Σχέδια για νέο σταθμό στη γραμμή 3 του Μετρό στη Γεωπονική

Μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή ενός επιπλέον σταθμού στη γραμμή 3 αναμένεται να υπογράψουν ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό και ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Ο σταθμός αναμένεται να κατασκευαστεί επί της Ιεράς Οδού, στο ύψος της Γεωπονικής, ανάμεσα στους σταθμούς Κεραμεικός και Ελαιώνας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Αττικό Μετρό κ. Μυλόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα ξεκινήσουν οι μελέτες και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να βρεθεί χρηματοδότηση για να κατασκευαστεί ο σταθμός το ταχύτερο δυνατόν.

Η απόσταση μεταξύ των σταθμών Κεραμεικός και Ελαιώνας είναι σήμερα από τις μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ δύο διαδοχικών σταθμών στο Μετρό της Αθήνας (εξαιρουμένης της γραμμής προς Αεροδρόμιο που ανήκει στον ΟΣΕ). Την δεκαετία του 90 κατά το σχεδιασμό των επεκτάσεων του Μετρό υπήρχε η πρόθεση κατασκευής σταθμού στο ύψος της Γεωπονικής στην επέκταση προς Χαϊδάρι, ωστόσο ο τότε πρύτανης της σχολής είχε αντιδράσει στην κατασκευή του.

Η κατασκευή ενδιάμεσου σταθμού σε μία γραμμή που ήδη λειτουργεί θα προκαλέσει πάντως σίγουρα πολύμηνη διακοπή της κυκλοφορίας (όπως συνέβη και στην περίπτωση των σταθμών Αγία Παρασκευή, Νομισματοκοπείο και Χολαργός της ίδιας γραμμής) μεταξύ των σταθμών Κεραμεικός και Ελαιώνας (ή Μοναστηράκι και Αιγάλεω, αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στη γραμμολογία). Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες, το αμαξοστάσιο του Ελαιώνα θα βρεθεί αποκομμένο από το μεγαλύτερο τμήμα των γραμμών, πράγμα που σημαίνει πως οι περισσότεροι συρμοί θα πρέπει να μεταφερθούν στα υπόλοιπα δύο αμαξοστάσια.

Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης για το έργο. Προς το παρόν στη γραμμή 3 βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα της επέκτασης από την Αγία Μαρίνα ως τον Πειραιά με την παράδοση των σταθμών Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια να αναμένεται τον Ιούνιο του 2019, ενώ οι υπόλοιποι 3 σταθμοί στον Πειραιά αναμένεται να παραδοθούν τον Ιούνιο του 2021.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*