Δημοτική συγκοινωνία με ηλεκτρικά λεωφορεία από τη ΔΕΗ

Ηλεκτρικά λεωφορεία που θα κινούνται με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, μαζί με τους σταθμούς φόρτισης και υπηρεσίες συντήρησης, επισκευής, ανακύκλωσης των μπαταριών κ.λπ., θα παρέχει η ΔΕΗ στους δήμους, στο πλαίσιο της νέας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας για διείσδυση στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Ήδη η ΔΕΗ έχει υπογράψει, από τον περασμένο Νοέμβριο, μνημόνιο συνεργασίας με την πολωνική εταιρεία Solaris Bus & Coach που διαθέτει τεχνογνωσία στον τομέα. Το «προϊόν» που ετοιμάζεται θα αφορά καταρχήν τη δημοτική συγκοινωνία και θα περιλαμβάνει συνολική λύση για την ηλεκτροκίνηση: από την προμήθεια των οχημάτων και της ενέργειας μέχρι τους σταθμούς ανεφοδιασμού και την επισκευή βλαβών. Προβλέπεται επίσης ότι η ενέργεια που θα καταναλώνεται για τις αστικές μεταφορές των δήμων θα συνοδεύεται από πράσινα πιστοποιητικά.

Σε πρώτη φάση θα επιλεγεί ένας δήμος για πιλοτική εφαρμογή και στόχος στη συνέχεια είναι να επεκταθεί το σύστημα σε περισσότερους δήμους.

Όσον αφορά τα σχέδια για την ηλεκτροκίνηση στον ΟΑΣΑ, αναμένεται αρχικά η προσθήκη στον στόλο 12 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων τα οποία είναι ανάμεσα στα 92 που θα αγοραστούν με χρηματοδότηση από την περιφέρεια Αττικής.

Ο ΟΑΣΑ σχεδιάζει επίσης την προμήθεια 400 επιπλέον Λεωφορείων και Τρόλεϊ με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο κάποια από αυτά τα Λεωφορεία να είναι ηλεκτρικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: