Προβλήματα από το μπλακ άουτ στο Μετρό. Ελλιπής ο φωτισμός ασφαλείας.

Προβλήματα και στις συγκοινωνίες της Αθήνας σημειώθηκαν σήμερα Τετάρτη εξαιτίας της πολύωρης διακοπής ρεύματος στο λεκανοπέδιο. Πέρα από το Μετρό, όπου είχαμε διακοπή της κυκλοφορίας στη γραμμή 2, επηρεάστηκαν και τα δρομολόγια των Τρόλεϊ με τροποποιήσεις διαδρομών προκειμένου να παρακαμφθούν τα τμήματα που δεν διέθεταν ρεύμα.

Η γραμμή 2 του Μετρό επλήγη ιδιαίτερα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες χωρίς ρεύμα έμειναν 8 από τους 18 υποσταθμούς έλξης. Με τη χρήση ρεύματος από τους υπόλοιπους υποσταθμούς οι συρμοί έφτασαν με χαμηλότερες ταχύτητες στους κοντινότερους σταθμούς προκειμένου οι επιβάτες να αποβιβαστούν.

Εκτός λειτουργίας τέθηκε το τμήμα Πανεπιστήμιο – Ελληνικό της γραμμής το οποίο αργότερα περιορίστηκε ως την Ηλιούπολη ενώ λίγο πριν την επαναφορά της λειτουργίας ολόκληρης της γραμμής, σε λειτουργία τέθηκε και ο σταθμός του Συντάγματος.

Εξαιτίας της εκτεταμένης διακοπής ρεύματος, επηρεάστηκαν και σταθμοί του μετρό όπου έπεσε το ρεύμα χαμηλής τάσης που χρησιμοποιούν. Αν και σε όλες τις φωτογραφίες και βίντεο που έχουμε δει απεικονίζονται ανοικτά φώτα τα οποία λειτουργούν ως φωτισμός ασφαλείας, πολλά ήταν τα παράπονα των επιβατών για την ορατότητα μέσα στους σταθμούς. Χαρακτηριστικές οι αφηγήσεις από το σταθμό του Συντάγματος όπου οι επιβάτες χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους προκειμένου να δουν. (Δημοσιεύματα πάντως που αναφέρουν πως δεν υπήρχε καθόλου φωτισμός τη στιγμή που στις φωτογραφίες που τα συνοδεύουν φαίνεται να υπάρχει, είναι περίεργα).

Φαίνεται δηλαδή πως ο φωτισμός ασφαλείας των σταθμών του Μετρό δεν επαρκεί για να κάνει τους επιβάτες να αισθανθούν άνετα σε περίπτωση περιστατικού έκτακτης ανάγκης (το οποίο μπορεί να είναι κάτι αθώο όπως μια διακοπή ρεύματος ή κάτι πολύ χειρότερο). Αυτό είναι άγνωστο αν έχει να κάνει με το σχεδιασμό του φωτισμού ή αν υπάρχουν και φώτα τα οποία δεν λειτούργησαν για κάποιο λόγο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ΣΤΑΣΥ θα πρέπει να κοιτάξει το ζήτημα αφού αφορά την ασφάλεια των επιβατών που νομίζουμε πως δεν χωρούν εκπτώσεις.

Για το περιστατικό, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κ. Κώστας Καραμανλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κατά την πρόσφατη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην Αττική, διαφάνηκε η παντελής ανυπαρξία οργανωμένου σχεδίου εκκένωσης του Μετρό.

Επιβάτες προσπαθούσαν μόνοι τους, μέσα στο σκοτάδι να εντοπίσουν τις εξόδους των σταθμών. Εικόνες που προκαλούν έντονο προβληματισμό και πολύ σοβαρή ανησυχία για το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί και οι οποίες εκθέτουν διεθνώς τη χώρα μας.

Αλήθεια, υπάρχει έστω και κάτι που να λειτουργεί όπως πρέπει στη χώρα ή τα πάντα έχουν αφεθεί στην τύχη τους;».

Φωτο: lykavitos.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*