Αστικές συγκοινωνίες και σιδηρόδρομος στον απόηχο της 83ης ΔΕΘ

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Λιάρος

Το παρακάτω κείμενο βασίζεται σε αυτό που δημοσιεύτηκε στο newsletter ‘Athens Transport News #14’ την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018. Για να λαμβάνετε μελλοντικά newsletter στο email σας, εγγραφείτε εδώ

 

Μία φράση που ακούγεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια είναι πως «η ΔΕΘ δεν είναι αυτό που ήταν». Κάτι που μπορεί να οφείλεται εν μέρει στη νοσταλγία του καθενός για το παρελθόν και ιδιαίτερα τα παιδικά του χρόνια ή στο ό,τι στη σημερινή εποχή είναι πιο δύσκολο να εντυπωσιάσεις ένα κοινό που μπορεί να μάθει για οποιαδήποτε τεχνολογική εξέλιξη σε λίγα δευτερόλεπτα μέσα από το κινητό του.

Καθώς το δικό μας ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης το πρώτο Σαββατοκύριακο της έκθεσης επικεντρώθηκε στις αστικές και τις σιδηροδρομικές μεταφορές, η ΔΕΘ έβγαλε κάποιες ειδήσεις (κυρίως όσον αφορά το σιδηρόδρομο) αλλά η αλήθεια είναι πως όσον αφορά τις  συγκοινωνίες της Αθήνας, εδώ που η κατάσταση είναι μεταβατική λόγω Υπερταμείου, δεν γίναμε κατά πολύ σοφότεροι για το τι θα επακολουθήσει.

Ας τα δούμε με τη σειρά:

 

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Το «Ασημένιο Βέλος» και οι σιδηροδρομικές ιστορίες

Το γεγονός της ΔΕΘ συνέβη έξω από αυτή και συγκεκριμένα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και στη γραμμή ως τη Θεσσαλία. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δοκίμασε σε πραγματικές συνθήκες το «Ασημένιο Βέλος» όπως είναι το παρατσούκλι για το τρένο ETR 485 της οικογένειας Pendolino που έφερε από την Ιταλία με αφορμή τη ΔΕΘ.

Τα τρένα αυτά μπήκαν σε λειτουργία για πρώτη φορά στην Ιταλία το 1997 ωστόσο το εσωτερικό τους έχει ανακαινιστεί πλήρως και περιλαμβάνει κλιματισμό, wifi, τραπεζάκια σε κάθε θέση, οθόνες LCD και ένα βαγόνι μπαρ – εστιατόριο.

Στο πρώτο επίσημο δοκιμαστικό δρομολόγιο του περασμένου Σαββάτου (είχαν προηγηθεί ανεπίσημα τις προηγούμενες μέρες) επετεύχθη μέγιστη ταχύτητα 213 χλμ/ώρα στο τμήμα Αιγίνιο – Πλατύ. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η μέγιστη ταχύτητά του στη γραμμή Αθήνα Θεσσαλονίκη θα είναι τα 200 χλμ/ώρα (και όχι τα 250 όπως γράψαμε λανθασμένα την περασμένη εβδομάδα. Αυτή είναι η μέγιστη ταχύτητα του συρμού).

 Πηγή: sidirodromikanea.blogpost.com

Συζητήθηκε η απουσία τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών από το δοκιμαστικό δρομολόγιο του τρένου, κάτι που αποδόθηκε στον προγραμματισμό της δικής τους επίσκεψης στη ΔΕΘ.

Πότε θα μπουν στην κυκλοφορία τα νέα τρένα; Ακόμα και ως το τέλος του 2018 αν ολοκληρωθούν τα έργα στο τμήμα Λιανοκλάδι – Δομοκός και ηλεκτροδοτηθεί έτσι από άκρη σε άκρη η γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Τότε, το δρομολόγιο θα γίνεται σε περίπου 4,5 ώρες (από σχεδόν 6 ώρες σήμερα).

Για να μειωθεί ο χρόνος διαδρομής περαιτέρω στις 3 ώρες και 20 λεπτά θα πρέπει να λυθούν και άλλα προβλήματα σε διάφορα σημεία της γραμμής αλλά και να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας ECTS, της σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης κλπ. Αυτό θα γίνει το νωρίτερο μέσα στο 2019 -αν και δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς- διαφορετικά από το 2020.

Αριθμοί: Το κάθε τρένο έχει 9 βαγόνια: τρία για πρώτη θέση, ένα μπαρ-εστιατόριο και πέντε για δεύτερη θέση. Μεταφέρει 489 επιβάτες: 146 στην πρώτη θέση και 343 στη δεύτερη ενώ διαθέτει και δύο ειδικές θέσεις για αναπηρικά αμαξίδια. Το μήκος του είναι 236,6 μέτρα και ζυγίζει 409 τόνους.

