Προσεχώς τα ΚΤΕΛ Αττικής «θα εκτελούν δρομολόγια για λογαριασμό του ΟΑΣΑ»

Costas S. T. /flickr.com

Συνεργασία με όλους να βγαίνουν κερδισμένοι ή παράθυρο για ιδιωτικοποίηση των γραμμών λεωφορείων της Αθήνας; Σύντομα, είναι πολύ πιθανό πως ο ΟΑΣΑ θα αναθέσει στα ΚΤΕΛ την πραγματοποίηση δρομολογίων με δικά τους λεωφορεία.

Σύμφωνα με άρθρο του irafina.gr, ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του την περασμένη εβδομάδα, πως «υπάρχει συμφωνία» ώστε πριν το 2019 τα λεωφορεία ΚΤΕΛ να αρχίσουν να πραγματοποιούν δρομολόγια προς το λιμάνι της Ραφήνας με εισιτήρια του ΟΑΣΑ ενώ τα ΚΤΕΛ θα πληρώνονται με χιλιομετρική αποζημίωση από τον ΟΑΣΑ.

Ουσιαστικά, τα ΚΤΕΛ Αττικής θα πραγματοποιούν δρομολόγια με δικά τους λεωφορεία για λογαριασμό του ΟΑΣΑ με το αντίτιμο του εισιτηρίου να πηγαίνει στον οργανισμό και τα ΚΤΕΛ να αποζημιώνονται στη συνέχεια ανάλογα με την επιβατική κίνηση ή τον αριθμό των δρομολογίων. Εφόσον μιλάμε για γραμμές (όπως προς το λιμάνι της Ραφήνας) που δεν εξυπηρετούνται ήδη από λεωφορεία του ΟΑΣΑ -και που μάλιστα βρίσκονται εκτός από την προβλεπόμενη από το νόμο περιοχή ευθύνης του οργανισμού- τότε έχουμε να κάνουμε με μία μορφή επιδότησης προς τα ιδιωτικά ΚΤΕΛ που θα έχει ως σκοπό τη μείωση του κόστους μετακίνησης για τους επιβάτες.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτού του είδους η επιδότηση προς τα ΚΤΕΛ θα επεκταθεί και σε άλλους προορισμούς της Αττικής που δεν εξυπηρετούνται από τις γραμμές του ΟΑΣΑ (π.χ. Μαρκόπουλο) ή ακόμα και σε γραμμές που μέχρι σήμερα εξυπηρετούνται από λεωφορεία του ΟΑΣΑ (π.χ. προς Ανάβυσσο). Το θετικό είναι πως έτσι θα μειωνόταν το κόστος μετακίνησης για τους επιβάτες, αφού τα εισιτήρια των ΚΤΕΛ είναι πιο ακριβά από εκείνα του ΟΑΣΑ ακόμα και για σχετικά κοντινούς προορισμούς, ενώ, αν επεκταθεί και σε δρομολόγια που σήμερα εκτελεί ο ΟΑΣΑ θα απελευθερωθούν λεωφορεία τα οποία μπορούν να δρομολογηθούν σε άλλες γραμμές.

Το αρνητικό είναι πως μία τέτοια κίνηση μπορεί να θεωρηθεί ως προάγγελος ιδιωτικοποίησης για τις γραμμές λεωφορείων. Ενώ για κάποιους η αύξηση του ανταγωνισμού και η είσοδος ιδιωτών μπορεί να είναι θετική, για άλλους, όπως για παράδειγμα τους εργαζόμενους στις δημόσιες συγκοινωνίες, θα θεωρηθεί κόκκινο πανί.

Τα τελευταία 2 χρόνια, ο ΟΑΣΑ έχει σε δύο περιπτώσεις προχωρήσει σε επέκταση των δρομολογίων του σε περιοχές που μέχρι πρότινος εξυπηρετούνταν μόνο από τα ΚΤΕΛ Αττικής. Η αρχή έγινε τον Οκτώβριο του 2016 με την δημιουργία της γραμμής 123 από τη Σαρωνίδα αρχικά ως την Ανάβυσσο και από τον Μάρτιο του 2017 με την επέκτασή της ως την Παλαιά Φώκαια.

Από το περασμένο καλοκαίρι, ο ΟΑΣΑ επέκτεινε τη λεωφορειακή γραμμή 314 που έφτανε ως την Παλλήνη κατά 11,5 χιλιόμετρα ώστε να τερματίζει στη Ραφήνα (για την ακρίβεια το τέρμα είναι στο Νέο Βουτζά). Αν και η γραμμή δεν φτάνει ως το λιμάνι της Ραφήνας (το κοντινότερο σημείο που προσεγγίζει είναι η Διασταύρωση Ραφήνας) εντούτοις κάνει κάπως ευκολότερη τη μετάβαση προς και από το λιμάνι.

Και στις δύο περιπτώσεις είχαμε εκφράσει απορία για τη μη αντίδραση από την πλευρά των ΚΤΕΛ Αττικής περί κλοπής συγκοινωνιακού έργου. Οι εξελίξεις, όπως τις ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ραφήνας, ίσως να αποτελούν την απάντηση που ψάχναμε.

Δείτε επίσης: