Αγγλία: Δωρεάν μετακινήσεις στα Λεωφορεία για τους νέους υπόσχονται οι Εργατικοί

Δωρεάν μετακινήσεις για τους νέους κάτω των 25 ετών με τα λεωφορεία σε πόλεις της Αγγλίας θα περιλαμβάνει το προεκλογικό πρόγραμμα των Εργατικών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι πόλεις στις οποίες τα λεωφορεία βρίσκονται υπό τον έλεγχο του δημοσίου ή έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες μέσω franchising θα λάβουν πόρους προκειμένου να παρέχουν δωρεάν μετακινήσεις στους νέους. Το σχέδιο έχει ως στόχο την αποϊδιωτικοποίηση των τοπικών συγκοινωνιών που τα τελευταία χρόνια παραχωρούνται σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με τους Εργατικούς, θα βοηθηθούν συνολικά 13 εκατομμύρια νέοι που θα εξοικονομήσουν ως και 1.000 λίρες το χρόνο. Το κόστος του μέτρου θα φτάσει τα 6,7 δις λίρες ως το 2021 τα οποία θα προέλθουν από το 1/5 των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ., ποσό που αναμενόταν να δοθεί για οδικά έργα.

Σύμφωνα με τον σκιώδη υπουργό Συγκοινωνιών των Εργατικών Andy McDonald, το μέτρο αναμένεται να δώσει κίνητρο προκειμένου οι συγκοινωνίες να επιστρέψουν υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Καθώς οι ιδιώτες επιλέγουν να εκτελούν μόνο τα πιο επικερδή δρομολόγια, οι τοπικές κοινότητες συνεχίζουν να χρηματοδοτούν την εκτέλεση των λιγότερων επικερδών δρομολογίων. Τα λεωφορεία είναι απαραίτητα για την μείωση της κίνησης και την προστασία του περιβάλλοντος αλλά οι ιδιώτες κάνουν δρομολόγια για το κέρδος και όχι για τον λαό, είπε ο McDonald.

Οι μετακινήσεις με λεωφορεία μειώνονται συνεχώς, με τους νέους κάτω των 21 ετών να έχουν μειώσει τις διαδρομές τους με αυτά κατά 40% την τελευταία δεκαετία.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών Nusrat Ghani υποστηρίζει πως οι εξαγγελίες των Εργατικών είναι ξεκάθαρα ψηφοθηρικές και πως οι Εργατικοί δεν θα καταφέρουν να εφαρμόσουν το μέτρο αφού το κόστος του μπορεί να εκτιναχθεί ως και τις 13 δις λίρες. Οι Συντηρητικοί προτείνουν το δικαίωμα παραχώρησης δωρεάν ή φθηνότερων μετακινήσεων στους νέους να παραμείνει στις τοπικές αρχές.

Πηγή: theguardian.com