 

Θα μπορέσει να γεμίσει ολόκληρο; Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί ευθέως τόσο τα αεροπλάνα όσο και τα ΚΤΕΛ λόγω του σύντομου χρόνου του ταξιδιού και της άνεσης των τρένων. Εμείς να σημειώσουμε ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από την τιμολογιακή πολιτική. Αν η τιμή φτάσει σε «αεροπορικά» ύψη δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει να τραβήξει πολύ κόσμο από τις αεροπορικές.

Και δωρεάν περιοδικό από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Με αφορμή τη ΔΕΘ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παρουσίασε το νέο περιοδικό Train Stories το οποίο διανεμόταν στο καλαίσθητο περίπτερο της εταιρείας αλλά και μέσα στα τρένα. Το περιοδικό που φαίνεται πως θα κυκλοφορεί τέσσερις φορές το χρόνο είναι δίγλωσσο (στα Ελληνικά και τα Αγγλικά) και εκτός από τα νέα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ περιλαμβάνει ταξιδιωτικά και πολιτιστικά θέματα και συνεντεύξεις.

Σε σχετική παρατήρησή μας στο twitter (πως ενώ το περιοδικό είναι δίγλωσσο οι ανακοινώσεις μέσα στα τρένα γίνονται μόνο στα Ελληνικά) ο εταιρικός λογαριασμός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ απάντησε πως γίνεται προσπάθεια οι ανακοινώσεις να γίνονται και στα Αγγλικά όταν η κατάσταση επιβίβασης περιλαμβάνει και ξένους επιβάτες, ενώ σταδιακά αυτό θα εφαρμοστεί παντού. Σημειώνεται πάντως πως η κατάσταση επιβίβασης εκτυπώνεται αρκετά πριν την αναχώρηση του τρένου και δεν περιλαμβάνει τυχόν επιβάτες που έκλεισαν εισιτήριο την τελευταία στιγμή.

 

Αττικό Μετρό: Το Μετρό ήρθε στη Θεσσαλονίκη

Πολύ κόσμο συγκέντρωσε το βαγόνι του Μετρό που είχε στήσει η Αττικό Μετρό σε εξωτερικό χώρο. Πρόκειται για ένα βαγόνι αυτόματου συρμού AnsaldoBreda που ήρθε από την Ιταλία (και αυτό) όπου ετοιμάστηκε ειδικά για να εκτεθεί στη ΔΕΘ.

Οι Θεσσαλονικείς, μικροί και μεγάλοι, φωτογραφίζονταν ενθουσιασμένοι μέσα σε αυτό. Η κλασική ερώτηση «πότε θα ανοίξει το Μετρό;» φυσικά ήταν στα χείλη του καθενός (απάντηση: το 2019 θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά δρομολόγια και το 2020 θα μπει στην κυκλοφορία).

Η δεύτερη πιο συχνή ερώτηση προς τους εκπροσώπους της Αττικό Μετρό ήταν «είναι πραγματικό αυτό το βαγόνι;»Είχε προηγηθεί το φιάσκο του 2016 όταν η εταιρεία είχε ανεβάσει στη Θεσσαλονίκη ένα συρμό του Μετρό της Αθήνας στον οποίο είχαν μπει αυτοκόλλητοι χάρτες και εμβλήματα του Μετρό Θεσσαλονίκης. Αυτή τη φορά το βαγόνι ήταν αληθινό αν και προφανώς μόνο για εκθεσιακούς σκοπούς. Για να μπει σε κυκλοφορία θα χρειαστεί δουλειά.

Ακόμα μία ερώτηση που ακούσαμε ήταν για τις επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης και την ανάγκη επέκτασης προς το Αεροδρόμιο. Η Αττικό Μετρό επιμένει πως μέσα στη χρονιά θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις πρόδρομες εργασίες των επεκτάσεων στα δυτικά, ενώ για την επέκταση προς το Αεροδρόμιο γίνονται μελέτες και φαίνεται πως ανά τμήματα η επέκταση θα είναι και υπόγεια και επίγεια και υπέργεια.

