Χωρίς μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων μένουν οι περισσότερες στάσεις του Τραμ

Χωρίς μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων θα μείνουν οι περισσότερες στάσεις του Τραμ καθώς η ΣΤΑΣΥ προσπαθεί να αυξήσει τον αριθμό των μηχανημάτων στους σταθμούς του Μετρό, μεταφέροντας εκεί μηχανήματα από το δίκτυο του Τραμ.

Καθώς το κλείσιμο των πυλών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους σταθμούς του Μετρό ολοκληρώνεται, το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα εξακολουθεί να ζητά λύση θα είναι η ύπαρξη μικρού αριθμού μηχανημάτων έκδοσης και επαναφόρτισης ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι και σήμερα υπάρχουν σταθμοί του Μετρό με κλειστά εκδοτήρια και με μόλις δύο μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, ενώ σε κεντρικούς σταθμούς, οι ουρές μπροστά στα εκδοτήρια και στα αυτόματα μηχανήματα δεν λένε να εξαφανιστούν.

Κύρια αιτία όλου αυτού είναι ο κακός σχεδιασμός του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου εδώ και χρόνια. Κατά τη φάση του σχεδιασμού, η τότε ΑΜΕΛ που λειτουργούσε τις γραμμές 2 και 3 του Μετρό υπολόγιζε πως δεν θα χρειαστεί κανένα νέο μηχάνημα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους σταθμούς του Μετρό αφού τα παλιά μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων απλά θα μετατρέπονταν τα ηλεκτρονικά.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Από όλα τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων του Μετρό μόνο ένας αριθμός από αυτά είναι σε θέση να εκδώσει ηλεκτρονικά εισιτήρια μετά την ενημέρωση του λογισμικού τους. Η ΣΤΑΣΥ με μεγάλη καθυστέρηση έχει ζητήσει μέσω απευθείας ανάθεσης από την ισπανική εταιρεία Indra, την κατασκευάστρια των μηχανημάτων, την ενημέρωση του λογισμικού τους. Το πότε θα ολοκληρωθεί αυτό είναι άγνωστο.

Εν τω μεταξύ, πέραν από τους σταθμούς του Μετρό, κανείς δεν είχε προνοήσει ότι θα χρειαστεί να τοποθετηθούν μηχανήματα και στους σταθμούς του Προαστιακού, αφού ΟΑΣΑ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμφώνησαν στην από κοινού χρήση της ίδιας τεχνολογίας για το ηλεκτρονικό εισιτήριο κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ενώ η μετάβαση βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη.

Έτσι, τώρα η ΣΤΑΣΥ προσπαθεί να καλύψει τα κενά μέσω μεταφοράς μηχανημάτων από τις στάσεις του Τραμ στους σταθμούς του Μετρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, 26 από τις 48 στάσεις του Τραμ θα μείνουν χωρίς μηχανήματα έκδοσης και επαναφόρτισης εισιτηρίων, ενώ στις υπόλοιπες στάσεις θα υπάρχει μόλις ένα μηχάνημα, ακόμα και αν υπάρχουν διπλές αποβάθρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αργά ή γρήγορα θα γίνει εμφανές πως ο ΟΑΣΑ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε προμήθεια νέων μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων. Το κύριο πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι το κόστος τους, αφού το κάθε μηχάνημα κοστίζει 25.000 ευρώ.

Ολοκληρώνεται το κλείσιμο των πυλών

Ολοκληρώθηκε εν τω μεταξύ την περασμένη βδομάδα το κλείσιμο των πυλών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε όλους τους σταθμούς των γραμμών 2 και 3 του Μετρό. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί το κλείσιμο των πυλών και στους σταθμούς του ΗΣΑΠ. Εκεί, η καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού καθώς η ΣΤΑΣΥ περίμενε την τελευταία στιγμή προκειμένου να τοποθετήσει το απαραίτητο προσωπικό στους σταθμούς.

Ως το τέλος της περασμένης εβδομάδας, οι μπάρες είχαν κλείσει σε τουλάχιστον 8 σταθμούς (σε σύνολο 24): Ταύρος, Πετράλωνα, Ομόνοια, Άγιος Νικόλαος, Άνω Πατήσια, Μαρούσι, ΚΑΤ και Κηφισιά.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα τοποθετήθηκαν 7 σταθμάρχες ενώ μέσα στις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η εκπαίδευση 55 δόκιμων σταθμαρχών οι οποίοι στη συνέχεια θα τοποθετηθούν και αυτοί σε σταθμούς.

Δείτε επίσης:

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*