Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες ζητούν διάλογο αλλά δεν αποκλείουν τις απεργίες

Προσωρινή ανακωχή έχουμε στις συγκοινωνίες μεταξύ των συνδικαλιστών και των διοικήσεων, με τους εργαζόμενους στα μέσα σταθερής τροχιάς να ζητούν διάλογο με τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων, το υπουργείο αλλά και το Υπερταμείο σχετικά με τα προβλήματα.

Πιο εριστική στάση κρατά το σωματείο των ηλεκτροδηγών το οποίο σε ανακοίνωσή του καταφέρεται εναντίον της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ με βαρείς χαρακτηρισμούς.

Σε κοινή ανακοίνωσή που υπογράφεται από 8 σωματεία της ΣΤΑΣΥ, οι εργαζόμενοι ζητούν διάλογο μέσα στις επόμενες μέρες προκειμένου να συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με την έλλειψη προσωπικού, την έλλειψη ανταλλακτικών αλλά και το οργανόγραμμα της εταιρείας.

Η ανακοίνωση υπογράφεται και από το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό το οποίο όμως σήμερα εξέδωσε και ξεχωριστό δελτίο τύπου στο οποίο κατηγορεί τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ πως αδιαφορεί για τα αιτήματα των εργαζομένων και τα προβλήματα που υφίστανται ενώ επιτίθονται και κατά δημοσιογράφων οι οποίοι «αδιαφορούν για τους λόγους που προκηρύσσεται μια στάση εργασίας και στέκονται αποκλειστικά στη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτή».

Την περασμένη εβδομάδα, μέσω δημοσιεύματος του κρατικού ΑΠΕ-ΜΠΕ, διέρρευσε πως η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ θα κρατήσει σκληρή στάση έναντι των απεργών σε περίπτωση κήρυξης απεργιών μέσα στις επόμενες ημέρες ακόμα και μέσω προσφυγής στη δικαιοσύνη, ενώ αφήνονταν και αιχμές για χαμηλή συμμετοχή εργαζομένων σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Το δημοσίευμα πάντως δεν ανέφερε για ποιο λόγο η διοίκηση της εταιρίας αποφάσισε να αλλάξει τακτική έναντι των εργαζομένων μόλις τώρα, ενώ όλως τυχαίως βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των διοικήσεων των συγκοινωνιών από το Υπερταμείο.

Ακολουθεί η κοινή ανακοίνωση των σωματείων της ΣΤΑΣΥ:

Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας (ΣΕΛΜΑ).
Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑ.ΣΥ.
Σύλλογος Εργαζομένων Τραμ(ΣΕΤ).
Σωματείο Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό(ΣΗΑΜ).
Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ(ΣΗΤΑ).
Συνδικάτο Πρώτη Γραμμή.
Σωματείο Εργαζομένων Ηλεκτροδηγών Αθηνών-Πειραιώς(ΣΕΗΗΣΑΠ).
Σωματείο Εργαζομένων Κέντρου Ελέγχου(ΣΕΚΕΛΜΑ).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς διαμαρτυρόμαστε και εκφράζουμε την αντίθεση μας και τις ανησυχίες μας για την συνεχιζόμενη απαξίωση των δομών και των υποδομών του μέσου, όπως αυτές προκύπτουν από την έλλειψη σε προσωπικό, υλικά και ανταλλακτικά.

Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία των υπουργείων μεταφορών, του υπουργείου οικονομικών, καθώς και από το υπερταμείο, λύσεις και απαντήσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί στο ακέραιο η απρόσκοπτη παροχή συγκοινωνιακού έργου, φθηνό για τους πολίτες, ασφαλές, αξιόπιστο, διατηρώντας την μορφή κοινωνικού αγαθού όπως αρμόζει άλλωστε σε κάθε πολιτισμένο κράτος.

Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων και αναμένουμε κάλεσμα από τους παραπάνω εμπλεκομένους φορείς τις επόμενες ημέρες.

Τα αιτήματα μας είναι:

  1. Έλλειψη προσωπικού.
  2. Έλλειψη υλικών ανταλλακτικών.
  3. Οργανόγραμμα.

Οι Διοικήσεις
Αθήνα 9/7/2018

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό:

09/07/2018

Η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ βρίσκεται σε πανικό!!!!

Αφού αδιαφορούσε προκλητικώς εδώ και πολύ καιρό, στις οχλήσεις του σωματείου μας, εφαρμόζοντας την γνωστή παρελκυστική τακτική, με καθυστέρηση δυο εβδομάδων και διαρροές στα ΜΜΕ αποφάσισε να παραδεχθεί τα όσα της καταλογίζουμε. Παράλληλα, προσπάθησε να δικαιολογηθεί, επικαλούμενη τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας καθώς και να μετακυλήσει τις ευθύνες της στους εργαζόμενους και στο σωματείο που τους εκπροσωπεί.

Μετά από την διαβεβαίωση της διοίκησης του ΟΑΣΑ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μεταφορών, ότι τα χρήματα για ανταλλακτικά δίνονται κανονικά στην ΣΤΑΣΥ οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι ελλείψεις «πάγιων» υλικών όπως τροχοί, φρένα, πυροσβεστήρες, φρέον για τα κλιματιστικά, λάμπες στους χώρους επιβατών κ.α οφείλονται σε κακό προγραμματισμό.

Κακός προγραμματισμός υπάρχει και στο μείζων θέμα των ελλείψεων σε ηλεκτροδηγούς. Από την ανάληψη των καθηκόντων του ο Διευθύνων Σύμβουλος, «φρόντισε» να μειώσει τη δύναμη των ηλεκτροδηγών κατά 30 άτομα λόγω των ρουσφετολογικών προαγωγών και μετακινήσεων μέσα και έξω από την εταιρία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ηλεκτροδηγούς, οι αιτήσεις ήταν 4, ενώ σε ανάλογη πρόσκληση για Υπεύθυνους Σταθμού, οι αιτήσεις ήταν 130!!! Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, φανερώνοντας την απαξίωση που έχει υποστεί η ειδικότητά μας. Η προσπάθεια που «καταβάλλεται» από την Διοίκηση, αφορά αυτούς τους 4 εργαζόμενους!!!!!

Τέλος, στη μερίδα αυτή των δημοσιογράφων, οι οποίοι ουσιαστικά αδιαφορούν για τους λόγους που προκηρύσσεται μια στάση εργασίας και στέκονται αποκλειστικά στη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτή, σε ότι μας αφορά θα πρέπει να πούμε τα εξής.

Το σωματείο μας ιδρύθηκε το 2000 εκπροσωπώντας όλους τους ηλεκτροδηγούς των γραμμών 2 και 3 του Μετρό. Το 2012 υπεστήκαμε διάσπαση και προσπάθεια αφανισμού από ανθρώπους που η Ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε, πρωτόδικα, αλλά και στο εφετείο να καταδικάσει. Στις τελευταίες στάσεις εργασίας που πραγματοποιήσαμε το ποσοστό συμμετοχής των μελών μας σε αυτές ήταν 100%.

Με απόλυτο σεβασμό στο πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι, για τους οποίους δεν είμαστε υπεύθυνοι, θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των επιβατών και των εργαζομένων.

Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γ. Γραμματέας

Ε.Μπιτσώρης                                                                     Π. Ψυρούκης

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*