ΟΣΥ: Ορθώς μπήκε εξοπλισμός τηλεματικής σε ξεχαρβαλωμένα λεωφορεία

Την τοποθέτηση εξοπλισμού της τηλεματικής σε ξεχαρβαλωμένα λεωφορεία που τώρα οδεύουν προς απόσυρση υπερασπίζεται απαντώντας σε αναφορές στον τύπο η ΟΣΥ.

Αφορμή δημοσίευμα της Καθημερινής το οποίο υποστηρίζει πως πολλά από τα λεωφορεία που μεταφέρθηκαν από το αμαξοστάσιο του Ελληνικού στο χώρο όπου βρίσκονται τα προς απόσυρση λεωφορεία στο Θριάσιο είναι εξοπλισμένα με καινούρια μηχανήματα τηλεματικής αν και βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση.

Παρόμοιες καταγγελίες για τοποθέτηση εξοπλισμού τηλεματικής σε λεωφορεία που βρίσκονται σε ακινησία και που η επισκευή τους θα απαιτούσε εκτεταμένες εργασίες, έχουν κάνει στο παρελθόν αρκετές φορές και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες.

Στην απάντησή της, η ΟΣΥ αναφέρει τα εξής:

«Τα ηλεκτρονικά μηχανήματα, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε λεωφορεία, με προγραμματισμό που σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε  πριν από τρία χρόνια και με κανόνες του ΕΣΠΑ, είχαν ολοκληρωθεί με βάση συγκεκριμένο προγραμματισμό και έλεγχο ανά όχημα, που βρισκόταν σε κυκλοφορία ή σε προσωρινή ακινησία για μικρής ή γενικής κλίμακας επισκευές

Στα οχήματα που αποσύρονται προσωρινά από την κυκλοφορία για προγραμματισμό εκτεταμένων επισκευών ή απόσυρσης, μετά από διαπίστωση αδυναμίας επισκευών, λόγω εκτεταμένων ζημιών ή ασύμφορων απαιτούμενων τεχνικών επεμβάσεων, ο εξοπλισμός μεταφέρεται σε συνεννόηση και με ενέργειες του ΟΑΣΑ σε άλλα οχήματα που κυκλοφορούν.

Η εργασία αυτή είναι ξεχωριστή για κάθε όχημα, χρονοβόρα και εξαρτάται δε από την ροή κυκλοφορίας των υπολοίπων οχημάτων.

Σε καμιά περίπτωση, ο εξοπλισμός  δεν καταστρέφεται, αλλά φυλάσσεται σε καλά φυλασσόμενους χώρους.

Επισημαίνεται ότι η περιοχή του Θριασίου αμαξοστασίου περιλαμβάνει μόνο οχήματα που έχουν αποχαρακτηριστεί».

Το συμπέρασμα είναι πως καθώς η ΟΣΥ δεν είχε ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια ποια οχήματα είναι προς απόσυρση και ποια είναι επισκευάσιμα, έστω και μετά από «γενικής κλίμακας επισκευές», ο εξοπλισμός της τηλεματικής τοποθετήθηκε (σύμφωνα πάντα με όσα προέβλεπε το ΕΣΠΑ) και σε ξεχαρβαλωμένα λεωφορεία, κάποια από τα οποία κανιβαλισμένα για τα ανταλλακτικά τους, που δεν είχαν καμία ελπίδα να επισκευαστούν και να επιστρέψουν στην κυκλοφορία, αφού τυπικά τα λεωφορεία αυτά δεν είχαν αποσυρθεί.

Ακόμα και σήμερα είναι άγνωστος ο ακριβής αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν, αυτών που παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω μικρότερων ή μεγαλύτερων τεχνικών προβλημάτων και αυτών που έχουν αποσυρθεί αλλά βρίσκονται ακόμα στην ιδιοκτησία της ΟΣΥ. Κατά καιρούς αναφέρονται διάφορα νούμερα στον τύπο τα οποία όμως ποικίλουν.

Η ΟΣΥ πάντως θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο εξοπλισμός της τηλεματικής που βρίσκεται στα ξεχαρβαλωμένα λεωφορεία του Θριασίου θα αφαιρεθεί και θα αποθηκευτεί έγκαιρα, ιδιαίτερα καθώς κάποια από τα οποία δεν έχουν παράθυρα με αποτέλεσμα ο εξοπλισμός να είναι πλήρως εκτεθειμένος στα στοιχεία της φύσης.

Ιδιαίτερα καθώς μέσα στη χρονιά αναμένεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια 92 νέων λεωφορείων με χρηματοδότηση από την περιφέρεια Αττικής θα έχει ενδιαφέρoν να δούμε αν η ΟΣΥ θα αγοράσει νέο εξοπλισμό τηλεματικής για τα λεωφορεία αυτά ή θα χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό που σήμερα βρίσκεται σε ακινητοποιημένα οχήματα.

Πηγή: kathimerini.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*