε ελεύθερο τμήμα της έκτασης υπάρχει η προοπτική ανέγερσης πολυτελούς ξενοδοχείου.

Η θέση των συγκεκριμένων ακινήτων, απέναντι από το λιμάνι και πλησίον των σταθμών του ΗΣΑΠ (και σε λίγα χρόνια του Μετρό) και του Προαστιακού θα είχε υπό κανονικές συνθήκες οδηγήσει στην εμπορική αξιοποίησή τους εδώ και πολλές δεκαετίες, καθιστώντας τα σημαντικές πηγές εσόδων για το δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Μετά από την αξιοποίηση της έκτασης της ΓΑΙΑΟΣΕ στον Πειραιά αναμένεται να ανοίξει και η συζήτηση για την αξιοποίηση ενός ακόμα μεγαλύτερου χώρου που έχει στο portfolio της η εταιρεία: της έκτασης 110 στρεμμάτων στο σταθμό Λαρίσης.

Πηγή: naftemporiki.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*