Ο ΟΑΣΑ μετέτρεψε λεωφορείο σε θεατρική σκηνή

Μπορεί οι περισσότεροι επιβάτες των λεωφορείων να τα ψάχνουν με το κιάλι και αυτό το καλοκαίρι, λόγω του θερινού προγράμματος δρομολογίων που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και δύο βδομάδες, πιο τυχεροί θα είναι όμως οι θεατρόφιλοι, αφού ο ΟΑΣΑ, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, έχει μετατρέψει ένα λεωφορείο σε θεατρική σκηνή.

Το θεατρικό λεωφορείο με όνομα «Θέατρο Express» αναμένεται να δώσει τις πρώτες του παραστάσεις ταξιδεύοντας από γειτονιά σε γειτονιά την Πέμπτη 5 και την Παρασκευή 6 Ιουλίου με αφετηρία το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στο Γκάζι.  Το κοινό, που θα έχει την τύχη να βρεθεί στη γειτονιά του το «Θέατρο Express», θα παρακολουθήσει την Αρκούδα του Άντον Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη.

Την μετασκευή ενός λεωφορείου σε θεατρική σκηνή ανέλαβε ο ΟΑΣΑ με συνολικό κόστος 27.241 ευρώ (16.492 ευρώ για τις εργασίες και 10.749 ευρώ για τα υλικά), σύμφωνα με έγγραφα του οργανισμού.

Το 2016, ο ΟΑΣΑ έχει μετατρέψει ένα όχημα σε Λεωφορείο Φροντίδας Αστέγων το οποίο παραδόθηκε για χρήση σε ΜΚΟ. Αν και ρεπορτάζ του τύπου ανέφεραν πως το λεωφορείο παραμένει ακινητοποιημένο σε αμαξοστάσιο, η οργάνωση μας είχε βεβαιώσει ότι το λεωφορείο χρησιμοποιείται κανονικά για τον σκοπό του. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, η διοίκηση του ΟΑΣΑ έδωσε έγκριση για την δημιουργία ενός Λεωφορείου Υγείας καθώς και ενός Λεωφορείου – Κινητή Βιβλιοθήκη με κόστος 25.000 ευρώ το καθένα. Μέχρι σήμερα πάντως τα εγχειρήματα αυτά δεν προχώρησαν.

Οι πρώτες παραστάσεις του Λεωφορείου – Θεάτρου:

Ακολουθούν πληροφορίες για την παράσταση:

Υπόθεση

«Η Αρκούδα» πραγματεύεται το τρίπτυχο πένθος/ χρέος/ έρως με τον πιο παιγνιώδη κι ευαίσθητο τρόπο.

Ο συγγραφέας σκιαγραφεί με μεγάλη τρυφερότητα τους χαρακτήρες του σύντομου αυτού έργου έτσι ώστε, όποιος τους δει, να μπορεί να ταυτιστεί μαζί τους.
Στη δική μας εκδοχή, της Αρκούδας επιδιώκουμε να αναδείξουμε το κωμικό και ειρωνικό στοιχείο του κειμένου και να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τους περιορισμούς της θεατρικής μας σκηνής, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα λεωφορείο.

Μια χήρα κλαίει τον νεκρό σύζυγό της, ένας απόστρατος αξιωματικός και κτηματίας έρχεται να ζητήσει χρήματα που του χρωστάει ο νεκρός σύζυγος, τα οποία κι ο ίδιος χρωστάει κι αν δεν τα δώσει θα χάσει το κτήμα του σε πλειστηριασμό, μια υπηρέτρια γεμάτη λαχτάρα για ζωή αδημονεί να βγάλει το πένθος από πάνω της κι ένα άλογο τρώει κριθάρι στον στάβλο.

«Η Αρκούδα» είναι ο οποιοσδήποτε τρέχει ασθμαίνοντας να προλάβει την καθημερινότητα, να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, να πληρώσει τους φόρους του, να κάνει το καθήκον του, να πληρώσει τα χρέη του.

Ο καθένας από εμάς που πνίγεται μέσα στα ζητήματα της καθημερινής ζωής και που, κάποια στιγμή, μέσα στο χάος, στο στρες και στον θόρυβο, αποκτά επαφή με τον εαυτό του και τις επιθυμίες του και δραπετεύει από την ωμή πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια αυτής της μικρής δραπέτευσης που γίνεται εκούσια ή ακούσια, ο δραπέτης μπορεί να χαρεί, να ονειρευτεί, να ερωτευτεί κεραυνοβόλα κι έτσι να αντλήσει χαρά και δύναμη για να ριχτεί ξανά στη μάχη της πεζής πραγματικότητας.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Λυκούργος Καλλέργης
Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη
Σκηνικό/Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Δραματουργική συνεργασία: Ειρήνη Μουντράκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαργαρίτα Ανθίδου
Επιμέλεια κίνησης: Βρισηίδα Σολωμού
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Τζαβάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Ζωή Μουσχή

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Ιερώνυμος Καλετσάνος: Γρηγκόρι Στεπάνοβιτς Σμηρνώφ
Ελισάβετ Κωνσταντινίδου: Σόνια
Φωτεινή Παπαχριστοπούλου: Ελένα Ιβάνοβνα Ποπόβα

Ευχαριστούμε θερμά τη δραματολόγο Έλενα Τριανταφυλλοπούλου για την πολύτιμη βοήθειά της.

Ώρες παραστάσεων:

  • Πέμπτη 5 Ιουλίου στις 21:15
  • Παρασκευή 6 Ιουλίου στις 19:30 και στις 21:15

Φωτογράφος παράστασης: Χριστίνα Μπράτουσκα

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*