Παράλληλα, τρεις σταθμοί του Μετρό (ή για την ακρίβεια τρία εργοτάξια του Μετρό), μεταξύ αυτών και ο σταθμός Συντριβάνι – πλησίον του χώρου της ΔΕΘ, έμειναν για λίγες ώρες ανοικτοί το περασμένο Σαββατοκύριακο για να υποδεχτούν επισκέπτες οι οποίοι ξεναγήθηκαν από υπαλλήλους τις Αττικό Μετρό. Είναι η πολλοστή φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη σε αντίθεση με την Αθήνα όπου δεν μπορούμε να θυμηθούμε κάποια ανάλογη ενέργεια τα τελευταία 28 χρόνια έργων Μετρό.

Στη Θεσσαλονίκη επαναλήφθηκε πως οι πρώτοι 3 σταθμοί της επέκτασης (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια) της γραμμής 3 του Μετρό θα παραδοθούν «εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019», αν και η ημερομηνία που έχει γίνει γνωστή είναι η 30ή Ιουνίου.

Γιατί όμως να παίζουμε με τις λέξεις; Δεν είναι διαφημιστικό τρικ να αποκαλείς το «τέλος Ιουνίου» ως «πρώτο εξάμηνο του 2019»; Ο ΟΑΣΑ τουλάχιστον έγραψε στο δικό του φυλλάδιο πως η παράδοση θα γίνει «το καλοκαίρι του 2019». Ελπίζουμε βέβαια αυτό να μην σημαίνει στις 31 Αυγούστου.

 

ΓΑΙΑΟΣΕ: Hellas Sprinter και ξερό ψωμί

Αρκετά δημοφιλής ήταν και η ηλεκτρική μηχανή Hellas Sprinter του ΟΣΕ -που πλέον βρίσκεται στην ιδιοκτησία της ΓΑΙΑΟΣΕ- που εκτέθηκε στη φετινή ΔΕΘ. Λογικό αφού όλα τα παιδιά (και όχι μόνο) θα ήθελαν να καθίσουν για λίγο και να φωτογραφηθούν στη θέση του οδηγού μίας αμαξοστοιχίας.

Πρόκειται για μία από τις 30 ηλεκτράμαξες Γερμανικής κατασκευής (SIEMENS – KRAUS MAFFEI) που μπήκαν στην κυκλοφορία από το 1997 ως το 2005 (η συγκεκριμένη, δεύτερης γενιάς, την περίοδο 2004-2005). Με βάρος 80 τόνους, μήκος 19,6 μέτρων και μέγιστη ταχύτητα πορείας 200 χλμ/ώρα, η αλήθεια είναι πως ο ελληνικός σιδηρόδρομος δεν τις εκμεταλλεύτηκε ακόμα στο μέγιστο κυρίως λόγω απουσίας εκτεταμένου ηλεκτροκίνητου δικτύου.

Αυτό όμως ενδεχομένως να αλλάξει σύντομα και η ΓΑΙΑΟΣΕ φιλοδοξεί πως οι ηλεκτράμαξές της θα χρησιμοποιηθούν τα επόμενα χρόνια κυρίως για την εκτέλεση εμπορευματικών δρομολογίων από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και τις άλλες σιδηροδρομικές εταιρείες

 

ΟΣΕ: Με το βλέμμα στο μέλλον

Το ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον ήταν το θέμα του πολύ ενδιαφέροντος περίπτερου του ΟΣΕ το οποίο και αυτό συγκέντρωσε πολλούς επισκέπτες. Η κατασκευή που συνδύαζε την προβολή βίντεο με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία αναπαριστούσε το δίοδο από τη σιδηροδρομική σήραγγα του Καλλιδρόμου μήκους 9 χλμ, τη μεγαλύτερη δηλαδή σιδηροδρομική σήραγγα των Βαλκανίων, καθώς και ένα πιο παραδοσιακό σιδηροδρομικό σταθμό.

Η Helexpo μάλιστα βράβευσε τον ΟΣΕ “για τη συνεχή και πολυετή στήριξή του στη ΔΕΘ”.

O ΟΣΕ επίσης παρουσίασε τα έργα που έρχονται στο μέλλον, όπως:

  • Αναβάθμιση της ασφάλειας του δικτύου με ανάταξή του (Προϋπολογισμού 70 Εκατ. στις περιοχές Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης, Λεκανοπεδίου Αττικής κ.λ.π) και θέση σε λειτουργία των εγκατεστημένων συστημάτων σηματοδότησης
  • Εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης επισφαλών σημείων του δικτύου
  • Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας
  • Πρόγραμμα δράσης για την Ανάπτυξη της Σιδηροδρομικής Ακαδημίας σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της χώρας
  • Συμμετοχή στις μελέτες της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου σε Λαύριο και Ραφήνα.
  • Συμμετοχή στις μελέτες του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτ. Αττικής

Με στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου των υπηρεσιών προς τους επιβάτες στους σταθμούς, ο ΟΣΕ ανακοίνωσε την υλοποίησης ενός σχεδίου δράσεων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία υπηρεσίας άμεσης δράσης με αποκλειστική ευθύνη την βελτίωση των υπηρεσιών στους σταθμούς, την άμεση επίλυση προβλημάτων διαχείρισης, συντήρησης και φύλαξης και της άμεσης αποκατάστασης βλαβών (ανελκυστήρες, κυλιόμενες σκάλες, φωτισμοί, τουαλέτες κ.λ.π.)

