Ακινητοποιημένοι 22 από τους 67 συρμούς του Μετρό λόγω ελλείψεων σε ανταλλακτικά

Ακινητοποιημένοι στα αμαξοστάσια εδώ και δύο χρόνια βρίσκονται 22 από τους 67 συρμούς του Μετρό της Αθήνας λόγω βλαβών και ελλείψεων σε ανταλλακτικά σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

Από τους υπόλοιπους 45 συρμούς που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, καθημερινά είναι διαθέσιμοι για κυκλοφορία 40 ή και λιγότεροι λόγω τακτικών συντηρήσεων, με αποτέλεσμα οι συχνότητες των δρομολογίων να μειώνονται συνεχώς.

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό, οι ακινητοποιημένοι συρμοί που βρίσκονται στα αμαξοστάσια Σεπολίων και Ελαιώνα πλέον χρησιμοποιούνται ως πηγή ανταλλακτικών για τους συρμούς που ήδη κινούνται κάτι που προφανώς επιβαρύνει την κατάστασή τους και απομακρύνει το ενδεχόμενο λειτουργίας τους στο κοντινό μέλλον:

Όπως μας εξήγησε το ΣΕΛΜΑ, οι υπόλοιποι συρμοί μπορεί να λειτουργούν κανονικά, ωστόσο οι φθορές του χρόνου είναι δεδομένες και αναγκάζονται να ξηλώνουν τα «υγιή» κομμάτια των αποσυρμένων τρένων και να τα τοποθετούν σε αυτά που κινούνται.

Όπως τονίζουν, αυτό που κάνουν είναι «κανιβαλισμός» σιδηροδρομικού και λοιπού υλικού, που τυπικά απαγορεύεται από τον ίδιο τον κανονισμό της επιχείρησης, ωστόσο επιβάλλεται να το πράττουν, χωρίς μάλιστα κανείς από την εταιρία να τους «κουνά το δάχτυλο».

Σύμφωνα με το σωματείο, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ επικαλείται προβλήματα με τους διαγωνισμού για ανταλλακτικά με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή καν η αναγόμωση πυροσβεστήρων:

Τροχοί συρμών, οι οποίοι είναι κυριολεκτικά λιωμένοι, χαλασμένα φρένα και πυροσβεστήρες που έχουν λήξει εδώ και πέντε χρόνια (!) είναι μερικά από αυτά που προσπαθεί να κρύψει κάτω από το… χαλί η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ. Όπως υποστηρίζουν στους εργαζομένους, το πρόβλημα οφείλεται στη μη καρποφορία των διαγωνισμών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αγοραστούν όλα τα υλικά που κρίνονται απαραίτητα.

Μέσα στα αμαξοστάσια, τόσο στα Σεπόλια όσο και στον Ελαιώνα, υπάρχουν διασκορπισμένοι πυροσβεστήρες, οι οποίοι έχουν λήξει εδώ και χρόνια. Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι γιατί η διοίκηση δεν προχωρά σε αναγόμωση (γέμισμα), όταν, για παράδειγμα, ένας πυροσβεστήρας 12 κιλών κοστίζει μόλις 12 ευρώ και οι εταιρίες που παρέχουν συντηρήσεις έχουν προβλέψει ειδικά μαζικά πακέτα προσφορών.

Το σωματείο καταγγέλλει πως η έλλειψη ανταλλακτικών επηρεάζει τόσο τις συνθήκες εργασίας του τεχνικού προσωπικού που αναγκάζονται να φέρνουν γάντια από τα σπίτια τους για να μη πιάνουν ηλεκτροφόρα καλώδια με γυμνά χέρια, όσο και των επιβατών αφού δεν υπάρχουν λάμπες για το φωτισμό ασφαλείας μέσα στις σήραγγες.

Σε πολλούς εργασιακούς χώρους είναι καμένοι περισσότεροι από τους μισούς λαμπτήρες, με τους τεχνίτες να εργάζονται σε επικίνδυνο ημίφως ή ακόμα και πολλές φορές στα σκοτάδια. «Δεν έχουμε ούτε λάμπες να βάλουμε στο τούνελ. Εχουμε σοβαρές ελλείψεις. Είναι σκοτάδια. Αν συμβεί κάποιο έκτακτο περιστατικό και πρέπει να κατέβει ο κόσμος μέσα στο τούνελ στον πεζοδιάδρομο, θα είναι μέσα στα σκοτάδια!», τονίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ Σπύρος Ρεβύθης. Επιπλέον, όπως σημειώνει, απουσιάζουν υλικά όπως γράσα και βίδες, καθώς ούτε «γάντια για να πιάνουμε τα ηλεκτροφόρα καλώδια και τα πιάνουμε με γυμνά χέρια. Αγοράζουμε από μόνοι μας πανιά και γάντια και τα φέρνουμε από το σπίτι μας», τονίζει.

Άγνοια δήλωσε εν τω μεταξύ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης για τις ελλείψεις σε ανταλλακτικά σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με το σωματείο:

Σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε, πάντως, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας (ΣΕΛΜΑ), με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, προκειμένου να του γίνει ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στο μετρό, ο ίδιος δήλωσε ότι αγνοούσε όλες αυτές τις ελλείψεις, ενώ, όπως εξηγούν οι εργαζόμενοι στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, απόρησε διότι η εταιρία έχει πάρει όλο τον προϋπολογισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους, ο κ. Σπίρτζης τούς «υποσχέθηκε» να διερευνηθεί περαιτέρω το ζήτημα και να δοθεί άμεσα κάποια λύση.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

12 Comments

    • Τουλάχιστον, όταν θα κλείσουν όλες οι πύλες και τα έσοδα θα αυξηθούν κατακόρυφα, δεν θα έχουν δικαιολογίες τύπου «δεν μας φτάνουν τα χρήματα».

      • έτσι όπως πάμε , πρώτα θα χρεωκοπήσει η εταιρία και μετά θα κλείσει τις πύλες. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσα εκατομμύρια έχουν χαθεί σε έσοδα απο τον οκτώμβρη

  1. Πριν έρθει κάποιος φωστήρας να μας πει ότι έχουν αρχίσει και παλιώνουν τα πιο παλιά από τα τρένα μας, ας δούμε εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/London_Underground_1972_Stock

    Συρμοί του ’72 και ακόμα κυκλοφορούν. Φυσικά με συντήρηση και ανακατασκευή όπου χρειάζεται αλλά είναι πιστεύω ενδεικτικό.

    • Πρώτα απ’όλα τα τρένα έχουν διάρκεια ζωής 25 χρόνια, τα οποία μπορούν να αυξηθούν αρκετά με full service. Άρα, αποκλείεται απλά να πάλιωσαν.

      • Ναι, το παραπάνω το έδωσα ως παράδειγμα, όχι ως εξαίρεση.

        Δυστυχώς, τα εγκαίνια “πουλάνε” ενώ η συντήρηση όχι. Δεν είναι Ελληνικό πρόβλημα μόνο, απλά επειδή αυτό τον καιρό είμαστε στριμωγμένοι οικονομικά μας πονάει πιο πολύ.

      • ναι, πιστευω κι εγω οτι εχουν γινει βανδαλισμοι σε καποιους απο τους συρμους και οχι οτι εχουν τετοια καταντια λογω παλαιοτητας

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*