Κανονικά την Τετάρτη τα δρομολόγια του Προαστιακού

Ενημέρωση ώρα 21:40

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του Προαστιακού αύριο Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Φαίνεται πως υπήρξε κάποιου είδους συνεννόηση μεταξύ των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ.


Αρχικό άρθρο:

Τετάρτη 6 Ιουνίου – Καταργούνται τα εξής δρομολόγια:

  • Από το Σταθμό Ανω Λιοσια με προορισμό το Κορωπί στις06:04*, 07:02, 08:02, 09:02, 15:04*, 16:02, 17:02 και 18:02.
  • Από το Σταθμό Κορωπί με προορισμό Ανω Λιοσίων στις06:29,07:29, 08:29, 09:29*, 15:29, 16:29, 17:29 και 18:29*.

Καταργούνται αύριο Τετάρτη 6 Ιουνίου πρωινά και απογευματινά δρομολόγια του Προαστιακού λόγω έλλειψης συρμών για την εκτέλεσή τους. Όλα ξεκίνησαν από την χτεσινή ανακοίνωση της ΕΕΣΣΤΥ, της δημόσιας -προς ιδιωτικοποίηση- εταιρείας που συντηρεί τα τρένα, μέσω της οποίας η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατηγορείται για οικονομικές εκκρεμότητες ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ και κάνει γνωστό πως θα σταματήσει τη συντήρηση των συρμών έως ότου το ποσό εξοφληθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την Τετάρτη 6 Ιουνίου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ «υποχρεούται σε κατάργηση των πρωινών και απογευματινών δρομολογίων μεταξύ Αεροδρομίου και Κορωπίου, τα οποία δημιουργήθηκαν κυρίως για την εξυπηρέτηση των μετακινούμενων εργαζομένων της περιοχής, λόγω αδυναμίας της ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. (εταιρίας συντήρησης) να παρέχει τροχαίο υλικό.»

Μετά από ερώτηση του Athens Transport, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διευκρίνισε πως θα καταργηθούν τα πρωινά και απογευματινά εμβόλιμα δρομολόγια μεταξύ των σταθμών Λιόσια – Κορωπί (δείτε παραπάνω).

«Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. εκφράζει τη λύπη της για την εξέλιξη αυτή, η οποία οφείλεται σε μικροπολιτικές επιδιώξεις της ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε., με φόντο την επικείμενη ιδιωτικοποίησή της, και ζητά συγγνώμη από τους εργαζόμενους για την ταλαιπωρία που θα υποστούν. Τα υπόλοιπα δρομολόγια του Προαστιακού (από την ενημέρωση που έχει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. μέχρι στιγμής) θα εκτελεστούν κανονικά». καταλήγει η ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Όλα ξεκίνησαν χτες Δευτέρα όταν σε ανακοίνωσή της η ΕΕΣΣΤΥ κατηγόρησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ καθώς, όπως υποστηρίζει η δημόσια (ακόμα) εταιρεία, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν πληρώνει για τη συντήρηση των συρμών:

Η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε. (ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε.) παρέχει μέχρι σήμερα προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. υψηλού επιπέδου υπηρεσίες συντήρησης που επιτρέπουν την ασφαλή κυκλοφορία των επιβατηγών και εμπορικών αμαξοστοιχιών.

Δυστυχώς η Διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. επέλεξε τον ολισθηρό δρόμο της μη εμπρόθεσμης εξόφλησης των οικονομικών της υποχρεώσεων, που σήμερα υπερβαίνουν τα 10 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. σε απόλυτη οικονομική ασφυξία. Ανάμεσα σε άλλα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επί μήνες δεν καταβάλλει κανένα ποσό για τις παρεχόμενες υπηρεσίες συμπληρωματικής συντήρησης.

Η ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. αδυνατεί πλέον να παρέχει τέτοιες υπηρεσίες χωρίς να της καταβάλλεται το συμβατικά προβλεπόμενο τίμημα. Ως εκ τούτου υπηρεσίες τέτοιας φύσης θα παρέχονται μόνον εφόσον τις ζητά εγγράφως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και καταβάλλεται, όπως ορίζει η Σύμβαση, το αντίστοιχο τίμημα.