ΕΡΓΟΣΕ: Απολογισμός με σπουδαία έργα

Η ΕΡΓΟΣΕ είχε να επιδείξει στη φετινή ΔΕΘ τον απολογισμό των σπουδαίων έργων που έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς και τη νέα γενιά σιδηροδρομικών έργων που έρχονται. Όπως γράψαμε και στο προηγούμενο newsletter:

  • Έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί στο πρόσφατο παρελθόν, όπως ο ηλεκτροκινούμενος σταθμός Αθηνών (Λαρίσης), η ηλεκτροκινούμενη γραμμή Αθήνα – Πειραιάς, η ηλεκτροκίνηση ως την Τιθορέα, η νέα ηλεκτροκινούμενη γραμμή Τιθορέας – Λιανοκλαδίου στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι ανακαινισμένοι σταθμοί Τιθορέας και Λιανοκλαδίου, ο νέος σταθμός του Μώλου και η μεγαλύτερη σήραγγα των Βαλκανίων στο Καλλίδρομο. Ακόμα, το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, ο σταθμός του Προαστιακού στο Ζεφύρι και άλλα μικρότερα έργα.
  • Έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και βαίνουν προς ολοκλήρωση, όπως η νέα γραμμή Λιανοκλάδι – Δομοκός, μαζί με την μεγάλη σήραγγα στη Όθρυ και όλες τις 14 γέφυρες του έργου (συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης στις 31 Οκτωβρίου), υπόλοιπα έργα στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, με κυριότερο την ολοκλήρωση της σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης (ολοκλήρωση χειμώνα ή άνοιξη 2019) και η νέα γραμμή Πολύκαστρο – Ειδομένη (ολοκλήρωση ως το τέλος 2018).
  • Άλλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη (ή δημοπρατούνται) και θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση της Πάτρας, η υπογειοποίηση στα Σεπόλια, η Γέφυρα στον Γαλλικό, τα έργα στον Σπερχειό, τα έργα παρακολούθησης λειτουργίας των γεφυρών κ.ά.
  • Τέλος, μελέτες για έργα που θα δούμε στο μέλλον, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι Θεσσαλονίκης, οι μελέτες του δυτικού προαστιακού Θεσσαλονίκης, οι μελέτες του προαστιακού δυτικής Αττικής, ο εκσυγχρονισμός της γραμμής Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα, η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Καβάλας, η σιδηροδρομική Εγνατία συμπεριλαμβανομένων των διεθνών συνδέσεων με την Τουρκία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Αλβανία και το αεροδρόμιο Καστοριάς, οι μελέτες πρόσβασης στο νέο λιμάνι της Πάτρας, οι μελέτες σύνδεσης με την Καλαμάτα συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης Κατακώλου-Ολυμπίας κλπ

ΟΑΣΑ: Οι συγκοινωνίες της Αθήνας αλλάζουν

Λιγότερο εμπνευσμένη ήταν η παρουσία του ΟΑΣΑ και των ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ στη φετινή ΔΕΘ, αφού έλλειπε η περυσινή «έκπληξη» της παρουσίασης της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και των πυλών του Μετρό.

Ωστόσο, οι τεχνολογικές εξελίξεις του ηλεκτρονικού εισιτηρίου καθώς και της τηλεματικής ήταν στο επίκεντρο της ενημέρωσης του ομίλου προς τους επισκέπτες της έκθεσης:

