Τι αλλάζει από την 1η Οκτωβρίου στις συγκοινωνίες της Αθήνας για τους δικαιούχους μειωμένου κομίστρου

Ενημέρωση 24 Σεπτεμβρίου:

Όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η έκδοση και η επαναφόρτιση μειωμένων εισιτηρίων Ath.ena Ticket θα είναι δυνατή και μετά την 1η Οκτωβρίου από τα εκδοτήρια εισιτηρίων του Προαστιακού. Τα εισιτήρια αυτά θα γίνονται δεκτά σε όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ.


Αλλάζει από την 1η Οκτωβρίου 2018 ο τρόπος που αγοράζουν και χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αθήνας πολλοί από τους δικαιούχους μειωμένου (μισού εισιτήριου).

Όπως ανακοίνωσε τον Ιούλιο ο ΟΑΣΑ, από την 1η Οκτωβρίου καταργείται το μειωμένο πολλαπλό εισιτήριο Ath.ena Ticket και η μόνη επιλογή για τους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου θα είναι η χρήση της προσωποποιημένης κάρτας Ath.ena Card, όπως δηλαδή συμβαίνει ήδη για τους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης.

Παρακάτω, επιχειρούμε να απαντήσουμε στα πιο συχνά ερωτήματα που έχουμε λάβει από δικαιούχους μειωμένου κομίστρου σχετικά με το τι αλλάζει από τον προσεχή Οκτώβριο:

 1.  Ποιοι είναι οι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου;

Οι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου, οι οποίοι θα επηρεαστούν, είναι οι εξής κατηγορίες επιβατών:

  • Ανήλικοι από 7 έως 18 ετών
  • Άτομα άνω των 65 ετών
  • Φοιτητές – σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ακαδημαϊκή ταυτότητα με ένδειξη “δελτίο ειδικού εισιτηρίου”
  • Σπουδαστές δημοσίων και ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. και Ε.Ε.Σ., εφόσον υπάρχει σύμβαση με τον ΟΑΣΑ
  • Φοιτητές σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και Πανεπιστημίων του εξωτερικού, έως 25 ετών, κάτοχοι «Student Card – University ID»
  • Πολύτεκνοι (από 4 παιδιά και άνω) γονείς και μέλη των οικογενειών τους, κάτοχοι βιβλιαρίου πολυτέκνων

2. Πώς θα προχωρήσω στην έκδοση προσωποποιημένης κάρτας Ath.ena Card;

Αν οι παραπάνω κατηγορίες επιβατών δεν είναι κάτοχοι προσωποποιημένης κάρτας Ath.ena Card, θα πρέπει να προχωρήσουν σε έκδοση προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιήσουν μειωμένα εισιτήρια από την 1η Οκτωβρίου.

Α. Έκδοση μέσω διαδικτύου και ταχυδρομική παραλαβή

Αν είστε δικαιούχος μειωμένου κομίστρου λόγω ηλικίας (κάτω των 18/άνω των 65), μπορείτε να προχωρήσετε σε έκδοση προσωποποιημένης κάρτας Ath.ena Card διαδικτυακά και να την παραλάβετε μέσω κούριερ, συμπληρώνοντας την αίτηση.

Β. Έκδοση σε εκδοτήριο εισιτηρίων

Αν ανήκετε σε κάποια άλλη κατηγορία όσων δικαιούνται μειωμένο κόμιστρο ή θέλετε να παραλάβετε την κάρτα σας άμεσα, μπορείτε να την εκδώσετε σε ένα από τα ανοικτά εκδοτήρια εισιτηρίων του Μετρό. (Προαιρετική αίτηση για συντόμευση της διαδικασίας)

Απαραίτητα δικαιολογητικά: 1. Ταυτότητα ή διαβατήριο, 2. κάποιο έγγραφο που να αναγράφει το ΑΜΚΑ (για τους Έλληνες πολίτες), είτε έντυπο είτε στο κινητό (π.χ. βιβλιάριο υγείας, εκτύπωση από το amka.gr) και 3. το απαραίτητο πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι δικαιούστε μειωμένο κόμιστρο (π.χ. ακαδημαϊκή ταυτότητα, βιβλιάριο πολυτέκνων)

Διαβάστε αναλυτικά για τη διαδικασία έκδοσης Ath.ena Card

3. Θα μπορώ να αγοράζω μεμονωμένα μειωμένα ενιαία εισιτήρια από την 1η Οκτωβρίου;

Όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η έκδοση και η επαναφόρτιση μειωμένων εισιτηρίων Ath.ena Ticket θα είναι δυνατή και μετά την 1η Οκτωβρίου από τα εκδοτήρια εισιτηρίων του Προαστιακού. Τα εισιτήρια αυτά θα γίνονται δεκτά σε όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ.

Στα υπόλοιπα σημεία πώλησης, η αγορά οποιουδήποτε προϊόντος μειωμένου κομίστρου (από 1 εισιτήριο 90 λεπτών έως και μίας ετήσιας κάρτας θα είναι δυνατή με τη χρήση της προσωποποιημένης κάρτας Ath.ena Card. Η φόρτιση και επαναφόρτιση των καρτών θα μπορεί να γίνει και στα αυτόματα μηχανήματα, κάτι το οποίο δεν ήταν δυνατό για τα μειωμένα πολλαπλά εισιτήρια Ath.ena Ticket.

