Το πρώτο αυτόνομο Τραμ του κόσμου παρουσιάστηκε στη Γερμανία

Το πρώτο αυτόνομο Τραμ του κόσμου, που μπορεί να κινηθεί χωρίς οδηγό παρουσιάστηκε από τη Siemens Mobility  και την τοπική εταιρεία συγκοινωνιών ViP την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Πότσδαμ της Γερμανίας, στα πλαίσια της έκθεσης τεχνολογίας μεταφορών InnoTrans 2018.

Το όχημα χρησιμοποιεί ραντάρ, λέιζερ και κάμερες τα οποία δημιουργούν ένα «ψηφιακό μάτι» που παρακολουθεί συνεχώς τον περιβάλλοντα χώρο κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ενώ αντιδρά σε σήματα και κινδύνους γρηγορότερα από ότι ένας άνθρωπος.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης δοκιμής την περασμένη εβδομάδα, στο Τραμ επέβαινε και ένας οδηγός ώστε να υπάρχει μία ακόμα δικλίδα ασφαλείας σε περίπτωση κινδύνου. Σύμφωνα με τη Siemens, το αυτόνομο Τραμ, το οποίο αναπτύχθηκε από μία ομάδα 50 επιστημόνων πληροφορικής, μηχανικών, μαθηματικών και φυσικών δεν είναι ακόμα έτοιμο για εμπορική λειτουργία.

Το Τραμ, ένα τροποποιημένο Combino μήκους 19 μέτρων το οποίο παραχωρήθηκε από την ViP, πραγματοποίησε μία διαδρομή 6 χιλιομέτρων σε πραγματικές οδικές συνθήκες μέσα στην πόλη και ενώ ποδήλατα, αυτοκίνητα καθώς και καροτσάκια με μωρά διέσχιζαν, κάποιες φορές με κίνδυνο, τις γραμμές.

Στα μέσα της διαδρομής, οι τεχνικοί της Siemens πραγματοποίησαν μία δοκιμή σπρώχνοντας ένα καροτσάκι πάνω στις γραμμές. Οι αισθητήρες του τραμ προειδοποίησαν και αμέσως ενεργοποιήθηκε το φρένο ανάγκης. Ο οδηγός επανεκκίνησε τον «αυτόματο πιλότο» αφού το καροτσάκι απομακρύνθηκε από τις γραμμές.

Το αυτόνομο Τραμ, το οποίο με μια πρώτη ματιά δεν φαίνεται να διαφέρει από υπόλοιπα του Πότσδαμ, δεν πρόκειται να τα αντικαταστήσει στο άμεσο μέλλον αλλά αποτελεί περισσότερο ένα πείραμα της Siemens για τις δυνατότητες των αυτόνομων οχημάτων και μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η τοπική εταιρεία συγκοινωνιών ViP έχει πάντως καθησυχάσει τους οδηγούς λέγοντας πως αν στο μέλλον χρησιμοποιηθούν αυτόνομα Τραμ, οι οδηγοί θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις για την εξυπηρέτηση των επιβατών και δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Το Τραμ αποτελεί ίσως το κυριότερο μέσο μαζικής μεταφοράς για την πόλη των 172.000 κατοίκων και έχει μία ιστορία που ξεκινά από τα ιππήλατα τραμ του 1880.

Πηγή: theguardian.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*