  • Έτσι, παρουσιάστηκαν οι στρατηγικές προτεραιότητες του ομίλου ΟΑΣΑ (επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, επιβατοκεντρική προσέγγιση, ενίσχυση αποδοτικότητας, βελτίωση οικονομικών αποτελεσμάτων, δημιουργία κουλτούρας ομιλικότητας)
  • Παρουσιάστηκε η εφαρμογή Ath.ena Card για φόρτιση προσωποποιημένων καρτών μέσω κινητού
  • Παρουσιάστηκαν οι υπηρεσίες τηλεματικής  του ΟΑΣΑ. Το περίπτερο μάλιστα περιλάμβανε μία πραγματική οθόνη τηλεματικής με live δεδομένα. (Η εφαρμογή της τηλεματικής έχει κατεβαστεί από παραπάνω από 600.000 άτομα)
  • Παρουσιάστηκαν οι μελλοντικές εξελίξεις: αγορά 92 νέων λεωφορείων, 25 νέοι συρμοί Τραμ, επέκταση Μετρό προς Πειραιά
  • Αναλυτική αναφορά έγινε στην κοινωνική πολιτική του ΟΑΣΑ. Ως το τέλος Αυγούστου, καταγραφή 238.411 δικαιούχων δωρεάν μετακίνησης (203.945 άνεργοι και 34.466 ΑΜΕΑ), 97.753 προσωποποιημένες κάρτες (μειωμένου κομίστρου) για μαθητές-φοιτητές, 5.846 για σπουδαστές ΙΕΚ, 6.445 για πολύτεκνους, 19.871 για νέους 7 έως 18 ετών, 87.851 για τους άνω των 65 ετων
  • Επίσης, σχέδιο δράσης για μετακινήσεις ΑΜΕΑ, λεωφορείο φροντίδας αστέγων, εθελοντικές αιμοδοσίες
  • Ο ΟΑΣΑ προάγει τον πολιτισμό μέσω σχεδιασμό θεματικών πολιτιστικών διαδρομών, συνεργασία με Εθνικό Θέατρο, πρόγραμμα Metro Stages, αρχαιολογικές εκθέσεις
  • Παρουσίαση περιβαλλοντικής στρατηγικής (μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος, εφαρμογή Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανακύκλωσης)
  • Ο ΟΑΣΑ διαθέτει τεχνογνωσία (εκτέλεση μελετών σχεδιασμού και αναδιοργάνωσης δικτύου λεωφορείων ανά περιοχές, σχεδιασμός γραμμών δημοτικών συγκοινωνιών και χωροθέτησης θέσεων στάσης στάθμευσης ταξί, απασχόληση 25 συγκοινωνιολόγων – μηχανικών – τοπογράφων για τη μελέτη και εκπόνηση έργων, εξειδικευμένο προσωπικό της ΟΣΥ στην τεχνική υποστήριξη πάνω από 15 τύπων λεωφορείων, δράσεις εξωστρέφειας (συμμετοχή ΣΤΑΣΥ σε διαγωνισμό για Τραμ Ιερουσαλήμ)

 

Παραλειπόμενα

  • Ένα ακόμα τρένο τράβηξε τους προβολείς της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της 83ης ΔΕΘ. Ήταν το Digital Greece – Start Up Train, το τρένο που ναυλώθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και ντύθηκε εξωτερικά με αυτοκόλλητα για να μεταφέρει πολεοδόμους, περιβαλλοντολόγους, οινολόγους, gamers και οποιονδήποτε άλλο έχει αποφασίσει σε αυτούς τους καιρούς να ανοίξει μία νεοφυή επιχείρηση.
  • Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, το τρένο των startupers κόστισε στο υπουργείο 31.856,68 ευρώ.

  • Κατά την επιστροφή μας στην Αθήνα, ρίξαμε μια ματιά στα έργα που συνεχίζονται στο τμήμα Λιανοκλάδι – Δομοκός με στόχο να ολοκληρωθούν ως τα τέλη Οκτωβρίου. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, στους πυλώνες της ηλεκτροκίνησης δεν έχουν ακόμα περαστεί τα καλώδια. Όσον αφορά την περίφημη σιδηροδρομική γέφυρα 26 στην Εκκάρα Δομοκού, φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη η απομάκρυνση των βοηθητικών πυλώνων της γέφυρας, πράγμα που σημαίνει πως η κατασκευή βρίσκεται σε τελική φάση.

 

  • Το αν όλα τα είναι έτοιμα μέχρι τέλος Οκτωβρίου απομένει να το δούμε. Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να ξεκινήσουν τα επιβατικά δρομολόγια στο νέο τμήμα -και μάλιστα με το «Ασημένιο Βέλος» θα πρέπει να προηγηθούν αρκετές εβδομάδες δοκιμών, πρώτα με κενά τρένα και εμπορευματικά δρομολόγια.
  • Η προσωπική εκτίμηση είναι πως δύσκολα θα δούμε το «Ασημένιο Βέλος» μέσα στο 2018 και πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί χρόνος κάτω των 2,5 ωρών στο δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη πριν το 2020.

 

 

Για να λαμβάνετε το newsletter Athens Transport News στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*