4. Τα περίπτερα θα σταματήσουν να πωλούν μειωμένα εισιτήρια;

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, θα σταματήσει η πώληση μειωμένων πολλαπλών εισιτηρίων Ath.ena Ticket στα εκδοτήρια εισιτηρίων, τα περίπτερα και τα υπόλοιπα σημεία πώλησης. Στα σημεία πώλησης όμως που έχουν μηχάνημα POS για φόρτιση καρτών, οι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου θα μπορούν να φορτίζουν τις προσωποποιημένες κάρτες Ath.ena Card με μειωμένα εισιτήρια.

5.  Πως θα μετακινούνται όσοι είναι κάτω των 18 και όσοι δεν έχουν ταυτότητα;

Όσοι είναι μεταξύ 7-18 ετών θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card προκειμένου να μετακινούνται με μειωμένο κόμιστρο.

Το σημαντικό δεν είναι η ταυτότητα (εκδίδεται από 12 ετών) αλλά να υπάρχει αριθμός ΑΜΚΑ (ή εναλλακτικά διαβατήριο). Από εκεί και πέρα η ταυτοποίηση μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε έγγραφο αναφέρει την ημερομηνία γέννησης όπως βιβλιάριο υγείας, πιστοποιητικό γέννησης κλπ.

6. Πως θα μετακινείται κάποιος που μόλις έχει φτάσει στην Αθήνα, Έλληνας ή τουρίστας; 

Αν είναι δικαιούχος μειωμένου εισιτηρίου, από την 1η Οκτωβρίου θα πρέπει πρώτα να έχει εκδώσει προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card για να χρησιμοποιήσει μειωμένα εισιτήρια. Αυτό μπορεί να γίνει και άμεσα σε κάποιο ανοικτό εκδοτήριο (η διαδικασία παραπάνω).

Εναλλακτικά, μπορεί να προμηθευτεί μειωμένα εισιτήρια Ath.ena Ticket από τα εκδοτήρια εισιτηρίων του Προαστιακού. Η επαναφόρτισή τους θα είναι όμως δυνατή μόνο στα εκδοτήρια του Προαστιακού.

 

7. Τι θα συμβεί με τα εισιτήρια Ath.ena Ticket;

Τα χάρτινα “πολλαπλά εισιτήρια” Ath.ena Ticket θα εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά θα μπορούν να φορτίζονται μόνο με ολόκληρο κόμιστρο (κανονική τιμή). Δικαιούχοι ολόκληρου εισιτηρίου μπορούν να τα εκδίδουν και να τα επαναφορτίζουν κανονικά από αυτόματα μηχανήματα, εκδοτήρια και λοιπά σημεία πώλησης. Για τους συχνούς χρήστες που δεν θέλουν να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card, υπάρχουν και ανώνυμες κάρτες Ath.ena Card (εκδίδονται από τα εκδοτήρια χωρίς κανένα δικαιολογητικό) οι οποίες μπορούν να φορτιστούν με τα ίδια προϊόντα κομίστρου όπως ένα Ath.ena Ticket ή με χρηματική αξία ως 50 ευρώ.

 

8. Μετακινούμαι σπάνια με τα μέσα, γιατί να εκδώσω κάρτα;

Για δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου (καθώς και όσους δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση) η έκδοση προσωποποιημένης Ath.ena Card θα είναι η μοναδική επιλογή από την 1η Οκτωβρίου. Η κάρτα εκδίδεται δωρεάν και μπορεί στη συνέχεια να φορτιστεί ακόμα και με ένα απλό ενιαίο εισιτήριο (κόστος 0,60 ευρώ). Δεν είναι απαραίτητη η αγορά κάποιου κομίστρου μεγάλης διάρκειας όπως στις παλιές κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Άρα, μπορείτε να την εκδώσετε τώρα και να την φορτίσετε με εισιτήριο όταν χρειαστεί να μετακινηθείτε.

 

8. Μειωμένα εισιτήρια Ath.ena Ticket που έχω ήδη αγοράσει θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν;

Στην ανακοίνωση του ΟΑΣΑ στις 20 Ιουλίου αναφέρεται πως θα σταματήσει η δυνατότητα προμήθειας μειωμένων εισιτηρίων Ath.ena Ticket από την 1η Οκτωβρίου. Η λογική λέει πως εισιτήρια που έχουν ήδη αγοραστεί θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα το εισιτήριο να καταστεί άκυρο εξ αποστάσεως (θεωρητικά όμως θα μπορούσε το σύστημα να μην τα κάνει δεκτά μετά από κάποια ημερομηνία).

 

9. Για ποιο λόγο θα καταργηθούν τα μειωμένα πολλαπλά εισιτήρια;

Για διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων η μείωση της εισιτηριοδιαφυγής (δεν θα μπορεί να αγοράζει μειωμένα εισιτήρια ο οποιοσδήποτε), η μείωση της χρήσης των χάρτινων πολλαπλών εισιτηρίων, η αύξηση της χρήσης των προσωποποιημένων καρτών, η προώθηση της επαναφόρτισης και η μείωση των ουρών στα εκδοτήρια εισιτηρίων.

 

 Ώρες λειτουργίας εκδοτηρίων Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ (σε όλα πλην του Αεροδρομίου δυνατή η έκδοση προσωποποιημένων καρτών)

 

Η έκδοση προσωποποιημένων καρτών είναι επίσης δυνατή και στα εκδοτήρια της ΟΣΥ σε Αεροδρόμιο (αναχωρήσεις λεωφορείων Express) και Σύνταγμα (Όθωνος).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*