Οι δύο πρώτες μέρες της εισόδου από την μπροστινή πόρτα: Οι οδηγοί πήγαν κόντρα στους συνδικαλιστές, πολλοί οι ανενημέρωτοι επιβάτες

Κόντρα στην απόφαση του σωματείου τους πηγαίνει η πλειοψηφία των οδηγών λεωφορείων επιχειρώντας να εφαρμόσουν το μέτρο της εισόδου από την μπροστινή πόρτα. Αν και το Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ είχε ταχθεί κατηγορηματικά κατά του μέτρου με ανακοίνωσή του, πολλοί οδηγοί αποφάσισαν να αψηφήσουν τους συνδικαλιστές, ανοίγοντας την πρώτη πόρτα για την είσοδο των επιβατών.

Αυτό που θα κρίνει την επιτυχία ή όχι του μέτρου πάντως είναι κατά πόσο οι επιβάτες θα επιλέξουν να συμμορφωθούν ή όχι. Μέχρι και σήμερα, πολλοί επιβάτες επιμένουν να εισέρχονται από τις υπόλοιπες πόρτες των λεωφορείων ακόμα και όταν ανοίγει μόνο η μπροστινή πόρτα. Σε αυτή την περίπτωση οι οδηγοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τους ανοίγουν τις υπόλοιπες πόρτες, οι οποίες ούτως ή άλλως ανοίγουν και για την αποβίβαση επιβατών.

Ένα σημαντικό πρόβλημα προς το παρόν είναι η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης των επιβατών. Μέχρι σήμερα, πέρα από τα άρθρα του τύπου και τα αυτοκόλλητα που έχουν τοποθετηθεί δίπλα στις πόρτες των λεωφορείων, δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη καμπάνια ενημέρωσης από τον ΟΑΣΑ.

Ακόμα όμως και η είσοδος από την πρώτη πόρτα δεν συνεπάγεται αυτόματα με μείωση της εισιτηριοδιαφυγής, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συνοδεύεται από έλεγχο του αν ο επιβάτης χρησιμοποιεί ή όχι το εισιτήριο και την κάρτα του. Σε αυτό, δεν βοηθάει η χωροθέτηση των μηχανημάτων “επικύρωσης” στα περισσότερα λεωφορεία, αφού αυτά έχουν τοποθετηθεί όχι μπροστά στον οδηγό αλλά πίσω του. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως πολλοί επιβάτες ακόμα (!) δεν γνωρίζουν ότι η επικύρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι απαραίτητη σε κάθε επιβίβαση σε λεωφορείο ή τρόλεϊ, όποιο τύπο κομίστρου και να χρησιμοποιούν.

Ο ΟΑΣΑ έχει προτείνει στους οδηγούς μπόνους σε περίπτωση που συμβάλουν στον περιορισμό της εισιτηριοδιαφυγής μέσω ελέγχου των επιβατών που εισέρχονται στα λεωφορεία από την πρώτη πόρτα, όπως επιβεβαίωσε της περασμένη Κυριακή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης. Το βασικό ερώτημα, αν τελικά προχωρήσει η υπόθεση του μπόνους, είναι πως θα πιστοποιείται ότι ο κάθε οδηγός πράγματι ελέγχει τους επιβάτες και όχι πως απλά κάνει τα στραβά μάτια ενώ παράλληλα εισπράττει το μπόνους λόγω των ελέγχων που κάνουν άλλοι οδηγοί. Περίπτωση να δοθεί μπλοκάκι προστίμων στους οδηγούς δεν υπάρχει αφού δεν είναι ρεαλιστικό να κόβουν πρόστιμα σε επιβάτες που μόλις επιβιβάζονται, ενώ δεν έχει τεθεί στο τραπέζι ούτε το ενδεχόμενο πώλησης εισιτηρίων μέσα στα λεωφορεία όπως συμβαίνει στα λεωφορεία του αεροδρομίου όπου η είσοδος από την πρώτη πόρτα εφαρμόζεται επιτυχημένα.

Αν ο ΟΑΣΑ θέλει την επιτυχία του μέτρου, θα πρέπει να επιμείνει και να του δώσει μεγαλύτερη δημοσιότητα,  αλλά και να πεισθούν για την εφαρμογή του όσοι οδηγοί αντιδρούν. Τις περασμένες φορές που επιχειρήθηκε η εφαρμογή του, τις πρώτες μέρες πολλοί οδηγοί ήταν πρόθυμοι, στη συνέχεια όμως η είδηση έφυγε από την επικαιρότητα, οι επιβάτες δεν ενημερώθηκαν και εν τέλει οι οδηγοί δεν είχαν κάποιο κίνητρο να επιμείνουν στην εφαρμογή του.

Τι λένε οι συνδικαλιστές

Οι συνδικαλιστές από την πλευρά τους επιμένουν πως στην μη εφαρμογή του μέτρου, κάνοντας λόγω για μεγάλες καθυστερήσεις στις γραμμές όπου επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί. Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6», ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων ΟΑΣΑ Κώστας Σιορίκης, είπε: «Θέλουμε αξιόπιστη, γρήγορη και ασφαλή συγκοινωνία. Δεν θα την έχουμε έτσι. Όταν θα αξιωθούν να έχουμε επάρκεια σε οδηγούς και λεωφορεία, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε για να διασφαλίσουμε τα έσοδα».

«Όταν ένα λεωφορείο όπως στη γραμμή Ζωγράφου-Γαλάτσι έχει συχνότητα ανά 25 λεπτά καταλαβαίνεται τι θα γίνει», συμπλήρωσε στη συνεχεία.

«Το 2014 μόνο η ΟΣΥ είχε έσοδα 10 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση και την επόμενη χρονιά με τα capital controls με την κατάργηση των ελεγκτών υποχώρησαν στα 97 εκατ. ευρώ και το 2016 έφτασαν τα 87 εκατ. ευρώ. Και όταν απαξιώνεται μια εταιρεία ακολουθεί η ιδιωτικοποίηση», σημείωσε ο κ. Σιορίκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αλλαγή αυτή θα έπρεπε να γίνει πιλοτικά, υπάρχει προχειρότητα».

«Στα τρία δρομολόγια θα χαθεί ένα να είστε σίγουροι», τόνισε στη συνέχεια, ενώ υποστήριξε ότι «στις γραμμές που έχει μικρή κίνηση το μέτρο εφαρμόζεται, αλλά να ξέρετε ότι ο οδηγός είναι επιφορτισμένος με ασφάλεια επιβατών, να τηρούνται τα προγράμματα».

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*