Σε ποιους σταθμούς Μετρό έχουν κλείσει οι μπάρες – Τι θα γίνει με τις κάρτες των άνεργων & ΑΜΕΑ

Αν κάτι ανέδειξε το σταδιακό κλείσιμο των πυλών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αυτό είναι πως το επιβατικό κοινό δεν έχει ακόμα συνηθίσει τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτήριου. Ή αλλιώς, για να θέσουμε το ζήτημα στη σωστή του βάση, ο ΟΑΣΑ απέτυχε να «εκπαιδεύσει» τους επιβάτες στη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Αν λοιπόν ο μόνος τρόπος να πειστεί ο Αθηναίος να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο ήταν να κλείσουν οι μπάρες στους σταθμούς Μετρό που χρησιμοποιεί, η απορία (που μάλλον θα μείνει αναπάντητη) είναι γιατί αυτό δεν έγινε νωρίτερα.

Ένας σημαντικός λόγος πάντως για τον οποίο δεν μπορούν να κλείσουν όλες οι μπάρες είναι πως ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη η έκδοση και αποστολή προσωποποιημένων καρτών σε άνεργους και ΑΜΕΑ, ενώ υπάρχουν και κατηγορίες επιβατών που δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα κάρτες.

Αναλυτικά η διαδικασία έκδοσης καρτών για άνεργους και ΑΜΕΑ

Έχουν περάσει τέσσερις και πλέον μήνες από όταν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωνε πως αν η Ανεξάρτητη Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων έδινε το ΟΚ (λες και αυτές οι διεργασίες αφορούν τον κάθε επιβάτη), ο ΟΑΣΑ είναι έτοιμος «ακόμα και την επόμενη μέρα» να ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις online για την έκδοση καρτών. Η πραγματικότητα, για μία ακόμα φορά, διέψευσε τον υπουργό.

Παρόλα αυτά, οι μπάρες συνεχίζουν να κλείνουν σε ολοένα και περισσότερους σταθμούς (πλην αυτών που παραμένουν ανοικτές -επισήμως- για τη διέλευσης όσων δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση και -ανεπισήμως- όσων δεν θέλουν να πληρώσουν). Σύμφωνα με τη δική μας καταμέτρηση, και με τη βοήθεια των αναγνωστών μας, οι μπάρες σήμερα είναι κλειστές στους παρακάτω 23 σταθμούς του Μετρό:

  • Ταύρος και Μαρούσι στη γραμμή 1 (ΗΣΑΠ),
  • ΑνθούποληΆγιος ΑντώνιοςΣεπόλιαΣταθμός ΛαρίσηςΜεταξουργείοΑκρόπολη, Νέος ΚόσμοςΆγιος ΙωάννηςΆγιος ΔημήτριοςΕλληνικό στη γραμμή 2 και
  • Αγ. ΜαρίναΑιγάλεωΕλαιώναςΚεραμεικόςΕυαγγελισμόςΜέγαρο Μουσικής, ΠανόρμουΚατεχάκηΕθνική ΆμυναΧαλάνδρι, Δουκίσσης Πλακεντίας, Αεροδρόμιο στη γραμμή 3
  • Σύνταγμα των γραμμών 2 και 3

Όσον αφορά τις κάρτες για τους άνεργους και ΑΜΕΑ, εκτός απροόπτου από αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαδικασία «φόρτωσης» των δωρεάν μετακινήσεων στις κάρτες των κατόχων τους. Το τρίτο και τελευταίο βήμα δηλαδή (μετά την έκδοση και την ενεργοποίηση) που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες για τη μετακίνησή τους.

Καθυστερήσεις όμως παρατηρούνται και στο πρώτο βήμα, δηλαδή την έκδοση των καρτών. Δεκάδες αναγνώστες μας έχουν γράψει τις τελευταίες μέρες πως ενώ έχουν κάνει online αίτηση ακόμα και τον Ιανουάριο, οι κάρτες είτε βρίσκονται ακόμα προς παράδοση είτε δεν έχουν καν εκδοθεί και παραδοθεί στα ΕΛΤΑ Courier. Η ειρωνεία είναι πως πριν από δυόμιση εβδομάδες ο ΟΑΣΑ ισχυριζόταν πως έχει ολοκληρωθεί η έκδοση και αποστολή όλων των καρτών.

Με αυτούς τους ρυθμούς, η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, που υποτίθεται θα είχε ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα.

Δείτε επίσης: