Καταργήθηκε η γραμμή Α16. Μέχρι Αιγάλεω τα λεωφορεία από Ελευσίνα

Στην κατάργηση της λεωφορειακής γραμμής Α16 που ένωνε την Ελευσίνα με το κέντρο της Αθήνας (πλατεία Κουμουνδούρου) προχώρησε ο ΟΑΣΑ από την 1η Μαΐου 2018. Ταυτόχρονα, η γραμμή 876 που έφτανε ως το σταθμό Μετρό της Αγίας Μαρίνας επεκτάθηκε για λίγες εκατοντάδες μέτρα ως και το σταθμό του Αιγάλεω. Η νέα ονομασία της γραμμής είναι 876 Ελευσίνα – Στ. Αιγάλεω (κυκλική).

Οι αλλαγές αυτές γίνονται στα πλαίσια της μετατροπής των λεωφορειακών γραμμών σε τροφοδοτικές του Μετρό και της αποσυμφόρησης του κέντρου της Αθήνας. Παρόλο που αυτό αποτελεί στόχο του ΟΑΣΑ εδώ και μία και πλέον δεκαετία οι όποιες αλλαγές γίνονται με αργούς ρυθμούς.

Πλέον, για τη μετάβαση στο κέντρο της Αθήνας από την Ελευσίνα θα απαιτείται μετεπιβίβαση στο Μετρό στους σταθμούς Αγία Μαρίνα ή Αιγάλεω. Το τμήμα της διαδρομής από Αιγάλεω ως το κέντρο της Αθήνας καλύπτεται επίσης από τις λεωφορειακές γραμμές 813 και 856.

Αν και η γραμμή Α16 καταργήθηκε, διατηρείται ένα πρωινό δρομολόγιο καθημερινά στις 5:00 π.μ. από πλατεία Κουμουνδούρου ως Ελευσίνα εκτελούμενο από τη γραμμή 876.

Σημειώνεται επίσης πως τα δύο βραδινά δρομολόγια (καθημερινά στις 23:25 και 00:00) της γραμμής 865 Πλ. Κουμουνδούρου – Μάνδρα (μέσω Ασπροπύργου και Ελευσίνας) εκτελούνται πλέον με αφετηρία το αμαξοστάσιο Βοτανικού (ανταπόκριση με σταθμούς Ελαιώνας, Αιγάλεω και Αγία Μαρίνα του Μετρό).

Από την πλατεία Κουμουνδούρου συνεχίζουν προς το παρόν να αναχωρούν κανονικά τα λεωφορεία των γραμμών 836 προς Παλάσκα και Γ16 προς Ασπρόπυργο.