Με συνεργασία ΟΣΕ – Motor Oil μία εγκαταλελειμμένη σιδηροδρομική γραμμή μπαίνει ξανά σε λειτουργία

Με πρωτοβουλία της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ, που θα αναλάβει και την πλήρη χρηματοδότηση του έργου, και τη συνεργασία του ΟΣΕ, η παλιά σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ των Αγίων Αποστόλων και του Ισθμού της Κορίνθου πρόκειται να επαναλειτουργήσει για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των βιομηχανιών της περιοχής.

Πρόκειται για τμήμα της παλιάς μετρικής γραμμής που ένωνε την Αθήνα με την Πελοπόννησο και πλέον βρίσκεται εγκαταλελειμμένη για πάνω από 1ο χρόνια. Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ θα ανακαινισθούν 10 χιλιόμετρα περίπου της γραμμής, από το διυλιστήριο της εταιρείας στους Αγίους Θεοδώρους ως τον Ισθμό της Κορίνθου. Στη συνέχεια, η γραμμή θα περιέλθει στον ΟΣΕ και θα μπορεί να χρησιμοποιείται από όλες τις σιδηροδρομικές εταιρείες για την εκτέλεση εμπορικών ή και επιβατικών δρομολογίων.

Όπως ανακοινώθηκε, η γραμμή θα είναι μικτού εύρους ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει μετρικούς συρμούς αλλά και να είναι συμβατή με το υπόλοιπο δίκτυο. Εξάλλου, προβλέπεται πως θα υπάρχει διασύνδεση (λογικά στην περιοχή του Ισθμού) με το κανονικό δίκτυο ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται ακόμα και διεθνή δρομολόγια για τους εμπορικούς συρμούς. Τα έργα αναμένεται να διαρκέσουν ένα με ενάμιση χρόνο και θα πραγματοποιηθούν εξολοκλήρου με ευθύνη και χρηματοδότηση της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ.

Τον περασμένο Ιανουάριο ανακοινώθηκε πως πρόκειται να επαναλειτουργήσει ένα ακόμα τμήμα της ίδιας γραμμής, από το ΣΚΑ ως την Ελευσίνα. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει συμμετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων μέσω χρηματοδότησης των σχετικών μελετών. Ωστόσο, τα έργα θα γίνουν από την ΕΡΓΟΣΕ, που θα πρέπει να εξασφαλίσει και την απαραίτητη χρηματοδότηση, κάτι που μάλλον σημαίνει πως θα αργήσουν πολύ να κυκλοφορήσουν τρένα σε εκείνο το τμήμα.

Εφόσον τα έργα αυτά ολοκληρωθούν, τρία τμήματα της παλιάς μετρικής γραμμής από την Αθήνα ως την Κόρινθο θα παραμένουν εγκαταλελειμμένα: από τους Αγίους Αναργύρους ως το ΣΚΑ, από την Ελευσίνα ως τους Αγίους Θεοδώρους και από τον Ισθμό ως την Κόρινθο. Η υπόλοιπη γραμμή από την Κόρινθο ως την Πάτρα έχει σε μεγάλο μήκος ήδη αποξηλωθεί λόγω των έργων κατασκευής της νέας γραμμής.

Ακολουθεί μέρος του δελτίου τύπου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:

