Ελπίδες για κατασκευή της επέκτασης του Προαστιακού προς Λαύριο παράλληλα με την Αττική Οδό

Λύση για την κατασκευή των επεκτάσεων του Προαστιακού προς το Λαύριο και τη Ραφήνα προσπαθεί να βρει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το σενάριο που συζητείται είναι μέρος τουλάχιστον των μελετών και έργων του Προαστιακού να εκτελεστεί στα πλαίσια της διαχείρισης και των μελλοντικών επεκτάσεων της Αττικής Οδού.

Όπως αναφέρει το Βήμα, στόχος για το υπουργείο είναι μαζί με τη παράταση που θα δοθεί στη σύμβαση για τη διαχείριση της Αττικής Οδού, να περιλαμβάνεται πως ο παραχωρησιούχος, δηλαδή ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, θα αναλάβει χωρίς κόστος για το δημόσιο την εκπόνηση των μελετών για τις απαραίτητες επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Λαύριο και Ραφήνα, συμπεριλαμβανομένης της σιδηροδρομικής σύνδεσης του αεροδρομίου με το λιμάνι της Ραφήνας, καθώς και τη σύνδεση Κατεχάκη-Βουλιαγμένης και την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης.

Επιπλέον, στόχος είναι η συμφωνίας παράτασης της σύμβασης παραχώρησης να περιλαμβάνει την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης με το λιμάνι του Λαυρίου καθώς και την ολοκλήρωση των πρόδρομων εργασιών που θα «στρώσουν» το έδαφος για τους διαγωνισμούς των παραπάνω επεκτάσεων με συνολικό προϋπολογισμός 160 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι της Ραφήνας θα περιλαμβάνεται στις διαγωνιστικές διαδικασίες για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού.

Η δυνατότητα κατασκευής επιπλέον έργων ή εκτέλεσης μελετών στα πλαίσια της επέκτασης της σύμβασης για την Αττική Οδό (η δυνατότητα επέκτασης της περιλαμβάνεται στην υφιστάμενη σύμβαση), είχε συζητηθεί και κατά το παρελθόν. Πριν από λίγα χρόνια εξεταζόταν μάλιστα να κατασκευαστεί με αυτό τον τρόπο τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό, το οποίο όμως τελικά θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η εκτέλεση όμως των μελετών για τις επεκτάσεις του Προαστιακού, όπως και η κατασκευή της επέκτασης προς Λαύριο από τον ιδιώτη παραχωρησιούχο της Αττικής Οδού ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην ΕΡΓΟΣΕ, την εταιρεία που αναλαμβάνει τις μελέτες και τους διαγωνισμούς των σιδηροδρομικών έργων.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ο.Σ.Ε. τίθεται κατά της ανάληψης των μελετών και των έργων από τον ιδιώτη, θέτοντας καίρια ερωτήματα:

  • Πώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα της ΕΡΓΟΣΕ και του ΟΣΕ, εάν παραδοθούν μελέτες για τις οποίες δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα,της τάξης των € 2.000.000, σε μελέτες καθώς και σε ανθρωποώρες εξειδικευμένης εργασίας;
  • Θα πληρώσει το αντιστοιχούν τίμημα η ΑΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ή προτίθεται να χαριστούν τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΓΟΣΕ και του ΟΣΕ, όπως είναι οι μελέτες και η τεχνογνωσία που εμπεριέχονται σε αυτές; Δηλαδή θα χαριστούν τα περιουσιακά στοιχεία μίας ΔΕΚΟ (δηλαδή του ελληνικού λαού) που αποτελεί μια υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη εταιρεία στο project management σιδηροδρομικών έργων σε ένα ιδιώτη και για ποιο λόγο;
  • Υφίσταται νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει στο Διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. να πράττει κάτι τέτοιο; Ποια είναι η θέση της μητρικής εταιρείας, δηλαδή του ΟΣΕ;
  • Μήπως λοιπόν και οι πρόσφατες άδικες μομφές της γραμματείας του υπουργείου και των διοικήσεων των εταιρειών εναντίον εργαζομένων συνηγορούσαν στην καλλιέργεια κλίματος για την διευκόλυνση παραχώρησης σιδηροδρομικού αντικειμένου εκτός ομίλου ΟΣΕ;
  • Άραγε, μετά την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την επικείμενη πώληση της ΕΕΣΣΤΥ, τι άλλο έχει σχεδιαστεί να γίνει; Η κυβέρνηση τι έχει να πει για όλα αυτά; Έχουν καμία σχέση με το πρόγραμμά της όταν ψηφιζόταν από τον ελληνικό λαό;
  • Καλούμε τα Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ και του ΟΣΕ και την διοίκηση των δύο εταιρειών εν γένει, να επανεξετάσουν το θέμα πριν να είναι πολύ αργά, διότι με τις πράξεις τους αλλά και τις παραλείψεις τους ανοίγουν ορθάνοιχτα ένα παράθυρο παραχώρησης σιδηροδρομικού αντικειμένου προς ιδιώτες και μάλιστα εντελώς δωρεάν!

Μόλις πριν από δύο μήνες, στο πλαίσιο του «12ου Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση» που διεξήχθη στο Λαύριο, ο Υπουργός υποδομών Μεταφορών και Υποδομών Χ. Σπίρτζης ανέφερε πως οι μελέτες για τις επεκτάσεις του Προαστιακού Σιδηρόδρομου από τον κόμβο του Κορωπίου ως το Λιμάνι του Λαυρίου και από τον κόμβο της Αττικής Οδού προς τη Ραφήνα βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν «άμεσα», ενώ  «στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019 η σύμβαση για την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου προς Λαύριο. Η σύμβαση αυτή θα περιλαμβάνει μόνο το σιδηροδρομικό κομμάτι του έργου και όχι την επέκταση της Αττικής Οδού».

Αν τελικά θα γίνει αυτό που ανέφερε ο υπουργός ή αν τα έργα θα «χαριστούν» στον ιδιώτη, θα το δούμε σχετικά άμεσα.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*