Συνεπώς, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. από σήμερα 4-6-2018 και ώα 12.00μμ, φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση κυκλοφορίας των συρμών., τις ενδεχόμενες καθυστερήσεις των αφίξεων των δρομολογίων, τις καθυστερήσεις αναχωρήσεων και γενικότερα την έλλειψη του αναγκαίου τροχαίου υλικού για την κάλυψη της κυκλοφορίας των τακτικών Αμαξοστοιχιών.

Τα παραπάνω θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον, εφόσον η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνεχίσει να μην καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά για την Συμπληρωματική Συντήρησης στις συμβατικές προθεσμίες.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απαντά πως δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί της ΕΕΣΣΤΥ καθώς έχουν εξοφληθεί όλες οι οφειλές, ενώ ζητά συγνώμη για την ταλαιπωρία που θα υποστεί το επιβατικό κοινό της επόμενες μέρες:

Η Διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. περί οικονομικών εκκρεμοτήτων, και με αποκλειστικό γνώμονα την ενημέρωση των πολιτών και τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, διευκρινίζει τα εξής:

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. τηρεί απαρέγκλιτα μέχρι σήμερα τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμβατική της υποχρέωση με την ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε., ήτοι έχει εξοφλήσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις για τις εργασίες της Βασικής Συντήρησης του Τροχαίου Υλικού (μέχρι τις 31/05/2018).

Για τις εργασίες της Συμπληρωματικής Συντήρησης, η ισχύουσα Σύμβαση προβλέπει ότι η ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. καταθέτει κοστολογημένη τεχνική προσφορά για τις εργασίες αυτές και μετά από έγκριση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. προχωρά στην υλοποίησή τους. Η εξόφληση των εργασιών αυτών (σύμφωνα πάντοτε με την ισχύουσα Σύμβαση) γίνεται με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών. Παρά τις επανειλημμένες γραπτές οχλήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., η ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. ουδέποτε παρουσίασε κοστολογημένες τεχνικές προσφορές, καθώς και τα νόμιμα παραστατικά για τις εργασίες της Συμπληρωματικές Συντήρησης. Επιπλέον, η ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. προβαίνει σε εργασίες συντήρησης, τις οποίες αυθαίρετα και μονομερώς χρίζει «εργασίες συμπληρωματικής συντήρησης», χωρίς να τηρούνται οι συμβατικές προϋποθέσεις.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. καταγγέλλει τις δηλώσεις της ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. ως ανακριβείς, συκοφαντικές και, δεδομένης της χρονικής συγκυρίας, ότι έχουν ως στόχο (διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα) την παρέλκυση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ιδιωτικοποίησή της, για την οποία η Διοίκηση της ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφράσει την έντονη αντίθεσή της.

Επιπλέον, δύο (2) μόλις ημέρες πριν τη λήξη της υποβολής προθεσμίας για την κατάθεση της προσφοράς εξαγοράς της, η ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. προβαίνει σε εκβιαστικές πρακτικές, αποσύροντας Τροχαίο Υλικό. Ενόψει του ορατού πλέον κινδύνου (εξαιτίας της εκ μέρους της ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. καταχρηστικής συμπεριφοράς) να διακοπεί η κυκλοφορία των τρένων, στην οποία ήδη από σήμερα παρουσιάζονται σοβαρές δυσλειτουργίες, και με τη ρητή επιφύλαξη για οποιαδήποτε θετική ή αποθετική ζημία υποστεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. από αυτή, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. κάλεσε την ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε. στην προσφυγή της διαδικασίας του άρθρου 27 της Σύμβασης (συγκρότηση Τεχνικής Επιτροπής), προς επίλυση των Τεχνικών Διαφορών.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., επιφυλασσόμενη παντός νόμιμου δικαιώματός της, ζητά συγγνώμη από το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία που πιθανώς να υποστεί τις επόμενες ημέρες, ταλαιπωρία για την οποία η ευθύνη βαρύνει εξ ολοκλήρου την ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή 8 Ιουνίου αναμένεται το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την εξαγορά της ΕΕΣΣΤΥ. Εφόσον αυτή τη φορά η προσφορά γίνει δεκτή από το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΕΣΣΤΥ θα περάσει υπό τον έλεγχο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Για την ίδια μέρα, οι σιδηροδρομικοί έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία, ενώ για την Πέμπτη 7 Ιουνίου έχουν εξαγγελθεί 3 τρίωρες στάσεις εργασίας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*