Το Σεπτέμβριο τα πρώτα συμπεράσματα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο – Έρχονται και αλλαγές

Με τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο να ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες μέρες, αφού σύντομα αναμένεται να κλείσουν και οι τελευταίες πύλες στους σταθμούς του ηλεκτρικού, θα έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο για τις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Εκκρεμότητες και ζητήματα προς επίλυση θα συνεχίσουν βέβαια να υπάρχουν με πρώτο και κυριότερο τη διαθεσιμότητα των αυτόματων μηχανημάτων έκδοσης και επαναφόρτισης εισιτηρίων. Όπως γράψαμε και την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των μηχανημάτων σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί, λόγω του σχεδιασμού που έγινε τα τελευταία αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα τώρα η ΣΤΑΣΥ να προχωρεί σε μετακίνηση μηχανημάτων από στάσεις του Τραμ σε σταθμούς του Μετρό.

Εν τω μεταξύ, το Σεπτέμβριο, μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου και την επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα και να γίνουν οι όποιες διορθωτικές κινήσεις στη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Όπως είναι φυσικό, το δεδομένο για το οποίο «καίγεται» περισσότερο τόσο ο ΟΑΣΑ όσο και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι τα επιπλέον έσοδα που θα φέρει στα ταμεία των συγκοινωνιών το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Τα μέχρι τώρα δεδομένα από τους σταθμούς στους οποίους έχουν κλείσει οι μπάρες είναι ενθαρρυντικά ενώ οι υπεύθυνοι αναμένουν αύξηση των εσόδων που θα φτάσει ως και το 30% δηλαδή 50-60 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Υπάρχουν όμως και ζητήματα τα οποία αναμένεται να λυθούν μέσα στο καλοκαίρι, όπως η απλοποίηση του μενού των αυτόματων μηχανημάτων ηλεκτρονικού εισιτηρίου ώστε να είναι περισσότερο φιλικά προς το χρήστη και να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση ενός εισιτηρίου αλλά και η μείωση του χρόνου κατά τον οποίο οι πύλες παραμένουν ανοικτές για τη διέλευση κάθε επιβάτη καθώς οι υπεύθυνοι κρίνουν πως είναι αρκετά μεγάλος με αποτέλεσμα να ευνοείται το «ομαδικό» πέρασμα επιβατών πίσω από επιβάτες που έχουν πληρώσει.

Επίσης, έχει ήδη αρχίσει να αναζητείται λύση προκειμένου η μετακίνηση να είναι δυνατή με τη χρήση smartphone και γενικά η προώθηση του internet για την έκδοση εισιτηρίων.

Από το Σεπτέμβριο και ως το τέλος του χρόνου αναμένονται οι αποφάσεις και για δύο άλλα ζητήματα που απορρέουν από τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο: Καταρχάς η διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής, μέσω παροχής εκπτώσεων ή δωρεάν μετακίνησης σε επιπλέον κατηγορίες επιβατών ανάμεσα στις οποίες θα είναι οι νέοι και οι χαμηλόμισθοι ή -όπως έχει επίσης προταθεί- η μείωση της τιμής των εισιτηρίων για τις ώρες που οι εργαζόμενοι πηγαίνουν στις δουλειές τους. Στη συνέχεια, αναμένεται η εφαρμογή αναλογικών χρεώσεων, δηλαδή χρέωση ανάλογα με την απόσταση που διανύει ο κάθε επιβάτης για τις μετακινήσεις με το Μετρό.

Και τα δύο αποτελούν δεσμεύσεις του σημερινού υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζη. Ωστόσο η κατάσταση περιπλέκεται αφού σήμερα οι συγκοινωνίες βρίσκονται υπό την επίβλεψη του Υπερταμείου, που σημαίνει πως οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να έχει την έγκριση της διοίκησης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.

3 Comments

  1. Αυτο με το smartphone δεν το καταλαβαίνω. Υπάρχει κάποια πηγή που να λέει περισσότερες πληροφορίες;; Να κάνουν την εφαρμογή και για ios πρέπει. Ήδη η μετακίνηση να είναι δυνατή με τη χρήση smartphone. Γιατι να χαλάσεις λέφτα και ώρες για να φτιάξεις κάτι καινουργιο απο τη στιγμή που υπάρχει ήδη.

  2. Να μειώσουμε στους νέους, να μειώσουμε στους γέρους, να μειώσουμε σε χαμηλόμισθους, να μειώσουμε σε εργαζόμενους. Και τελικά ποιός πληρώνει πλήρες; Οι τουρίστες και οι εφοπλιστες;

    Γιατί να μη ρίξουν αυτά τα χρήματα σε συντήρηση και πύκνωση δρομολογίων. Ας προσλάβουνε οδηγούς στην τελική: αν υπάρχουν χρήματα ποιός διαφωνεί να έχουμε καλύτερη συγκοινωνία και πιο πολλές θέσεις εργασίας;

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*