Οι Oyster Card και οι ξεχασιάρηδες Λονδρέζοι

Τα 15 χρόνια κυκλοφορίας έκλεισε στις 30 Ιουνίου η Oyster Card, η πρωτοποριακή για την εποχή της κάρτα που έφερε τις ηλεκτρονικές πληρωμές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του Λονδίνου και αποτέλεσε το πρότυπο για παρόμοια συστήματα ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε όλο των κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας.

Σήμερα, αν και η Oyster Card μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα μέσα του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένων και πολλών δρομολογίων τρένου, έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται λιγότερο χάρη στην εφαρμογή των contactless – ανέπαφων πληρωμών. Πλέον δεν είναι απαραίτητη η χρήση της κάρτας τη στιγμή που το κόμιστρο μπορεί να πληρωθεί απευθείας μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας ή κινητού τηλεφώνου.

Η εγκατάλειψη της Oyster Card από ορισμένους επιβάτες, σε συνδυασμό με όσους έχουν ξεχάσει να «αδειάσουν» τις αχρησιμοποίητες κάρτες τους έχει δημιουργήσει ένα ταμειακό υπόλοιπο εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών για την Transport for London. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι στις Oyster Card που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για παραπάνω από ένα χρόνο βρίσκεται αποθηκευμένη αξία διαδρομών μεγαλύτερη των 321 εκατομμυρίων λιρών (363,3 εκατομμύρια ευρώ).

Με αφορμή την φετινή επέτειο, δεν λείπουν οι φωνές που κατηγορούν την Transport for London πως σιωπά για τα αχρησιμοποίητο πιστωτικό υπόλοιπο το οποίο φυσικά βρίσκεται στα ταμεία της. Μεταξύ αυτών, η Caroline Pidgeon, μέλος της Συνέλευσης του Λονδίνου (σώμα αντίστοιχο με δημοτικό συμβούλιο) που ζητά από την TfL να ενημερώσει τους επιβάτες για τη δυνατότητα επιστροφής των ποσών.

Σημειώνεται, πως, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Αθήνα, στο Λονδίνο υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επιστροφής για ποσό έως 10 λίρες που βρίσκεται μέσα σε Oyster Card με ταυτόχρονη ακύρωση της κάρτας.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την Oyster Card:

  • Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια επιβάτες έχουν χρησιμοποιήσει Oyster Card από το 2003 έως σήμερα.
  • Αν και η Oyster Card κυκλοφόρησε το 2003, η πρώτη δοκιμή εισιτηρίου τύπου smartcard στο Λονδίνο έγινε το Σεπτέμβριο του 1992 στη λεωφορειακή γραμμή 212.
  • Οι τρεις επικρατέστερες ονομασίες για την κάρτα ήταν ‘Gem’, ‘Pulse” και ‘Oyster’. Η ονομασία Oyster (στρείδι) ήταν εμπνευσμένη από τις ανάλογες κάρτες στο Hong Kong με την ονομασία Octapus (χταπόδι).
  • Από το 2007, η Transport for London εκδίδει προπληρωμένες Oyster Card για τουρίστες οι οποίες αγοράζονται online και αποστέλνονται ταχυδρομικά σε όλο τον κόσμο.
  • Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, σε συνεργασία με την Barclays, κυκλοφόρησε η πρώτη προπληρωμένη τραπεζική κάρτα που λειτουργεί και ως Oyster Card.
  • Κατά καιρούς, η TfL εκδίδει ειδικές συλλεκτικές εκδόσεις Oyster Card, με αφορμή βασιλικούς γάμους, του Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλα γεγονότα και επετείους.
  • Από το Σεπτέμβριο του 2014 οι τραπεζικές κάρτες ανέπαφων συναλλαγών άρχισαν να γίνονται δεκτές αντί των Oyster Card οδηγώντας αρκετούς επιβάτες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις παλιές κάρτες τους.
  • Το σύστημα επιτρέπει τη διέλευση μέχρι και 40 επιβατών το λεπτό από κάθε πύλη σε σταθμό μετρό (1,5 δευτερόλεπτο ανά επιβάτη)
  • Το 90% των μετακινήσεων σήμερα στο Λονδίνο σήμερα γίνεται με smartcards αντί των χάρτινων εισιτηρίων (ανάλογων των Ath.ena Ticket)

Πηγές: theguardian.com, Transport for London

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*