Κατά την παρουσίαση του πλαισίου συνεργασίας ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, δήλωσε, ότι «Η βασική αρχή της πολιτικής της κυβέρνησης για τις υποδομές, είναι να ενταχθούν τα έργα στην υπηρεσία των παραγωγικών δυνάμεων και των κοινωνικών αναγκών. Θεωρώ, ότι η συμφωνία που έγινε, είναι μια πρότυπη συμφωνία που υπηρετεί αυτή την αρχή. Μιλάμε για τη σύνδεση από τους Αγίους Θεοδώρους μέχρι τον Ισθμό με σιδηροδρομική υποδομή η οποία θα έχει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές» Και πρόσθεσε: «Είναι κατά τη γνώμη μου πραγματικά ελπιδοφόρο, μέσα στην κρίση, συγκεκριμένες εταιρείες να χρηματοδοτούν υποδομές που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Και αυτό το βλέπετε τον τελευταίο καιρό και στις σιδηροδρομικές Υποδομές και στις Υποδομές των αεροδρομίων. Είναι αν θέλετε ένα παράδειγμα προς μίμηση και για πολλούς άλλους. Εγώ θα ήθελα να ξαναευχαριστήσω γι’ αυτή τη συνεργασία και να βάλουμε ένα χρονικό όριο για να έχουμε την ίδια συνεργασία και στη Θεσσαλονίκη που έχετε αντίστοιχες υποδομές».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξήγησε, ότι «Η συγκεκριμένη σιδηροδρομική υποδομή δε θα υπηρετεί μόνο τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ αλλά όλες τις βιομηχανίες της περιοχής. Και βέβαια καταλαβαίνετε τις κοινωνικές ανάγκες που υπάρχουν για τη μεταφορά τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των εργαζομένων στην ευρύτερη βιομηχανική ζώνη. Όπως καταλαβαίνετε επίσης και τα θετικά αποτελέσματα που θα υπάρχουν για όλες τις βιομηχανίες της περιοχής, να συνδεθούν με το βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο, όταν το Φθινόπωρο ολοκληρώνεται η σιδηροδρομική υποδομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη με ηλεκτροκίνηση και η Θεσσαλονίκη – Ειδομένη για την έξοδο της χώρας προς τα Βαλκάνια και προς την Κεντρική Ευρώπη».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Παναγιώτης Θεοχάρης ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «Ο ΟΣΕ έχει ξεκινήσει μια ολόκληρη δραστηριότητα με σκοπό να ενισχύσει την ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών στο σύνολο του σιδηροδρομικού δικτύου και αυτό είναι μια απόδειξη της προσπάθειας που κάνουμε». Και πρόσθεσε, ότι για το συγκεκριμένο έργο, «Ο ΟΣΕ με τις δικές του δυνάμεις θα εισφέρει με τα μηχανήματα και την τεχνογνωσία που διαθέτει, έτσι ώστε να έχουμε μια σιδηροδρομική υποδομή η οποία θα εντάσσεται στο σύνολο της εθνικής υποδομής».

Ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Εταιρείας ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) – Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε Κ. Ιωάννης Βαρδινογιάννης υπογράμμισε από την πλευρά του: «Εγώ πρέπει να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκομένους φορείς για τη γρήγορη και αποτελεσματική επίλυση ενός προβλήματος, μιας πρότασης, που ήταν τουλάχιστον 5-6 χρόνια πίσω κατατεθειμένη κι αυτή τη φορά υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ». Και πρόσθεσε: «Άρα πρέπει να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους του ΟΣΕ ξεχωριστά με τα ονόματά τους, δε θα τα πω, και τον κ. Υπουργό ο οποίος είχε την πολιτική βούληση και την αμεσότητα να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια. Θέλω να τονίσω, ότι είναι το αυτονόητο, να θέλει οποιαδήποτε βιομηχανία να συνδεθεί μ’ ένα δίκτυο για να μπορεί να έχει πιο δυνατή θέση στο κομμάτι των μεταφορών των προϊόντων της. Αυτό το αυτονόητο, δυστυχώς μέχρι πρότινος δεν ήταν αυτονόητο. Κι ενώ είχαμε όλη τη διάθεση να το χρηματοδοτήσουμε σαν εταιρεία, υπήρχαν διάφορα προβλήματα. Τώρα πια δεν υπάρχουν και είμαι αισιόδοξος ότι σ’ ένα χρόνο από τώρα, ενάμιση, θα μπορούμε να κάνουμε τα εγκαίνια και να προχωρήσουμε σε νέες δραστηριότητες»

Ο Αν. Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) – Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε κ. Ιωάννης Κοσμαδάκης, τόνισε από την πλευρά του: «Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να συμφωνήσουμε και να επιβεβαιώσουμε με υπογραφές τη σύνδεση της βιομηχανικής περιοχής που είναι γύρω από τα διυλιστήρια με το κεντρικό εθνικό δίκτυο» Σημείωσε ακόμη: «Μέχρι τώρα είχαμε μια άριστη διασύνδεση με τη θάλασσα και με τη στεριά. Αυτή τη φορά, τώρα ξεκινάμε να έχουμε και με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Θα μας ενώσει με τη Θεσσαλονίκη, μας ενώνει γενικώς, με τα πολλά υποσχόμενα σχέδια του ΟΣΕ, να κάνει το σιδηροδρομικό δίκτυο ευρωπαϊκού επιπέδου όπως πρέπει στη χώρα μας».