Ανοίγει ο δρόμος για παροχή εκπτώσεων στα εισιτήρια σε χαμηλόμισθους και δημόσιους υπαλλήλους

Με την επερχόμενη ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τις μεταφορές ανοίγει ο δρόμος για την παροχή νέων εκπτώσεων στα εισιτήρια των αστικών μεταφορών σύμφωνα με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Προβλέπεται ακόμα η παροχή εκπτώσεων (ή και δωρεάν μετακίνηση) για εργαζόμενους δημόσιων φορέων.

Σύμφωνα με το άρθρο 86 του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, επιτρέπεται να καθορίζονται εκπτώσεις ή απαλλαγές στο κόμιστρο των μέσων μαζικής μεταφοράς με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια ή με κριτήρια τις ανάγκες μετακίνησης προσωπικού πάσης φύσεως του δημοσίου ή τον αριθμό των δικαιούχων. Οι παροχές αυτές δίνονται με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και του κατά περίπτωση αρμοδίου υπουργού με βάση την ιδιότητα των δικαιούχων.

Οι αποφάσεις αυτές, όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, καθορίζουν τις λεπτομέρειες για την παροχή των εκπτώσεων ή απαλλαγών και δεσμεύουν τους συγκοινωνιακούς φορείς (ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ). Έτσι, πλέον δεν θα απαιτείται ειδική σύμβαση μεταξύ των συγκοινωνιακών φορέων και των υπουργείων αφού η κοινή υπουργική απόφαση θα επέχει θέση σύμβασης.

Τους περασμένους μήνες, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης είχε προαναγγείλει πως μετά την ολοκλήρωση της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο θα ακολουθήσει διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής με το μειωμένο εισιτήριο (ή τη δωρεάν μετακίνηση) να επεκτείνεται και σε άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως οι νέοι και οι χαμηλόμισθοι.

Επίσης, «μετά από εύλογο χρονικό διάστημα», όπως είχε αναφέρει ο υπουργός, αναμένεται να εξεταστεί και η εφαρμογή αναλογικών χρεώσεων, με χρέωση δηλαδή ανάλογα με την απόσταση που διανύει ο κάθε επιβάτης.

Δείτε επίσης: